Šta je dobro za kosu

Šta je dobro za kosu, a gde grešimo u njenom negovanju

Ponekad je put od loše do zdrave i blistave kose zaista jednostavan. Evo šta je stvarno dobro za kosu, a gde opasno grešimo.

Odvajkada, kosu je čovek posmatrao kao blago i negovao pažljivom nežnošću.

Uostalom, kosa se smatrala izvorom moći i snage, u magičnom i fizičkom smislu.

Frizurom se često iskazivao društveni status pojedinca.

Kroz vekove menjale su se frizure, način stilizovanja i trendovi dužina.

Do dana današnjeg kosa je ostala posebno važna stavka u izgledu i žena i muškaraca.

šta je dobro za kosu
Šta je dobro za kosu da je zdrava i onakva kakvu želite

O njoj se brinemo najbolje što znamo. I svako bez izuzetka želi bujnu kosu, sjanu, zdravu kosu. Takva, ona predstavlja znak zdravlja, energije i seksepila.

U najboljoj nameri često preterujemo, podležemo trendovima, stavljamo na kosu i što bi smeli i što ne. Iako se čini da nam savremeno doba pruža tako mnogo u nezi kose sve češće patimo od opadanja, suvih krajeva, loše boje, neposlušnih lokni i peruti.

Očigledno nešto radimo pogrešno.

U nastavku donosimo niz saveta o tome šta je provereno dobro za kosu.

Šta je dobro za kosu protiv peruti

šta je dobro za kosu
Šta je dobro za kosu i koji šampon da izaberete

Perut je jedan od najčešćih problema koji zahvata kožu glave. 

Prepoznajemo je po ljuspicama mrtvih ćelija kože koje se odvajaju sa vlasišta, iritaciji, svrabu i neprijatnom mirisu. Obično se prvi put javlja oko puberteta. Jenjava tek negde oko 50-tih godina mada ni to nije pravilo. I starije osobe mogu imati perut.

Koža konstantno odbacuje mrtve ćelije i to je normalno. Ovo je nevidljiv proces ukoliko je vlasište zdravo. Kod peruti, ćelije počinju brže da se zamenjuju, one stare otpadaju u vidu masnih ili suvih ljuspica koje su vidljive, ružne, čine izgled neurednim.

Perut možete imati usled prekomernog prisustva gljivice Malassezia , usled pogrešnih preparata za negu kose, neadekvatne ishrane, hormonalnog disbalansa.

A šta je dobro protiv peruti?

Pravilan izbor šampona 

Svi preparati počev od šampona preko regeneratora, maski i pakovanja za kosu treba da budu prilagođeni potrebama vašeg tipa kose. 

Druga važna stavka ako ne i prva i najvažnija je odsustvo agresivnih hemikalija u proizvodima za negu kose. Prirodni preprati bez sulfata i parabena su osnova od koje se počinje nega zdrave kose. Štetne hemikalije prouzrokuju preterano isušivanje kože glave. Ovome sledi pojačana proizvodnja sebuma. Masno vlasište je sklonije pojavi peruti, jer se gljivica koja je izazivač ove promene hrani masnoćom sa kože glave.

Zdrava koža glave ima neutralnu pH vrednost. Loši, agresivni šamponi podižu kiselost skalpa što je idealno okruženje za nekontrolisan rast gljivica.

Šamponi protiv peruti

Ovo je važan preparat, ali ne bilo koji na čijoj boci piše da uklanja perut.

 • Dobar šampon za ovu namenu bi trebalo da sadrži pirokton olaimin koji deluje antifungalno i antibakterijski. 
 • Dobar izbor su i šamponi protiv peruti na bazi aktivnog uglja koji usporava rast ćelija na koži glave. 
 • Selenium sulfid koji takođe usporava rast ćelija na vlasištu dok istovremeno redukuje prisustvo Malassezia gljivice. 
 • Salicilna kiselina deluje kao eksfolijator tj. uklanja mrtve ćelije sa površine kože glave.

Stručnjaci predlažu da rotirate nekoliko takvih proizvoda kako bi vaše vlasište primilo što više aktivnih materija blagotvrnih u uklanjanju peruti.

Domaći lekovi za perut

Mnogobrojni su i ovde ćemo navesti samo neke:

 • Zeleni čaj u kombinaciji sa uljem nane i jabukovim sirćetom za masažu vlasišta.
 • Jabukovo sirće pomešano sa vodom u jednakoj razmeri,za poslednje ispiranje kose i masažu vlasišta.
 • Kokosovo ulje sa 10 kapi ulja čajevca, opet za masažu glave protiv peruti.
 • Maska od 1 kašike limunovog soka koja treba da se utrlja u vlasište i ostavi da odstoji 5 minuta. Ispira se mlakom vodom u koju je dodata kašičica limunovog soka.

Perut nije jedini problem. Mnoge muči sledeće pitanje…

Šta je dobro za opadanje kose

šta je dobro za kosu
Šta je dobro za kosu kako nebi opadala

Normalno opadanje kose podrazumeva 50-100 izgubljenih vlasi dnevno. Ono predstavlja proces prirodnog obnavljanja kose u kome stare vlasi bivaju zamenjene novim. Ovaj gubitak kose je neprimetan i ne utiče na izgled.

Prekomerno opadanje kose može imati različite uzroke.

Tako razlikujemo:

 •  postporođajno opadanje kose, 
 • opadanje kose od stresa, 
 • usled loše ishrane i nedostatka esencijalnih nutritijenata. 
 • usled hormonalnog disbalansa ili nekih bolesti.

Tada vam treba nešto da kosa ne opada.

Čest uzrok prekomernog gubitka vlasi je pogrešno postupanje sa kosom. Ovo uključuje preteranu upotrebu vrelih stajlera, agresivnih preparata za negu kose, prečesto farbanje, čvrsto vezivanje kose i slično.

Ukoliko je opadanje kose uzrokovano nekom bolešću ili lekovima kojima lečimo neku bolest lekar će proceniti da li je potrebno lekovima lečiti gubitak kose.

Osim kod teških oblika nasledne muške ćelavosti i opadanja kose usled bolesti, dobar životni stil je obično najbolji lek protiv opadanja kose.

On uključuje zdravu ishranu bogatu vitaminima, mineralima, oligoelementima i proteinima. Sve ono što je dobro za opšte stanje organizma dobro je i za kosu. Odsustvo važnih nutritijenata u ishrani najpre se prepoznaje po stanju kose, noktiju i kože.

U dobre navike ćemo ubrojiti i nežno postupanje sa kosom:

 • Sušenje prirodno kad god je to moguće
 • Održavanje prirodnim preparatima bez agresivnih hemikalija
 • Prestanak upotrebe vrelih stajlera
 • Izbegavanje čestog farbanja agresivnim farbama i drugih hemijskih tretmana.

Domaće maske, masaža lekovitim eteričnim uljima, ispiranje čajevima od lekovitog bilja. 

Šta je dobro za brži rast kose

Za brži rast kose je dobro sve što je obrnuto stavkama iz prethodnog pasusa.

Strategija ubrzavanja rasta  se svodi na sledeće:

Izbegavanje restriktivnih dijeta

Kao što je već rečeno, organizam mora da ima “materijal” od koga proizvodi kosu. To su pre svega proteini. Ukoliko je potrebno da smršate dijeta mora biti osmišljena tako da ne lišava organizam ni jednog važnog nutritijenta. Izgladnjavanje će možda učiniti da imate manje kilograma, ali će pokvariti sve ostalo..

Proverite unos proteina

Posebno važno za vegetarijance i vegane. Bez proteina nema ni rasta kose. Preporučena dnevna doza proteina je 50 g ili više.

Preparati za negu na bazi kofeina

Svi znamo da šoljica kafe vraća energiju, ali istraživanja su pokazala da kofein pospešuje i rast kose.

Isprobajte esencijalna ulja za rast kose

Masaža vlasišta, dodavanje u šampon i pakovanja za kosu su najbolji načini primene lekovitih ulja za rast kose. Informišite se detaljno koja su ulja najbolja za rast kose.

Počnite od ulja ruzmarina, jojobe, nane, semenki bundeve. Ima ih još, isprobajte koje najbolje radi u vašem slučaju.

Praktikujte masažu glave

Masaža deluje opuštajuće, umiruje i telo i duh, a podstiče  cirkulaciju u koži glave. Na ovaj način folikuli dobijaju više nutritijenata i kiseonika.

Tako se jača koren kose i ubrzava njen rast. Masažu praktikujte tokom šamponiranja i pranja kose, ali i između pranja esencijalnim i biljnim uljima.

Sklonite kosu od izvora toplote

To što kosa ne boli ne znači da ne trpi opekotine. Niko ne bi stavio prste ili lice na vrelu presu za kosu.

Fen uključen na najače, pegla za kosu, figaro i slično, neprijatelji su zdravlja kose. Od njih je kosu nemoguće oporaviti. Ne da neće rasti već će pojačano opadati.

Prirodni preparati bez hemikalija na bazi lekovitog bilja su dovoljno efikasni ali i dovoljno nežni prema kosi. Oni rade sličan posao kao domaći recept za rast kose. Kombinujte ih sa domaćim maskama, losionima i čajevima za brži rast kose.

Šta je dobro za masnu kosu

Masna kosa može biti prirodna odlika vašeg tela, ali se može i steći. 

Ovo su koraci koje možete preduzeti ako imate masnu kosu:

Češće perite kosu. Oprezno sa ovim savetom. Često je upravo prekomerno pranje kose uzrok jačeg lučenja sebuma. Čestim šamponiranjem kosa se isušuje, a lojne žlezde odmah dobijaju signal da proizvedu više sebuma. Tako ćete se vrteti u krug i nećete rešiti problem.

Ređe pranje kose je zato jedna od taktika koju ćete kombinovati sa drugim koracima kako biste izbalansirali lučenje sebuma. Optimalno je prati kosu 2 puta nedeljno..

Šamponirajte pravilno. Čini se nevažnim, a zapravo je važno. Tokom šamponiranja masirajte vlasište samo jagodicama prstiju, ne i noktima. Tako ćete izbeći iritaciju koja može prouzrokovati pojačano lučenje sebuma. Kod šamponiranja masne kose više se fokusirajte na kožu  i koren kose, jer se tu skuplja najviše masnoće. …

Pažljivo nanosite regenerator. Stavite ga samo od sredine vlasi ka krajevima. Regenerator na korenu kose će učiniti da izgleda još masnije.

Negujte se što prirodnije. Od preparata do načina stilizovanja, birajte opcije koje su što prirodnije i što nežnije za kosu.

Koristite proizvode namenjene masnoj kosi. Svaki tip kose ima svoju liniju proizvoda i svi brendovi ih imaju. Ne perite kosu bilo čime. 

Manje je više. Ne pretrpavajte masnu kosu gomilom preparata. Ovo će je dodatno ugušiti, otežati i zamastiti.

Šta je dobro za suvu kosu

šta je dobro za kosu
Šta je dobro za kosu kako bi bila jaka

Suvu kosu je najteže oporaviti i učiniti da izgleda besprekorno.

Ovo su neki od koraka koje možete preduzeti na putu ka oporavku.

Skratite krajeve. Ukoliko je kosa prilično suva, ovo je korak od koga morate početi. Uostalom, krajevi su tad tršavi, mogu biti i procvetali, neposlušni su i nikako ne doprinose dobrom izgledu kose. Uvek je bolje imati par centimetara kraću kosu ali da ona bude zdrava. Kažite frizeru da vam odseče sve što je bespovratno suvo.

Uzimajte vitamine u hrani i u vidu suplemenata. Pojedini vitamini direktno utiču na zdravlje kose, kože i noktiju. Ovde su vam najvažniji vitamini C, A, biotin i gvožđe od minerala. 

Dodajte više Omega-3 masnih kiselina i antioksidanata u ishranu. Nastojte da konzumirate što više morskih proteina u  vidu tunjevine, sardina, lososa…bogati su peptidima i Omega-3 masnim kiselinama koji kosu čine sjajnijom. Namirnice koje će vam kosu čuvati od oksidativnog stresa su orasi, pasulj, borovnice, brokoli, paradajz.

Izbegavajte svakodnevno pranje kose.Ovo ne prija ni jednom tipu kose, suvoj posebno. Čestim pranjem, sa kose se uklanja zaštitni masni sloj koji kosu štiti od spoljašnjih uticaja i isušivanja.Hemikalije iz šampona dodatno isušuju kosu.

Šušite kosu prirodno.  Stilizujte je pomoću viklera, ili na druge zdravije načine  bez fena. Zaboravite na prese za kosu.

Perite kosu hladnijom vodom. Vruća voda isušuje kosu. Hladnija podstiče cirkulaciju i pospešuje rast kose, revitalizujući koren vlasi..

Isprobajte ulja za suvu kosu. Esencijalna i biljna ulja su riznica prirode. U njima ima po nešto lekovito za svaki vaš problem. Isprobajte arganovo, lavandino, maslinovo i kokosovo ulje. Pomešani ili upotrebljeni posebno kao sastojak maske za suvu kosu, spreja za feniranje ili parfimisanje kose ili prosto par kapi rastrljajte na dlanu i pređite preko kose kada je frizura gotova. 

Šta je dobro za jačanje kose

Sve do sada izneto kao pozitivna akcija je dobro za jačanje kose. Izbacivanje svega što škodi kosi je dobro za jačanje kose.

Masaža esencijalnim i biljnim uljima, prirodne maske i pakovanja za kosu se preporučuju.

Ispiranjem lekovitim čajevima koprive, sokom crnog luka i slično steći ćete jaču kosu.

Postoji dosta narodnih recepata, a i ovo je jedan od njih.

Maska od jaja i maslinovog ulja

Jaja snabdevaju kosu neophodnim proteinima. Zato ova maska deluje na sličan način kao keratinski tretman. Zaglađuje kosu i čini je lakšom za oblikovanje.

Pomešana sa maslinovim uljem, priuštiće vašoj kosi dubinsku regeneraciju i jačanje korena kose. Proetini iz jaja popravljaju oštećenja na vlasima, a masne kiseline iz maslinovog ulja hrane folikul dlake i hidriraju vlasi.

Pomešajte jedno celo jaje sa dve kašike maslinovog ulja. Nanesite na celu kosu pre pranja. Ostavite da odstoji 30 minuta. Operite kosu na uobičajeni način.

Ponavljajte jednom nedeljno.

Šta je dobro jesti za kosu

Kosa slabo nahranjena iznutra ne može biti lepa uprkos svim preparatima za spoljašnju negu.

Za zdravu kosu dobro je jesi hranu bogatu vitaminima, mineralima, proteinima, Omega masnim kiselinama i antioksidantima. Uz to potrebno je piti dovoljno vode. Samo tako kosa dobro raste, nije sklona preteranom opadanju i lakše odoleva lošim efektima spoljašnje sredine i stilizovanja.

Ove namirnice su prijatelji zdrave i lepe kose:

 • Jaja kao dobar izvor proteina i biotina za rast kose.
 • Bobičasto voće kao izvor vitamina i antioksidanata.
 • Spanać izvor gvožđa, folata, vitamina A i C.
 • Masna riba-Omega 3 masne kiseline.
 • Slatki krompir-beta karoten.
 • Avokado-izvor zdravih masti i vitamina E.
 • Orašasti plodovi-bitamini B grupe, vitamin E i brojni drugi nutritijenti.
 • Semenke sunckoreta, bundeve, susam….
 • Meso-izvor proteina
 • Mahunarke-izvor proteina i cinka za oporavak i rast kose.

Ljudi su skloni da veruju da je lepa i bujna kosa samo stvar genetike i da se tu ne da ništa popraviti. Istina je skoro potpuno drugačija.

Nežnim postupanjem sa kosom, brižljivim izborom prirodnih šampona i drugih preparata za negu, pravilnom ishranom i dobrim životnim stilom moguće je drastično popraviti kvalitet kose.

Pravilna nega kose nije teška, nije skupa niti zahtevna samo treba da napravite prvi korak.

Pročitajte i ovo:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima