Kako skratiti šiške kod kuće?! – Detaljno upustvo u 9 koraka!

Uz samo par koraka možete skratiti šiške kod kuće i uštediti novac

Kako skratiti šiške kod kuće ? Mnogi ljudi pokušavaju da sami skrate sebi ili svojoj djeci. To je jedna od stvari koja nikako ne smije da se radi kada je u pitanju lična njega, ali katastrofa se ipak može izbjeći. Ne trebate biti frizer kako bi sebi uspješno napravili popularnu frizuru

U sljedećem tekstu predstavljamo vam profesionalan način skraćivanja – uštedit ćete dosta novca, a pritom ćete izgledati mnogo bolje.

Kako ošišati šiške kod kuće

 1. Izaberite pramen kose koji želite da skratite. Stavite ostatak kose iza ušiju ili još bolje – vežite ga u konjski rep.
 2. Odlučite koliku dužinu želite da isječete.
 3. Koristite spoljnju ivicu obrva za određivanje granice šiški.
 4. Očešljajte željeni pramen kose koji kratite.
 5. Skupite određeni pramen na tačku koja predstavlja centar vašeg lica (u skladu sa tim koliko duge šiške želite). Primjer: Ako želite da dužina vaših šišaka bude ispod obrva, stavite pramen kose na gornju kost koja predstavlja greben vašeg nosa.
 6. Uvrnite pramen kose u krug 3 ili 6 puta, sve vrijeme držeći je na sredini vašeg lica i vodeći računa da ne pomjerate pramen sa tačke vaše željene dužine.
 7. Držite kosu čvrsto nedominantnom rukom, tj. onom koja je slabija i koju manje koristite u svakodnevnim aktivnostima i isjecite šiške jednim potezom makazama. (Uvrtanje kose će vam omogućiti da dobijete dodatnu dužinu šiški).
 8. Nakon skraćivanja, šiške će pasti na željenu dužinu, a sa strane će biti malo duže nego na sredini.
 9. Na kraju možete njegovati čitavu kosu sa nekom od najboljih maskih za kosu kako bi bila sjajna i zdrava.

Stvari koje će vam biti potrebne

 • Par oštrih makaza
 • Češalj za oblikovanje frizure sa gustim zupcima
 • Par šnala štipaljki koje će držati višak kose
 • Ogledalo sa postoljem koje nećete morati da pridržavate
kako skratiti šiške
Sve što vam treba za skraćivanje šiških je dobar par oštrih makaza i gumica

Kako skratiti šiške kod kuće – SAVJETI

Možete probati i sljedeći način skraćivanja kose – podijelite vaše šiške na nekoliko pramenova i svaki posebno uvrnite nekoliko puta.

Držite i sjecite jedan po jedan dio neposredno ispod vaših obrva. Vodite računa da ne dižete obrve dok skraćujete kosu.

Ako imate veoma rijetku kosu odnosno tanku dlaku (što znači da će svako i najmanje štrckanje kose biti primjetno!)

Koristite sljedeći metod: podijelite vlažnu kosu tako da izdvojite samo šiške; očešljajte ih na dole, tj. da vam pada kosa preko čela, skupite je u jedan pramen i uvrćite u krug.

Jednom rukom, držite kosu na sredini lica koja će predstavljati tačku do koje vi želite da vam padaju. Drugom rukom držite makaze vertikalno i više puta uzastopno skraćujte šiške dok svi krajevi tog pramena kose ne budu skraćeni do tačke na kojoj ih držite.

Na ovaj način će donja granica vaših šiški izgledati veoma prirodno kada ih budete očešljali, a garantovano će spoljni dio šiški postepeno padati i biti duži u odnosu na kraći središnji dio šiški.

Ako ste navikli da kovrdžate vaše šiške pomoću figara ili viklera za uvijanje, ostavite ih malo dužim nego što ste prvobitno zamislili.

Pogledajte video kako možete skratiti šiške

Kako ošišati šiške na kovrdžavoj kosi

Ukoliko vam je kosa prirodno kovrdžava, računajte na dodatnu dužinu koju morate ostaviti.. (Npr: osobe sa uvojcima ne bi trebalo da sijeku više od polovine onoga što se čini razumnim za skratiti).

Nakon svakog poteza makazama, dopustite kosi da odskoči, uvije se ili ukovrdža i vrati u svoj prvobitni položaj koji god on bio, tako da možete lako provjeriti novu dužinu vaših šiški prije nego što nastavite.

Za kovrdžavu kosu važi i sljedeće pravilo: dok budete sijekli svaku loknu pojedinačno trudite se da držite makaze pod uglom od 45º tako da kosu sa spoljašne ivice kovrdže ostavite dužom nego kosu na unutrašnjoj ivici kovrdže. Na taj način svaka kovrdža imat će lijep oblik i bolje će se održati.

Napominjemo da redovno šišanje pomaže vam da kosa bude sjajnija i zdrava!

Savjeti za šišanje šiških na kovrdžavoj kosi
Upozorenja
 1. Uobičajeno je da takozvane “prelazne” zahtjevaju skraćivanje samo za pola centimetra.
 2. Uvijek počnite šišanje tako što ćete sjeckati malo po malo kose jer uvijek možete skratiti još, ali ne i ubrzati ponovni rast kose.
 3. Budite oprezni pri upotrebi makaza blizu lica i očiju.
 4. Nemojte sijeći ukoso posebno ako vam je prvi put. Kosa uvijek ponovo izraste, samo nedovoljno brzo.
 5. Možete zamoliti neku osobu da vam pomogne u skraćivanju da biste izbjegli eventualne greške.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima