back to top

Kako imati bujnu kosu

Kosa je jedan od najljepših ukrasa na našem tijelu.

Isprobajte ove jednostavne savjete koji će vam pomoći u namjeri kako imati bujnu kosu.

 Obično žene imaju lom ili gubitak kose uzrokovane hemijskim tretmanima ili zloupotrebom flatirona, ali zdravstveno stanje poput anemije ili problema sa štitnjačom također može biti krivac.

Ostali česti uzroci uključuju stres i hormonalne promjene (žene mogu gubiti kosu do godinu dana nakon rođenja djeteta). Ako primijetite dramatičan ili neobjašnjiv gubitak kose, obratite se svom liječniku.

najbolje ulje za suhu kosu
Redovno njegujte vašu kosu kako bi bila zdrava i bujna.

Čista kosa – glavni korak na putu do volumena

Što je kosa čistija to će izgledati bolje i veće. Kao i vaša koža lica, i vlasište sadrži puno bakterija, a u kombinaciji s uljem može s vremenom odmjeriti kosu i spriječiti zdrav rast folikula. Važno je izabrati šampon koji neće dodadtno naštetiti vašoj dlaki.

Ukoliko želite dubinsko pranje kose, šamponi koji sadrže salicilnu kiselinu su za vas. Tokom pranja kose, bazirajte se na tjeme a ostaka šampona ostavite za ostale dijelove.

Redovno masirajte tjeme

kako imati bujnu kosu
Redovno masirajte tjeme kose

Vlasište je temelj vaše kose. Zbog toga je bitno vaše zdravlje, jer mnoge bolesti utiču na kvalitet kose.

Jednom sedmično zamijenite svoj uobičajeni šampon s mentom, za koji se smatra da pomaže u poticanju cirkulacije, i umasirajte ga u cijelo tjeme (strane, potiljak i tjeme) dvije minute, a zatim ga  isperite.

Pazite koje proizvode koristite za njegu kose

Sprej i pjene za volumen samo daju trenutni izgled bujne kose tj. daju iluziju rasprostranjenosti. Oboje sadrže polimere koji  čine da kosa izgleda veće.  

No, ukoliko želite privremeni izgled bujne kose onda potražite sprej za ravnu kosu ili pjenu čija formula dodaje manju definiciju bujne i valovite kose. Ako koristite sprej, ravnomjerno ga rasporedite kroz vlažnu kosu od korijena do vrhova.

Sprej za kosu može se vrlo lako graditi, plus  kosi daje nevjerojatan gust, neljepljiv osjećaj. On je odličan ukoliko želite da vaša frizura duže potraje.

Osim sprejeva za kosu, frizeri sve više koriste prah za volumen. Prah je odličan za frizure i trenutni izgled bujne kose, no pretjerana upotreba može dovesti do negativnog efekta.

Oblikovanje frizure

Kosu osušite ručnikom nakon pranja. Uzmite ručnik i umotajte kosu u njega. Onda uz pomoć ručnika osušite kosu, ne naravno skroz, već dovoljno da ne bude previše mokra.

Sljedeći korak je feniranje. Da biste postigli maksimalan volumen, preokrenite kosu naopako i prođite prstima kroz vlasište. Uzmite fen i usmjerite ga prema korijenima do tjemena.

Figaro ili električna četka savršeni su za stvaranje ne samo velikih valova već i podizanje kose od korijena, što daje dodatni efekat bujne kose. Električna četka znatno manje šteti vašoj kosi, jer ne koristi mnogo toplote.

kako imati bujnu kosu
Aparati za oblikovanje frizure su odlični za postizanje bujnije kose, ali nemojte ih često koriistiti.

Za dodatni volumen povucite pola kose prema gore i osušite fenom samo korijenje. Fen držite u korijenu oko 10 sekundi, a zatim ga pustite da se ohladi oko minutu.

Nakon toga kosu preokrenite u stranu i osušite ostatak pramenova. Kad završite, preokrenite kosu na drugu stranu i ponovite. Jednom kada se kosa ohladi, razdijelite je kao i obično.

Slijedeći ove korake, trebali biste postići obimnu kosu! Farbanje je još jedan trik za stvaranje iluzije punije kose.

 Tamnije boje i pramenovi stvorit će bogatiji izgled. Ako je vaša kosa vrlo tanka, razmislite o dodavanju nadogradnji ili se istražite o sermumima za povećanje volumen.

No ključna stvar za postizanje bujne kose je redovno održavanja i uzimanje vitamina namijenjenih za jaku i zdravu kosu.

Pročitajte i ovo:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima