Carska salata je odličan prilog raznim jelima
Carska salata izvrsna je za jela koja se pripremljaju za vrijeme zime. Ukusna je i zdrava, a njena priprema je vrlo jednostavna.
Sastojci
Povrće:
– 4 kg paprika
– 3 kg mrkva
– 3 kg karfiol
Začini:
– Po ukusu peršun
– Po ukusu bijeli luk
Zaliv:
– 1/2 l ulja
– 1 l sirće
– 300 gr soli
– 300 gr šećera
– 1 ( 10 gr ) salicil
Priprema
Povrće isjeckati i staviti u jednu veliku šerpu, dodati sjecakni peršun i bijeli luk (bolje je kasnije to dodati) i zaliv.
Ostaviti pokriveno 1 dan, povremeno promijesati rukom za to vrijeme i puniti tegle tako sto cete zahvatati povrće sa sokom i kad bude nepuna tegla, pritisnuti da povrće pusti i svoj sok ( ja imam malu kutljaču i njom punim i pritiskam ) i kad napunite teglu i tečnost pokrije povrce, stavite plastične rešetkice da pritisnu povrće na dole i zatvorite tegle.
Ja sam bijeli luk i peršun stavila kad sam je redala, između redova povrća jer se oboji tečnost ako se peršun stavi odmah. Koristila sam alkoholno sirće.
Da bi nam ostale zdrave i vitke koristite naš kalkulator kalorija hrane
(Izvor: balkanskakuharica.info)