back to top

Planina Tara – 10 nestvarnih mjesta na Tari!

Planina Tara u zapadnoj Srbiji već godinama privlači ljubitelje netaknute prirode, željne avanture i nesvakidašnjih pogleda.

U vremenima nepogodnim za daleke destinacije, odmor treba potražiti upravo u Srbiji, na samo nekoliko sati vožnje od Beograda.

Sigurni smo da ste vidjeli različite fotografije sa planine Tare – Banjska stena, jezero Zaovine, jezero Peručačko itd… Međutim, donosimo vam deset manje poznatih destinacija na Tari koju morate posjetiti, ako krenete na put prema ovoj planini

1. Janjetina

U selu Rezervni dijelovi nedaleko od zaseoka Karaklije, na cca 1500 metara nadmorskoj visini, nalazi se vrh Janjač.

Posjet ovom vrhu posebno je atraktivan za ljubitelje planinarenja, ali dovoljno pristupačan i za one slabije pripremljene.

Do sela možete doći automobilom, a zatim vas čeka pješačka tura i uspon. Uspon je velik samo na jednoj dionici kroz šumu, tako da neće biti zahtjevan ni za početnike.

Kada dođete do vrha, pogled pred vama će vam oduzeti dah. S jedne strane ćete gledati Jezero Zaovine a s druge ka Višegrad.

Ako je dan vedar, jasno ćete vidjeti ovaj grad i čuvenu ćupriju na Drini u daljini. Plus savjet – ponesite dalekozor!

planina tara
DES

2. Planina Tara – Zmajevac

Ako želite pogled na jezero Rezervni dijelovi i okolni planinski masiv, još jedan vidikovac će vas ostaviti bez riječi. I ako Čovjek zmaj nije klasičan vidikovac, isplati se otići na njega.

Da biste došli do ovog nestvarnog mjesta, okruženog netaknutom prirodom, morate započeti Mitrovica preko Mokri tamo gore.

Uskoro ćete naići na čistinu sa seoskom brvnarom, odakle se jezero vidi kao na dlanu. Možete napraviti piknik na livadi ili jednostavno uživati ​​u pogledu.

3. Veliki kraj

Na samom kraju planine Tara na granici sa Bosnom i Hercegovinom, nalazi se regija Veliki kraj. Do njega ćete doći ako krenete seoskim putem Rastište i Jagoštica.

Šetnjom kroz šumu i proplanke dolazi se do samog ruba Tara s koje se pruža pogled na Kanjon rijeke Drine.

Ovaj kanjon je jedan od najdubljih u Europa, a svojom izuzetnom ljepotom mami ljubitelje prirode. Plovidba kanjonom je poseban izlet koji treba napraviti, ali pogled na sam kanjon, neustrašivu Drinu i okolna krševita brda je vrijedan svakog truda.

planina tara
Planina Tara

4. Jarevac

Jezerce Jarevac nalazi se u naselju Šljivovicau blizini turističkog centra Redovničke lokve. Prilično je lako doći, a staze su adekvatno označene.

Osim prekrasnog prirodnog okruženja, ovo odmorište idealno je opremljeno stolovima i klupama za piknik i odmor u prirodi.

5. Sokolar

Vidikovac Sokolarica nalazi se na Sokolini 11 km od navedenog turističkog središta Redovničke lokvei na putu do Mitrovica.

Ovaj kamenjar nije u potpunosti uređen, niti ima zaštitnu ogradu. Stoga biste trebali biti oprezni i oprezni.

Odvažite li se posjetiti ga, oduševit će vas pogled Lađevac klanci Racha, Redovničke lokve i Račanska Šljivovica.

planina tara
Planina Tara

6. Pine Hill

Ako ste na Monaške bare na Taridan možete ispuniti šetnjom do Pine Hill. Ovaj lokalitet je dobio ime zbog rijetkih bijeli bor u svom okruženju, te je svojevrsni spomen park borcima iz Drugog svjetskog rata.

Staze za Borovo brdo su adekvatno označene, a potrebno je ići do vidikovca Crnjeskovo, nastavite svoje putovanje i uskoro ćete stići na odredište. Put do mjesta je nevjerojatno lijep, pun zelenila, mir i tišina.

Na Pine Hill možete napraviti piknik. Pogodan je i za druženje i igru ​​s mališanima. Također, neizbježno ćete vidjeti i spomenik borcima iz Drugog svjetskog rata, koji je upravo iz tog mjesta otišao u rat.

7. Orlove visove

Posebno će se svidjeti ljubiteljima avanture i nešto odvažnijih izleta u prirodu Vidikovac Orlov Vis. Iako vidikovac Banjska stena svakako treba posjetiti, s ovog mjesta pruža se malo drugačiji pogled na more Drina i jezero Peruća.

Na putu do Mitrovica iznad Jezero Peruća okrenuti u pravcu sela Područje uzgoja i slijedite znakove. Pogledaj Drina, jezero Peruća i pejzaž Osat u Bosni i Hercegovini ostavit će vas bez daha.

Posjetiti ovo mjesto posebno je čarobno u proljeće – kada priroda zazeleni, a Drina poprimi svoje najljepše boje.

8. Štala za konje

Ako ste ljubitelji životinja, ne Tara naći ćeš nešto i za sebe. Štala za konje nalazi se na Redovničke lokve u blizini turističkog naselja.

Možete prošetati, čak i ako povedete malu djecu sa sobom, do same štale. Konji su pitomi, pa nema razloga za strah.

Dan na planini možete ispuniti jahanjem. Čak i ako ste početnik, vodiči iz konjički klub “Dora” oni vam mogu pomoći. Nadalje, ovaj konjički klub nudi i osnovnu obuku jahanja.

9. Oštar kamen

Još jedan manje poznat vidikovac s pogledom na Jezero Peruća i rijeka Drina – Oštra Stena.

Nalazi se u blizini Slušali su do kojeg dolazite ako sa Mitrovica ti idi svojim putem redovničkog bara. Do Osluše je dosta lako doći, a i do vidikovca Oštar kamen potrebno je slijediti označeni put.

Važno! Staze su označene crvenim i bijelim krugovima na drveću, kamenju i sl.

Ni ovaj vidikovac nije ograđen i zahtijeva kompletan Oprez posjetitelja. Ipak, pogled na jezero i Drina ostavlja ga bez teksta.

U ovom dijelu svog toka Drina je prilično ravna, pa ćete imati priliku vidjeti ovu rijeku iz neobičnog ugla.

10. Lipovica

Još jedan ribnjak na Tara koji vrijedi posjetiti nalazi se u neposrednoj blizini jezera Rezervni dijelovi. Do jezera Lipovica do nje se dosta lako dolazi prateći adekvatno označene ceste.

Okolica jezera je mirna i nenaseljena pa je pogodna za obiteljski piknik i druženje u prirodi. Tu su i stolovi i klupe, ali možete se približiti samom jezeru i uživati ​​u njemu.

U blizini jezera Lipovica postoji i planinska rijeka Bijeli Rzav koji će Vam dodatno uljepšati dan odmora.

Gdje god idete, ako ste na Tara sigurni smo da ćete uživati ​​u nestvarnoj prirodi i neodoljivom miru.

Dolazite li prvi put na ovu planinu, imajte na umu da su turističke atrakcije postale takve s razlogom. Motrišta Banjska stena, Bilješka stena, jezera Zaovine i Perućac – svakako su destinacije koje morate posjetiti.

No, ovim tekstom smo vam ponudili krajolike koje nećete često vidjeti na društvenim mrežama, niti ćete se ugurati među turiste odlučite li ih posjetiti.

Imajte na umu da su neka područja manje uređena i doslovno su oličenje netaknute prirode. Stoga u takvoj prirodi uvijek treba biti oprezan i odgovoran, kako ne bi baš uživali.

Također, ne zaboravite Vojvodinu, kao ni istok Srbije!

Pročitajte još zanimljivih članaka:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima