Imate dijabetes melitus, evo kako izračunati dozu inzulina!

Ukratko o dijabetesu melitus tip 2 i kako izračunati dozu inzulina saznajte u nastavku!

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Prije nego što objasnimo sve o dijabetes melitus prvo ćemo se osvrnuti na osnovne informacije o dijabetesu.

Šećerna bolest, odnosno dijabetes je vrlo česta bolest, pogotovo u svijetu. Dijabetes ne mora nužno predstavljati opasnost po život, te sa tim živi mnogo ljudi u svijetu, vode sasvim normalan život. Ono što je bitno kod ove bolesti jeste otkriti je na vrijeme.

Ovo je bitno potogovo kada su u pitanju manja djeca. Roditelji bi trebali odmah reagirati ukoliko primjere neke od simptopa, a o tome smo detaljnije pisali u ovom tekstu.

Još jedna sve češća bolest kod djece je strabizam.

Ima nekoliko vrsta dijabetesa, ali ono što je zajedničko jeste da je navažnije da se otkrije na vrijeme, zatim redovna posjeta doktoru, kontrola, inzulin, fizička aktivnost i zdrava ishrana.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Osobe koje imaju ovu bolest moraju po nekoliko puta na dan kontrolisati šećer u krvi. Neki od simptoma su prečesti odlazak na WC, pojačana glad ili žeđ.

AKo imate već dijagnosticiran dijabetis onda će vam Dijabetes kalkulator biti od pomoći.

Šećerna bolest se može kontrolisati ponekad samo fizičkom aktivnošću i ishranom, ali ovisno o kojem se tipu radi tu su manje ili veće doze inzulina, a to možete izračunati pomoću ovog kalkulatora.

Detaljnije o ovoj bolesti pročitajte u nastavku teksta.

dijabetes melitius
Saznajte sve o dijabetes melitius.

Šta je dijabetes?

Generalno dijabetes je šećerna bolest. Kada osoba ima dijabetes to znači da gušterača (pankreas) nije u mogućnosti da luči inzulin  u potpunim količinama tako da se glukoza nagomilava u krvi i izbacuje sa urinom.

U zdravom ljudskom tijelu glukoza ulazi u sve ćelije tijela, gdje se normalnim procesima na kraju pretvara u energiju.

Sam ulazak glukoze u ćelije odvija se pomoću hormona inzulina koji nastaje u gušterači (pankreas).

Pankreas je velika žlijezda, smještena unutar abdominalne šupljine. Između ostalog, ona luči dva hormona: inzulin i glukagon.

Kada je nivo glukoze u krvi nešto niži, glukagon potiče razgradnju glikogena i otpuštanje glukoze u krvi. Kada je nivo šećera u krvi visok, inzulin potpomaže prelazak iz krvi u mišićnu ćeliju, gdje on bude sagoren za potrebe energije.

 Dakle, kao što smo na početku napisali, kada je tu stanje dijabetesa, odnosno šećerne bolesti, gušterača nije u mogućnosti da luči inzulin u dovoljnim količinama tako da se glukoza nagomilava u krvi i izlučuje sa urinom.

Ćelije koje nemaju  glukozu počinju da, u nešto većim količinama, sagorijevaju mast i proteine za potrebe energije.

To dovodi do nagomilavanja toksičnih nus produkata metabolizma u krvi, stanje koje može uzrokovati komu i oduzeti život.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Tipovi dijabetesa

Postoji nekoliko osnovnih  tipova dijabetesa:

  • Tip 1 dijabetes,
  • Tip 2 dijabetes,
  • Gestacioni dijabetes melitus,
  • Drugi tipovi dijabetesa
dijabetes melitius
Postoji više vrsta dijabetes melitius -a.

Karakteristike dijabetesa melitus tip 2

Ovaj tip je od ostalih karakterističan jer uglavnom ne treba dodatno korištenje inzulina. Ipak to ne mora važiti za sve pacijente.

 Ovaj tip dijabetesa je specifičan po nekoliko stvari i procesa: periferna insulinska rezistencija, oštećeno lučenje insulina, povećana produkcija glukoze u jetri.

Jetra je vrlo važan organ koji je često podložan mnogim bolestima. Saznajte ovdje kako ocistiti jetru i smrsati na prirodan način.

Insulinska rezistencija, odnosno smanjena sposobnost insulina da deluje dobro na okolna tkiva (posebno mišiće i jetru).

Kako nastaje dijabetes melitus tip 2

Sigurno se pitate kako i zašto nastaje ovaj tip šećerne bolesti. U mnogim istraživanjima se nastanak dijabetesa tipa 2 povezuje sa poremećajem odnosa između lučenja insulina i osjetljivosti na prisutni insulin.

U nastajanju ovog oboljenja značajno je učešće genetskih i negenetskih faktora, tako da je to jedna od stvari koje trebate imati u vidu.

Mnoge osobe se često uplaše kada neko u porodici dobije neki oblik dijabetesa. Važni negenetski faktori su nezdrava ishrana i smanjena fizička aktivnost.

Uz paleo dijetu hranite se zdravo i poboljšajte vaš imunitet.

Postoje dokazi koji povezuju debljinu, odnosno višak kilograma sa razvojem dijabetesa tipa 2.

Drugi faktori, kao što su porodična historija dijabetesa ili, trajanje vremena kada imate višak kilograma su jednako važni, a da biste saznali koliko kalorija da trošite da biste održali ili smanili težinu izračunate pomoću ovog BMR kalkulatora online .

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Simptomi dijabetesa melitus tip 2

Ukoliko imate prečesto mokrenje, pojačanu žeđ, pojačanu glad, ili gubitak tjelesne težine velike vjerovatnoće su da je u pitanju dijabetes melitus tip 2. Naravno ne mora uvijek značiti, o svemu se treba razgovarati sa doktorom.

Evo šta trebate znati o dijabetes melitusu.

Kako liječiti dijabetes melitus tip 2

Postoji pozitivna vijest, a to je da dijabetes melitus  tipa 2 možete  kontrolisati samo dijetom i fizičkom aktivnšću, odnosno vježbama, što se povoljno odražava na koncentraciju glukoze i krvni pritisak.

Koliko često treba vježbati sve zavisi od vašeg vremena i mogućnosti. Najvažnije je da imate dovoljno aktivnosti.

Naravno napominjemo ponovo da se o svemu ipak morate dogovoriti sa doktorom, te da je tekst informativnog karaktera, a nikako zamjena za odlazak doktoru.

 Pacijenti koji ipak na ovaj način ne mogu kontorlisati dijabetes,  moraju uzimati lijekove kojima se stimulira izlučivanje preostalog inzulina ili povećava osjetljivost na inzulin.

Vrlo je bitno kontrolisati krvni pritisak jer se tada  smanjuje  opasnost od nastanka srčanog udara, ali i oboljenja bubrega.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Dijabetes melitus tip 2 kod djece i tinejdžera

Sve više djece obolijeva od dijabetesa melitusa tip 2. Roditelji obično primjete prve simptome. Vrlo je važno na vrijeme reagovati, te voditi svoje dijete na česte posjete doktoru.

Ako ste prečesto kod doktora on se može pojaviti i u snovima. Šta znači sanjati doktora i koja je simbolika sna saznajte u našem sanovniku!

Ukoliko primjetite nešto čudno kod djeteta, svakako odmah ga odvedite na pregled.

Time ćete spriječiti veće probleme. A sve je bolje kada se na vrijeme otkrije. Nije rijedak slučaj da se kod djece javi i dijabetes melitus tip.

dijabetes melitius
Dijabetes melitiusse može pojaviti kod djece, tinejdžera..

Dijabetes melitus tip 1

Ovaj tip dijabetesa se liječi prvenstveno inzulinom. Naravno sve ovisi o dobi djeteta i o tome koliko na dan doza treba. Neke se daju poslije ili prije obroka. 

Osim toga za dobru kontorlu šećerne bolesti važno je svakodnevno mjerenje glukoze u krvi prije svakog obroka, prije spavanja i povremeno noću pogotovo kada se tek otkrije da dijete ima dijabetes, a u najmanje djece broj mjerenja glukoze nekad je i veći od 10 puta dnevno da bi se spriječile neke veće posljedice.

Za vas smo pripremili tablu rasta za djecu koja će olakšati da pratite da li je vaše diejte podložno riziku dobijanja dijabetesa.

Mora se strogo pripaziti na pravilnu prehranu i fizičku aktivnost djeteta. Redovito bavljenje sportom predstavlja jednu od važnijih mjera u liječenju i regulaciji dijabetesa bez obzira o kojem tipu dijabetesa se radili, kao i  o dobi osobe koja ima šećernu bolest.

Brojna istraživanja sasvim sigurno ukazuju na važnost fizičke aktivnosti u liječenju i prevenciji dijabetesa tipa 2.

Pogledajte koje su to najbolje namirnice za doručak i olakšajte sebi i vašoj porodici.

Koji su rizični faktori za dobijanje dijabetesa?

Kada govorimo o tipu dijabetesa 1 tu su neki genetski faktori, okolišni faktori, starija dob žene u vrijeme porođaja te izlaganje nekim virusnim infekcijama povećavaju rizik za obolijevanje od ove bolesti.

Kada govorimo o dijabetesu melitusu tip 2, rizični faktori  su osobe starije dobi, kao što je 40 godina I više, debljina, zatim ako neko u porodici već ima ovu bolest tipa 1,  smanjena tolerancija na glukozu, fizička neaktivnost, visoki krvni pritisak, povišene vrijednosti triglicerida i snižene vrijednosti HDL hloresterol, te žene koje su za vrijeme trudnoće imale šećernu bolest.

Sve o dijabetesu što trebate znati.

Komplikacije kod dijabetesa

Što dijabetes duže traje, veća je mogućnost razvoja komplikacija.

Šećerna bolest tip 2 često se otkriva u poodmaklom stadiju razvoja bolesti kada su nastale komplikacije na drugim organima (promjene na krvnim žilama koje mogu uzrokovati srčani ili moždani udar, zatajenje bubrega, oštećenja živaca (dijabetička neuropatija) te oštećenja malih krvnih žila u oku (retinopatija).

Naravno bolje je otkriti što prije, time su komplikacije dosta manje, a mnoge od njih možete spriječiti.

Koje su mjere prevencije?

Trenutno se šećerna bolest tip 1 ne može prevenirati, dok zdrave prehrambene navike, fizička aktivnost i održavanje poželjne tjelesne težine mogu smanjiti rizik obolijevanja od šećerne bolesti tip 2 tako da svakako imajte ovo u vidu ukoliko se plašite za vaše zdravlje.

Željenu tjelesnu težinu održavajte uz kalkulator kalorija hrane.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za šećernu bolest redovita šetnja najmanje 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od šećerne bolesti tip 2 za 35-40%, stoga je ovo bitna informacija.

Saznajte više o inzulinu i dijabetesu.

Zaključak  o dijabetesu melitus tip 2


Dijabetes je bolest koju može imati svako, bez obzira koliko godina imao. Nije rijedak slučaj da to budu djeca.

U tekstu ste mogli pročitati šta je dijabetes, koji su komplikacije, prevencija, tipovi, liječenje i još mnogo toga, Osim toga tu je kalkulator kako biste mogli izračunati dozu za dijabetes melitus tip 2.

Neki od simptoma koji mogu ukazivati da li osoba ima šećernu bolest jeste prečesto mokrenje. Pojačana žeć ili glad.

Debljina, fizička neaktivnost i slično može znatno biti razlog zašto osoba ima ovu bolest. Tu je naravno genetika, te ako u porodici neko ima jedan od tipova ove bolesti, velika je vjerovatnoća da će i neki drugi članovi u nekom periodu života imati dijabetes.

Ovo svakako ne važi za sve, te je bitna redovna kontrola.

Kod dijabetesa melitus tip 2 mnogo je bitno znati koliko puta na dan trebate dati dozu inzulina, koliko, šta trebate jesti, te kada mjeriti, O svemu ovome se trebate svakako konsultovati sa doktorom.

Sa jedne strane sa dijabetesom se može voditi sasvim normalan život, aktivnosti, sve ostalo kao i osobe koje nemaju ovu bolest.

S druge strane, neredovna kontrola, loša ishrana, mala fizička aktivnost i slično mogu biti uzrok koplikacija koje ova bolest nosi sa sobom.

Posebno je bitno obratiti pažnju na djecu, kao i tinejdžere jer nije rijedak slučaj da baš oni obole od dijabtesa bilo kojeg tipa.

Što se tiče starijih osoba koje možda nisu u mogućnosti da imaju veću fizičku aktivnost, pa čak ni šetnju, kod nih se posebno treba pripaziti na ishranu, redovna posjeta doktoru, te ostali pregledi, redovne kontrole.

Dakle, ono što na kraju možemo zaključiti da se sa ovom bolešći može normalno živjeti, ali ona zahtjeva ponekad stroži režim, kao što naprimjer morate paziti šta jedete, u kojim količinama, osnosno koliko kalorija.

Zatim mora se pripaziti na unos šećera. To zavisi da li je trenutno imate normalnu razinu šećera u krvi. Nekad zna biti prenizak ili previsok.

U oba slučaja zna biti opasno. Ali kao što smo napisali bitna je kontrola svega, pa tako i ove bolesti bez obzira kojeg je tipa.

Za kraj napomena da je ovaj tekst informativng karaktera, te nije zamjena za odlazak doktoru.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Izdvajamo za vas

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima