Šta je CRP Test ? / 5 stvari koje trebate znati o CRP testu

Sve o CRP testu što trebate znati!

Za šta se koristi CRP test? On mjeri nivo C-reaktivnog proteina (CRP) u vašoj krvi. Ova vrsta testa može se obaviti i kod odraslih i djece, pa čak i kod beba kako bi se provjerilo da li ima znakova bolesti.

Promjene nivoa CRP-a mogu ukazivati na to da li tretmani koje primate rade ili ne upravljaju upalom.

Nivoi CRP-a često se povećavaju dok se ne oporavite, tako da ako CRP test otkrije da počinju da padaju, to je dobar znak da uspješno savladavate infekciju, povredu itd.

Ova vrsta testa otkriva nivo CRP, ali ne pokazuje gdje se u tijelu pojavljuje upala ili nužno šta je uzrokuje.

Test se vrši pomoću uzorka krvi uzetog iz vene na vašoj ruci. Možda će vam biti rečeno da izbjegavate jesti i piti 8 do 12 sati prije uzimanja uzorka CRP testa.

Kada se dobiju rezultati, ako nivoi ukazuju na problem, onda se mogu naručiti i drugi testovi koji bi utvrdili šta je osnovni zdravstveni problem.

crp test
crp test

Druga vrsta CRP testa, koja se naziva hs-CRP test, je osjetljivija i može otkriti niže nivoe CRP. Koristi se prvenstveno za skrining na srčane bolesti. Hs-CRP test jenajkorisniji za ljude koji imaju povišen rizik od srčanog udara u narednih 10 godina.

  Hrana Koja Zateže Kožu

Normalan nivo CRP-a

Evo osnovne tabele nivoa C-reaktivnog proteina koju koristi većina zdravstvenih
radnika:

Nivo CRP-a ispod 10 miligrama po litru (mg/L) neki stručnjaci smatraju normalnim. Međutim, neka nedavna istraživanja pokazuju da bilo koji nivo iznad 1-2 mg/L može ukazivati na problem, posebno vezan za zdravlje srca.

Manje od 1 mg/L ukazuje da imate nizak rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok nivo između 1 i 3 mg/L znači da ste u povećanom riziku od zdravstvenih problema. Preko 3 mg/L sada se smatra pokazateljem „visokog rizika za kardiovaskularne bolesti“.

Ozbiljne bakterijske infekcije obično uzrokuju porast nivoa CRP-a između 150 i 350 mg/L.

Vrijednosti veće od 100 mg/L mogu se pojaviti zbog nekomplikovanih infekcija izazvanih adenovirusom, citomegalovirusom i virusima koji izazivaju grip, boginje i zauške.

Virusne infekcije obično uzrokuju porast nivoa CRP-a na oko 20 do 40 mg/L. (mnogo manje nego kod bakterijskih infekcija).

Koji je nivo C-reaktivnog proteina visok kod djece?

Za djecu važe iste vrijednosti kao što je gore navedeno.

crp test
crp test

Šta uzrokuje da C-reaktivni protein bude nizak?

Upotreba NSAID-a (nesteroidni protivupalni lijekovi), aspirina i steroida može dovesti do
toga da su nivoi vašeg CRP-a niži od normalnih.

Kako liječiti i spriječiti povišen CRP

Liječenje povišenog CRP-a zavisi od osnovnog uzroka upale. Najbolji način za „prirodno“ liječenje visokih nivoa je otkrivanje uzroka nečijeg upalnog odgovora i zatim sastavljanje preporuka životnog stila ili lijekova na osnovu tog nalaza.

Iste vrste zdravih navika koje pomažu u zaštiti od srčanih bolesti, kao što su jedenje uravnotežene ishrane, ne pušenje i vježbanje, takođe su obično uključene  liječenje visokih nivoa CRP-a.

1. Protivupalna dijeta

Da biste se zaštitili od uticaja upale na srce i bilo gdje drugdje, preporučuje se
jesti cjelovitu hranu poput mediteranske ishrane.

  Kako spasiti presoljeno jelo

Ova vrsta veoma hranjive ishrane uključuje obilje povrća, voća, svežeg bilja, ribe, integralnih žitarica, mahunarki i orašastih plodova.

Jedenje  hrane sa visokim sadržajem antioksidanata, kao što su vitamin C, A i E, plus probiotička hrana može vam pomoći da podržite vaš imuni sistem.

Jedno istraživanje je otkrilo da visoki unos vitamina C (1000 mg/dan u obliku dodatka) pomaže da se smanji nivo CRP kod ljudi sa nivoima većim od 1 mg/L.

Takođe je važno da se pozabavite bilo kakvim alergijama na hranu od kojih možda bolujete,
kao i da izbjegavate hranu koja pokreće reakciju ako imate upalnu bolest crijeva. Ova hrana može da sadrži: gluten, mliječne proizvode, kofein, alkohol i dr., zavisno od osobe.

2. Redovno vježbajte

Vježbanje je moćan način upravljanja nivoom upale i smanjenjem faktora rizika za povišen
CRP kod odraslih, poput visokog krvnog pritiska i gojaznosti.

Opšte preporuke za odrasle su da imaju najmanje 150 minuta umjerenog vježbanja nedjeljno.

crp test

3. Razgovarajte sa svojim ljekarom o upotrebi lijekova

Ako je infekcija osnovni uzrok vašeg povišenog CRP-a, onda će vam možda trebati antibiotici koji će vam pomoći da se oporavite.

Vaš ljekar može da vam predloži da uzmete određene lijekove da smanjite šansu da razvijete komplikacije, poput lijekova koji snižavaju holesterol ili aspirina ako imate rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Važno je sarađivati sa svojim ljekarom kako biste upravljali svim postojećim zdravstvenim stanjima koja su vezana za visok nivo zapaljenja. To uključuje, na primjer, dijabetes i gojaznost, kao i visok krvni pritisak i visok holesterol.

Možda ćete trebati da uzimate lijekove za kontrolu ovih faktora rizika ako same promjene načina života nisu dovoljne, kao što su lijekovi za dijabetes.

  Ulja za masažu u 2021

Možda ćete morati da prilagodite upotrebu drugih lijekova u zavisnosti od toga štabtestovi otkrivaju, poput tableta za kontrolu estrogena/kontracepcijskih pilula ili lijekova koji utiču na markere upale.

Pored toga, budući da je pokazano da upotreba vitamina C i dodatka magnezijuma pomaže
u smanjenju nivoa CRP-a, vaš ljekar može predložiti da ih isprobate.

4. Izbjegavajte ostale faktore rizika (poput pušenja, alkohola, gojaznosti)

Dajte sve od sebe da smanjite rizik od pojave upale izbegavajući stvari koje u cjelini
oštećuju vaše zdravlje.  Ovo uključuje odustajanje od upotrebe cigareta/droga/alkohola, održavanje zdrave težine i liječenje drugih zdravstvenih stanja poput dijabetesa ili infekcija.

Mere predostrožnosti

Samo zato što vaši rezultati pokazuju da imate povišen CRP – ne bi trebalo odmah da paničite. Ovi rezultati takođe ne predstavljaju kompletnu sliku vašeg zdravlja i treba ih kombinovati sa drugim rezultatima ispitivanja!

Radite sa ljekarom kako biste utvrdili koji uzroci mogu da doprinesu vašem povećanom nivou CRP-a u krvi, uključujući porodičnu anamnezu bilo koje bolesti, upotrebu lijekova i kontracepcijskih pilula, kao i nivo stresa, ishranu i navike vježbanja.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://diva.ba
Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima