Recept za Krofne koje su gotove za 5 minuta!

Recept za krofne koji će vas oduševiti i vratiti u djetinjstvo!

U nastavku vam donosimo recept za krofne koje su jednostavne za pripremu i gotove za 5 minuta. 

Sastojci za krofne recept

  • 400 ml mlakog mlijeka
  • 1 svježeg kvasca
  • 1 žlica kristal šećera
  • 2 jaja
  • 50 ml ulja
  • 700 g glatkoga brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 l ulja za prženje
  • 50 g šećera u prahu za posipanje

Po želji:

Priprema krofni

U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smiesu.

Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto.

Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.

Da bi nam ostale zdrave i vitke koristite naš kalkulator kalorija hrane

Pogledajte najbolji recept za krofne!

Zanimljivosti o krofnama

Pokladnica/ krofnakrafna je slatki kolač od dizanog tijesta.

Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika s ili bez udubljenja (rupe) u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu.

Ukrašava se šećerom u prahu. Ovo je najčešći oblik krofne. Krofna je tradicionalni kolač poklada, a npr. u Slavoniji se pripremaju i za vrijeme kolinja.

Kolač je poznat u svijetu pod različitim nazivima i inačicama. Postoje varijacije punjenja krafne s kremom od vanilije, razne vrste voćnih džemova i marmelada do ukrašavanja čokoladnim preljevima tamne i svijetle čokolade ili ukrasnim mrvicama u boji.

Za ljubitelje pekmeza pripremili smo Starinski recept za buhtle sa pekmezom – Brza i jednostavna priprema u 5 koraka!

recept za krofne
Američke su prepoznatljive po rupi u sredini.

Postoji i dan krofni!

Dan krofni se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi svakog prvog petka u junu i tada mnoge prodavnice krofni, Doughnut shops daju posjetiocima besplatno svoje proizvode.

Nacionalni dan krofni se u Sjedinjenim Državama slavi od 1938. godine. Krofne su počele da se bore za svoje mjesto u američkoj kulturi već u drugoj deceniji prošlog vijeka.

Naime, nakon ulaska Sjedinjenih Država u Prvi svjetski rat javila se potreba za obučenim osobljem koje će moći da pravi jednostavne obroke u ratnoj zoni.

Američki volonteri su 1917. počeli da dolaze u Francusku u napuštene objekte na frontu, gdje su se hranom i drugim potrepštinama snadbjevali vojnici.

U ratnim uslovima je bilo veoma teško proizvesti dovoljnu količinu obroka koji će očuvati svježinu. Najjednostavnije je bilo pripremiti krofne i kafu, pa su vojnici uskoro u velikim količinama konzumirali ove proizvode.

Volonterke koje su došle da pomažu vojnicima kroz pripremu hrane uskoro su nazvane Krofna-lutke (Doughnut Dollies) po namirnici koju su najviše proizvodile.

Da li ste se nekada zapitali zašto prave američke krofne imaju rupu u sredini?

Prema riječima kapetana Hanson Gregorija, koji je prvi napravio krofnu sa rupom u sredini davne 1847, poslije više različitih varijanti koje je isprobao, krofna sa rupom se pokazala kao najbolja, jer je dio u sredini uvijek bio gnjecav.

Zašto američki policajci vole krofne?

Poznat je i stereotip o američkim policajcima, koji često biraju krofne za užinu. Nije u potpunosti jasno kako se ovaj stereotip razvio ali postoji moguće objašnjenje.

Još prije pedesetih godina prošlog vijeka je ovaj stereotip bio raširen u američkoj popularnoj kulturi. U prvoj polovini prošlog vijeka su prodavnice zatvarane relativno rano uveče i nisu bili dostuni lanci brze hrane koji nude svoje usluge tokom cijele noći kao danas. Jedini tipovi restorana koji su radili duže bili su kafe-restorani i prodavnice krofni.

Izvor: iserbia.rs

Preporučujemo da probate i ove recepte
Najbolji recept za krofne koje morate probati! Ukusne za 10
recept za krofne koje su gotove za 5 minuta!

Recept za krofne koji će vas oduševiti i vratiti u djetinjstvo. Svi znamo da je to vrlo teško uraditi, ali kada isprobate ovaj recept uvjerit ćete se zašto je svima ovo najomiljeniji recept za krofne.

Type: dezert

Cuisine: svjetski

Preparation Time: PT10M

Cooking Time: PT10M

Total Time: PT20M

Recipe Ingredients:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima