Recept za krofne koji će vas oduševiti i vratiti u djetinjstvo!
U nastavku vam donosimo recept za krofne koje su jednostavne za pripremu i gotove za 5 minuta.
Sastojci za krofne recept
- 400 ml mlakog mlijeka
- 1 svježeg kvasca
- 1 žlica kristal šećera
- 2 jaja
- 50 ml ulja
- 700 g glatkoga brašna
- 1 žličica soli
- 1 l ulja za prženje
- 50 g šećera u prahu za posipanje
Po želji:
Priprema krofni
U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smiesu.
Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto.
Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.
Da bi nam ostale zdrave i vitke koristite naš kalkulator kalorija hrane
Zanimljivosti o krofnama
Pokladnica/ krofna / krafna je slatki kolač od dizanog tijesta.
Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika s ili bez udubljenja (rupe) u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu.
Ukrašava se šećerom u prahu. Ovo je najčešći oblik krofne. Krofna je tradicionalni kolač poklada, a npr. u Slavoniji se pripremaju i za vrijeme kolinja.
Kolač je poznat u svijetu pod različitim nazivima i inačicama. Postoje varijacije punjenja krafne s kremom od vanilije, razne vrste voćnih džemova i marmelada do ukrašavanja čokoladnim preljevima tamne i svijetle čokolade ili ukrasnim mrvicama u boji.
Za ljubitelje pekmeza pripremili smo Starinski recept za buhtle sa pekmezom – Brza i jednostavna priprema u 5 koraka!

Postoji i dan krofni!
Dan krofni se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi svakog prvog petka u junu i tada mnoge prodavnice krofni, Doughnut shops daju posjetiocima besplatno svoje proizvode.
Nacionalni dan krofni se u Sjedinjenim Državama slavi od 1938. godine. Krofne su počele da se bore za svoje mjesto u američkoj kulturi već u drugoj deceniji prošlog vijeka.
Naime, nakon ulaska Sjedinjenih Država u Prvi svjetski rat javila se potreba za obučenim osobljem koje će moći da pravi jednostavne obroke u ratnoj zoni.
Američki volonteri su 1917. počeli da dolaze u Francusku u napuštene objekte na frontu, gdje su se hranom i drugim potrepštinama snadbjevali vojnici.
U ratnim uslovima je bilo veoma teško proizvesti dovoljnu količinu obroka koji će očuvati svježinu. Najjednostavnije je bilo pripremiti krofne i kafu, pa su vojnici uskoro u velikim količinama konzumirali ove proizvode.
Volonterke koje su došle da pomažu vojnicima kroz pripremu hrane uskoro su nazvane Krofna-lutke (Doughnut Dollies) po namirnici koju su najviše proizvodile.
Da li ste se nekada zapitali zašto prave američke krofne imaju rupu u sredini?
Prema riječima kapetana Hanson Gregorija, koji je prvi napravio krofnu sa rupom u sredini davne 1847, poslije više različitih varijanti koje je isprobao, krofna sa rupom se pokazala kao najbolja, jer je dio u sredini uvijek bio gnjecav.
Zašto američki policajci vole krofne?
Poznat je i stereotip o američkim policajcima, koji često biraju krofne za užinu. Nije u potpunosti jasno kako se ovaj stereotip razvio ali postoji moguće objašnjenje.
Još prije pedesetih godina prošlog vijeka je ovaj stereotip bio raširen u američkoj popularnoj kulturi. U prvoj polovini prošlog vijeka su prodavnice zatvarane relativno rano uveče i nisu bili dostuni lanci brze hrane koji nude svoje usluge tokom cijele noći kao danas. Jedini tipovi restorana koji su radili duže bili su kafe-restorani i prodavnice krofni.
Izvor: iserbia.rs
Preporučujemo da probate i ove recepte
- Čokoladne Kocke Sa Višnjama – Brzi recept za 10 !
- Najukusniji ledeni kolač recept koji morate probati! / Gotov za 10
- Orah Kocke Recept / Ukusne orah kocke koje su gotove za 15 minuta
- Recept za brzi kolač: Ukusan a gotov za 10 minuta