Recept za krofne koji će vas oduševiti i vratiti u djetinjstvo!
U nastavku vam donosimo recept za krofne koje su jednostavne za pripremu i gotove za 5 minuta.
Sastojci za krofne recept
- 400 ml mlakog mlijeka
- 1 svježeg kvasca
- 1 žlica kristal šećera
- 2 jaja
- 50 ml ulja
- 700 g glatkoga brašna
- 1 žličica soli
- 1 l ulja za prženje
- 50 g šećera u prahu za posipanje
Po želji:
Priprema krofni
U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smiesu.
Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto.
Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.
Da bi nam ostale zdrave i vitke koristite naš kalkulator kalorija hrane
Recept za američke krofne
Evo recepta za klasične američke krofne:
Sastojci:
- 500 g brašna
- 60 g šećera
- 1 paketić suhog kvasca (oko 7 g)
- 240 ml toplog mlijeka
- 50 g rastopljenog maslaca
- 2 velika jaja
- 1/2 žličice soli
- Ulje za prženje
Za glazuru:
- 200 g šećera u prahu
- 3-4 žlice vode ili mlijeka
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Upute:
- U velikoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, šećer i suhi kvasac. Ostavite da stoji oko 5 minuta, ili dok se kvasac ne aktivira i ne počne pjeniti.
- Dodajte rastopljeni maslac, jaja, sol i polako dodajte brašno, miješajući dok se sastojci ne spoje. Mijesite tijesto na lagano pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično, oko 8 do 10 minuta.
- Prebacite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči po volumenu, oko 1 sat.
- Nakon što je tijesto naraslo, stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu i lagano ga razvaljajte na debljinu od oko 1,5 cm. Koristeći okrugli izrezivač za kolačiće ili čašu, izrežite krugove tijesta. Za rupe u sredini možete koristiti manji izrezivač ili čak čep boce.
- Prebacite izrezane krofne i rupice na papir za pečenje i ostavite da narastu još 30-40 minuta.
- Zagrijte ulje u dubokom loncu ili fritezi na srednje jakoj vatri (oko 175°C). Pažljivo pržite krofne s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe, obično oko 1 minuta po strani. Izvadite ih žlicom za procjeđivanje i stavite na papirnate ručnike da se ocijedi višak ulja.
- Za glazuru, pomiješajte šećer u prahu, vodu (ili mlijeko) i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu. Umočite vrhove ohlađenih krofni u glazuru ili ih prelijte glazurom, a zatim ostavite na rešetki da se glazura stisne.
- Poslužite krofne dok su još svježe i uživajte u njihovom klasičnom američkom okusu!
Razlika između američke i evropske krofne
Razlike između krofni u Americi i Europi prožimaju sve od sastojaka i teksture do oblika, raznovrsnosti ukusa i kulturnog značaja.
Američke krofne karakterišu viši sadržaj šećera i masti, čineći ih mekšim i zračnijim u usporedbi s često gušćim i težim europskim varijantama, koje su tradicionalno manje slatke i često punjene različitim vrstama marmelada ili krema.
Dok se američke krofne obično prepoznaju po svojoj tipičnoj rupi u sredini, europske verzije obično dolaze bez rupe i punjene su.
Amerika nudi široku paletu ukusa krofni, od raznih glazura do posipa, dok je europski fokus više na tradicionalnim okusima i manje slatkim glazurama.
Osim toga, kulturni značaj krofni također se razlikuje: u Americi su često povezane s brzom hranom i jutarnjim obrocima, dok u Europi krofne često imaju dublje kulturne i povijesne veze, posebice vezane uz određene praznike i festivale.
Amerikanci obično jedu krofne same ili uz kavu, dok su u Europi one češće dio opsežnijih obroka ili se serviraju kao desert.
Ove razlike odražavaju šire kulturne i gastronomske tradicije koje oblikuju način na koji se krofne percipiraju i konzumiraju s obje strane Atlantika.
Zanimljivosti o krofnama
Pokladnica/ krofna / krafna je slatki kolač od dizanog tijesta.
Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika s ili bez udubljenja (rupe) u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu.
Ukrašava se šećerom u prahu. Ovo je najčešći oblik krofne. Krofna je tradicionalni kolač poklada, a npr. u Slavoniji se pripremaju i za vrijeme kolinja.
Kolač je poznat u svijetu pod različitim nazivima i inačicama. Postoje varijacije punjenja krafne s kremom od vanilije, razne vrste voćnih džemova i marmelada do ukrašavanja čokoladnim preljevima tamne i svijetle čokolade ili ukrasnim mrvicama u boji.
Za ljubitelje pekmeza pripremili smo Starinski recept za buhtle sa pekmezom – Brza i jednostavna priprema u 5 koraka!
Postoji i dan krofni!
Dan krofni: Američka tradicija koja slavi slatkiš od 1938.
Američki Nacionalni dan krofni obilježava se svakog prvog petka u junu, datum kada prodavnice krofni širom Sjedinjenih Američkih Država daruju svoje proizvode posjetiocima. Ova tradicija, koja datira od 1938. godine, odražava važnost krofni u američkoj kulturi, čiji se uticaj širi već od dvadesetih godina prošlog vijeka.
Zanimljivo je da je potreba za krofnama započela tijekom Prvog svjetskog rata, kada su američki volonteri stigli u Francusku i počeli pripremati jednostavne obroke za vojnike na frontu.
Krofne i kafa postale su glavni obroci zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti pripreme u ratnim uvjetima. Volonterke, poznate kao “Krofna-lutke” (Doughnut Dollies), stekle su popularnost pripremajući krofne, što je pomoglo u širenju popularnosti ove slastice.
Da li ste se nekada zapitali zašto prave američke krofne imaju rupu u sredini?
Priča o američkim krofnama ne bi bila potpuna bez spomena njihove karakteristične rupe u sredini. Prema legendi, kapetan Hanson Gregory prvi je napravio krofnu s rupom 1847. godine, utvrdivši da je ovaj oblik omogućavao bolje pečenje i eliminirao gnjecavi središnji dio.
Kroz ovu tradiciju, Dan krofni ne samo da slavi omiljenu američku poslasticu već i zanimljivu povijest koja stoji iza nje.
Zašto američki policajci vole krofne?
Još jedan zanimljiv aspekt krofni povezan je sa američkim policajcima i njihovom navodnom sklonosti prema ovoj poslastici.
Stereotip se razvio jer su, prije pojave lanaca brze hrane, prodavnice krofni i kafe-restorani bili jedini otvoreni tijekom noći, što je policajcima pružalo ograničene mogućnosti za obrok tijekom noćnih smjena.
Preporučujemo da probate i ove recepte
- Čokoladne Kocke Sa Višnjama – Brzi recept za 10 !
- Najukusniji ledeni kolač recept koji morate probati! / Gotov za 10
- Orah Kocke Recept / Ukusne orah kocke koje su gotove za 15 minuta
- Recept za brzi kolač: Ukusan a gotov za 10 minuta
- Najbolje besplatne aplikacije za upoznavanje
- Kako povećati grudi?
- Nikotin kalkulator izračunajte koliko dnevno unosite nikotina
- Kako pripremiti povrće ?/ 3 najbolja zdrava načina
- Modni savjeti za savršen izlazak
Najbolji recept za krofne koje morate probati! Ukusne za 10
Recept za krofne koji će vas oduševiti i vratiti u djetinjstvo. Svi znamo da je to vrlo teško uraditi, ali kada isprobate ovaj recept uvjerit ćete se zašto je svima ovo najomiljeniji recept za krofne.
Type: dezert
Cuisine: svjetski
Preparation Time: PT10M
Cooking Time: PT10M
Total Time: PT20M
Recipe Ingredients:
Najbolji recept za krofne koje morate probati! Ukusne za 10
Recept za krofne koji će vas oduševiti i vratiti u djetinjstvo. Svi znamo da je to vrlo teško uraditi, ali kada isprobate ovaj recept uvjerit ćete se zašto je svima ovo najomiljeniji recept za krofne.
Type: dezert
Cuisine: svjetski
Preparation Time: PT10M
Cooking Time: PT10M
Total Time: PT20M
Recipe Ingredients: