back to top

Osvježavajuća Jafa torta gotova za 20 minuta

Jafa torta idealna je za sve ljubitelje istoimenog slatkiša!

Jafa torta je vrlo jednostavna za napraviti. Savršen spoj čokolade i naranče osvježit će vas posebnom tokom ljetnih mjeseci.

Jafa torta sastojci:

Za koru:

  • 4 bjelanca
  • 80 g šećera
  • 50 g kokosovog brašna
jafa torta
Jafa torta sastojci


Za fil:

  • 700 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 40 g gustina
  • 50 g brašna
  • izrendana korica 2 velike narandže
  • 200 g putera
  • oko 150 g jafa keksa
  • 4 žumanca
  • sok od 1 narandže za umakanje keksa


Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 2 kašike slatke pavlake
jafa torta
DES

Priprema Jafa torte:

Za koru: Bjelanca umutite postepeno dodajući šećer. Kada dobro umutite, dodajte kokosovo brašno i lagano sjedinite. Kalup prečnika 24 cm obložite pek papirom, pa sipajte tijesto u njega, poravnajte i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Ako počne brzo da tamni smanjite temperaturu. Ostavite da se ohladi.

Za fil: Od mlijeka odvojite otprilike 200 ml, a u ostatak mlijeka (500 ml) dodajte šećer i izrendanu koricu narandže, pazite kada je budete rendali da ne izrendate bijeli dio, jer će biti gorko. Stavite da proključa.

U međuvremenu, u 200 ml mlijeka dodajte žumanca, brašno i gustin. Kada mlijeko proključa, smanjite temperaturu na najnižu i dodajte smjesu od žumanaca. Miješajte žicom dok se sve ne sjedini. Fil je dovoljno da kuhate samo 1-2 minuta. Sklonite sa vatre, pokrijte ili providnom folijom ili poklopcem i ostavite da se prohladi.

U prohlađeni fil dodajte puter i miješajte dok se ne otopi. Fil stavite u frižider na 2 sata, pa ga nakon tog vremena umutite mikserom. Od fila odvojite par kašika za dekoraciju.

Na tacnu za serviranje stavite koru, preko nje stavite obruč od kalupa. Obruč možete da obložite celofanom, jer se tako kolač fino odvoji od kalupa.

Na koru stavite polovinu fila, zatim sjeckani jafa keks, poprskajte ga sokom od narandže, preko jafa keksa rasporedite ostatak fila i poravnajte. Ostavite u frižider.

Za glazuru: Čokoladu i slatku pavlaku stavite u posudu i otopite iznad ključale vode. Ohladite potpuno, pa prelijte preko kolača. Nakon 2 sata hlađenja, kolač možete dekorisati sačuvanim filom.

Isprobajte Jaffa kolač

Jedan od najnovijih viralnih recepata jeste onaj za domaći jaffa kolač.

Recept je na društvenim mrežama podijelila kuharica Vanesa Kasidi, a relativno je lagan za pripremu i ne zahtjeva puno truda, a ni mnogo sastojaka, piše Blic. 

Dakle, evo šta vam je potrebno od namirnica:

  • 100 grama maslaca
  • 100 grama šećera
  • 100 grama brašna
  • 2 jaja
  • jedna kesica praška za pecivo
  • 150 grama čokolade za kuhanje
  • žele od narandže ( pet grama želatina u listićima, dvije naraandže, kašika šećera i kašika cimeta)

Preporuka

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima