Zapečene tikvice recept: Gotove za 15 minuta!

Napravite zapečene tikvice prema našem receptu i oduševite ukućane!

Zapečene tikvice su savršen ljetni ručak koji se vrlo brzo priprema. Sastojke vjerovatno već imate u kuhinji, čak i da fale određeni sastojci ne brinite se! Riječ je o vrlo brzom ali i jeftinom ručku za cijelu porodicu.

Za doručak možete napraviti ukusni omlet s tikvicama.

zapecene tikvice
Zapečene tikvice recept

Priprema povrća

Prije nego što počnemo sa pripremom zapečenih tikvica važna je priprema povrća.

Kao što smo još u vrtiću naučili, postoje razne vrste povrća. Isto tako, malo kasnije smo shvatili da postoje i različiti načini za pripremu tog povrća. Ono što većina nikada nije naučila, je kako se to, prosto rečeno, radi.

Većina povrća kada se priprema u mikrotalasnoj pećnici, kuha ili kada se sprema na pari, nema neki lijep ukus, da ne kažemo – ima grozan, bljutav ukus.

Kada ga pečete ili grilujete, dobijete jedan sasvim drugačiji utisak tj. ukus. Pečenjem i grilovanjem učinit ćete da povrće zaista zablista i osvoji vas ukusom, teksturom i izgledom.

Također, jedan od načina da vaše povrće bude ukusnije je i karamelizacija. To je proces kojim se povrće tretira na visokoj temperaturi.

Na ovaj način, iz povrća izlaze svi slatki sokovi koji mu daju poseban ukus a tekstura je krckava, fina, i zaista fenomenalna za kombinovanje sa drugim namirnicama.

Uz pomoć navedenih savjeta zapečene tikvice će biti još ukusnije kao i bilo koje drugo povrće koje budete pripremali.

zapcene tikvice
Ne zaboravite na pripremu povrća u ovom slučaju tikvica.

Sastojci za zapečene tikvice

Za umak:

  • 300g mljevene junetine
  • 1 glavica ljubičastog luka (ili običnog)
  • 2-3 mrkve
  • 3-4 žlice riže
  • malo listića celera
  • 1-2 rajčice(ili pelati)
  • malo pirea od rajčica
  • po potrebi: sol, papar, origano, talijanska mješavina, vegeta, crvena paprika…
  • malo svježeg bosiljka i peršina
  Jednostavna torta bez kuhanja i pečenja - Jeftino i lako

Ostalo:

  • 2-4 tikvice
  • malo ulja
  • nekoliko žlica ribanog parmezana (ili drugi sir)

Preljev:

  • 3 kom jaja
  • 1-1, 5 dcl kiselog vrhnja
  • 1-1,5 dcl mlijeka1 žlica brašna
  • ostaci tikvica (naribani)
  • malo soli i papra

Zapečene tikvice priprema

Luk izrezati na tanko i pržiti na ulju, kad dobije boju dodati mljeveno meso i pržiti da se meso razbije, piše “Coolinarika

Pržiti meso i miješati dok sva voda koju je meso pustilo ne ispari, a meso potamni i počne mirisati na čevapčiće i pljeskavice.

Dodati mrkvu rezanu na tanke kolutiće, malo propržiti i dodati rižu, i nju malo pržiti, a nakon toga i sjeckane listiće celera, oni su malo tvrđi pa ih treba dodati sada, a ne na kraju.

Dodati oguljenu rajčicu, narezanu na kockice, pa opet miješati i pržiti. Zaliti s malo kipuće vode pa pokriveno pustiti da se ukuhava kao šalša. Povremeno miješati i dolijevati vodu po potrebi. Kuhati umak 20-30 minuta.

Svježi bosiljak i peršin nasjeckati, te ih dodati  u gotovi umak i izmiješati. Tikvice oprati, ako su mlade ne treba ih guliti. Narezati na komade duljine 3-4 cm.

Svaki komad izdubiti čajnom žlicom i poredati u tepsiju jednu do druge. Slobodno dodati još 2-3 komada jer kad se skuhaju, smekšaju se pa može stati još nekoliko.

Ostatke naribati na krupni ribež. Izdubljeni dio se može nasjeckati pa dodati u mesni umak.

zapečene tikvice recept: gotove za 15 minuta!
DES

Naribane tikvice posoliti i ostaviti da puste vodu.

Izdubljene komade skuhati u slanoj vodi 3-4 minute. Poredati u nauljenu tepsiju. Svaki komad napuniti mesnim umakom.

Po umaku posuti malo mljevenog parmezana ili nekog drugog sira. Zapeći u pećnici oko 15-20 minuta, na 200 C.

U zdjeli izmiješati jaja, vrhnje, mlijeko i brašno. Posoliti i popapriti po ukusu. Naribane tikvice dobro ocijediti i dodati u smjesu s jajima, izmiješati.

  Recept za brzi kolač koji će vas raspametiti! Gotov za svega 10 minuta

Preliti svaki komad tikvice sa žlicom preljeva, zahvatiti s dna zdjele jer ribane tikvice potonu. Ostatkom preljeva preliti između tikvica.

Zapeći još 15-ak minuta, da dobro porumeni.

Posluživanje

Poslužiti sa salatom, ili s jogurtom, vrhnjem…


(Preuzeto sa: recepti.balkanmag.com)

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Brojanje glasova: 35

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Una
Unahttps://diva.ba
Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima