back to top

Zapečene tikvice recept: Gotove za 15 minuta!

Napravite zapečene tikvice prema našem receptu i oduševite ukućane!

Zapečene tikvice su savršen ljetni ručak koji se vrlo brzo priprema. Sastojke vjerovatno već imate u kuhinji, čak i da fale određeni sastojci ne brinite se! Riječ je o vrlo brzom ali i jeftinom ručku za cijelu porodicu.

Za doručak možete napraviti ukusni omlet s tikvicama.

zapecene tikvice
Zapečene tikvice recept

Priprema povrća

Prije nego što počnemo sa pripremom zapečenih tikvica važna je priprema povrća.

Kao što smo još u vrtiću naučili, postoje razne vrste povrća. Isto tako, malo kasnije smo shvatili da postoje i različiti načini za pripremu tog povrća. Ono što većina nikada nije naučila, je kako se to, prosto rečeno, radi.

Većina povrća kada se priprema u mikrotalasnoj pećnici, kuha ili kada se sprema na pari, nema neki lijep ukus, da ne kažemo – ima grozan, bljutav ukus.

Kada ga pečete ili grilujete, dobijete jedan sasvim drugačiji utisak tj. ukus. Pečenjem i grilovanjem učinit ćete da povrće zaista zablista i osvoji vas ukusom, teksturom i izgledom.

Također, jedan od načina da vaše povrće bude ukusnije je i karamelizacija. To je proces kojim se povrće tretira na visokoj temperaturi.

Na ovaj način, iz povrća izlaze svi slatki sokovi koji mu daju poseban ukus a tekstura je krckava, fina, i zaista fenomenalna za kombinovanje sa drugim namirnicama.

Uz pomoć navedenih savjeta zapečene tikvice će biti još ukusnije kao i bilo koje drugo povrće koje budete pripremali.

zapcene tikvice
Ne zaboravite na pripremu povrća u ovom slučaju tikvica.

Sastojci za zapečene tikvice

Za umak:

  • 300g mljevene junetine
  • 1 glavica ljubičastog luka (ili običnog)
  • 2-3 mrkve
  • 3-4 žlice riže
  • malo listića celera
  • 1-2 rajčice(ili pelati)
  • malo pirea od rajčica
  • po potrebi: sol, papar, origano, talijanska mješavina, vegeta, crvena paprika…
  • malo svježeg bosiljka i peršina

Ostalo:

  • 2-4 tikvice
  • malo ulja
  • nekoliko žlica ribanog parmezana (ili drugi sir)

Preljev:

  • 3 kom jaja
  • 1-1, 5 dcl kiselog vrhnja
  • 1-1,5 dcl mlijeka1 žlica brašna
  • ostaci tikvica (naribani)
  • malo soli i papra

Zapečene tikvice priprema

Luk izrezati na tanko i pržiti na ulju, kad dobije boju dodati mljeveno meso i pržiti da se meso razbije, piše “Coolinarika

Pržiti meso i miješati dok sva voda koju je meso pustilo ne ispari, a meso potamni i počne mirisati na čevapčiće i pljeskavice.

Dodati mrkvu rezanu na tanke kolutiće, malo propržiti i dodati rižu, i nju malo pržiti, a nakon toga i sjeckane listiće celera, oni su malo tvrđi pa ih treba dodati sada, a ne na kraju.

Dodati oguljenu rajčicu, narezanu na kockice, pa opet miješati i pržiti. Zaliti s malo kipuće vode pa pokriveno pustiti da se ukuhava kao šalša. Povremeno miješati i dolijevati vodu po potrebi. Kuhati umak 20-30 minuta.

Svježi bosiljak i peršin nasjeckati, te ih dodati  u gotovi umak i izmiješati. Tikvice oprati, ako su mlade ne treba ih guliti. Narezati na komade duljine 3-4 cm.

Svaki komad izdubiti čajnom žlicom i poredati u tepsiju jednu do druge. Slobodno dodati još 2-3 komada jer kad se skuhaju, smekšaju se pa može stati još nekoliko.

Ostatke naribati na krupni ribež. Izdubljeni dio se može nasjeckati pa dodati u mesni umak.

zapečene tikvice recept: gotove za 15 minuta!
DES

Naribane tikvice posoliti i ostaviti da puste vodu.

Izdubljene komade skuhati u slanoj vodi 3-4 minute. Poredati u nauljenu tepsiju. Svaki komad napuniti mesnim umakom.

Po umaku posuti malo mljevenog parmezana ili nekog drugog sira. Zapeći u pećnici oko 15-20 minuta, na 200 C.

U zdjeli izmiješati jaja, vrhnje, mlijeko i brašno. Posoliti i popapriti po ukusu. Naribane tikvice dobro ocijediti i dodati u smjesu s jajima, izmiješati.

Preliti svaki komad tikvice sa žlicom preljeva, zahvatiti s dna zdjele jer ribane tikvice potonu. Ostatkom preljeva preliti između tikvica.

Zapeći još 15-ak minuta, da dobro porumeni.

Posluživanje

Poslužiti sa salatom, ili s jogurtom, vrhnjem…


(Preuzeto sa: recepti.balkanmag.com)

Preporuka

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima