back to top

Ćufte u zatvoru: Najbolji recept za ćufte!

Ćufte u zatvoru morate probati. Pripremili smo za vas dva recepta za ovo nesvakidašnje jelo!

Samo naizgled komplikovano, ali ćufte u zatvoru možete napraviti brzo i lako. U nastavku vam donosimo dva recepta zbog kojih će ovo postati vaš omiljeni ručak.

Sastojke vjerovatno već imate kući, tako da je ovo odlična ideja za dane kada vam se ne ide do prodavnice i nemate previše inspiracije.

Kao dodatak možete napraviti ukusne lepinje sa jogurtom i sirom koje su gotove za čas!

cufte u zatvoru
Isprobajte ćufte u zatvoru!

Potrebni sastojci

  • Krompir
  • Mljeveno meso
  • Luk
  • So
  • Mljevena paprika
  • Biber
  • Začini po vašoj želji
  • Margarin
  • Brašno
  • Ulje
  • Mlijeko
  • Kačkavalj
  • Peršun
Pogledajte recept za ćufte u zatvoru!

Priprema

Potrebno je da obarite krompire i iseckate ih na kolutove, pa da njima popločate vatrostalnu posudu.

Mljeveno meso pomiješajte sa sitno sjeckanim lukom, alevom paprikom, soliu i biberom (a po sopstvenom ukusu možete dodati koje god još hoćete začine), pa valjajte ćufte.

Njih naredajte na krompir, pa između redajte kolutove krompira tako da svaka ćuftica bude ograđena – kao u “zatvoru”.

Potom prelijte ćuftice bešamel sosom, narendajte kačkavalj i zapecite u rerni 15 minuta na 200 stepeni.

Prijatno!

Za desert napravite Ukusne jogurt kocke gotove za 15 minuta!

Drugi način pripreme

Čuvene ćufte u zatvoru se mogu pripremati na mnogo načina. Donosimo vam malo drugačiji način pripreme koji je jednako jednostavan i brz kao i prethodni recept.

U jednu posudu stavite mljeveno meso, što sitnije isjeckan crni luk, iscijeđen hljeb koji je stajao u mlakoj vodi ili mlijeku, sodu bikarbonu, sitno sjeckan bijeli luk, 1 jaje, posolite, pobiberite i sve dobro rukama sjedinite.

Ostavite da odmara desetak minuta. Uzimajte po malo pripremljene smjese, rukama oblikujte čufte srednje velčine i redajte ih u odgovarajuću posudu za pečenje.

Ostavljajte po malo prostora između svake ćufte. Oljuštite krompir, operite i isjecite na tanke kolutove, pa ga redajte između svake ćufte kao i uz ivice posude. Odozgo sve prelijte uljem.

Posebno izmiješajte jogurt, mlijeko, jaje, alevu papriku, posolite i pobiberite po ukusu, pa sve prelijte preko složenih ćufti i krompira.

Pecite u zagrijjanoj rerni na 220-230 stepeni oko 30 minuta, zatim izvadite iz rerne, preko narendajte kačkavalj, pa vratite u rernu. Pecite još desetak minuta. Poslužite toplo. Prijatno!

Ovo sigurno niste znali o ćuftama!

Svi smo upoznati sa italijansko-američka verzijom jela, ali tu su i švedski köttbullar, španski albondigas, holandski bitterballen, grčki keftedes, južnoafrički skilpedjies.

Ćufte se prave u skoro svakom dijelu svijeta i s razlogom je svrstano među najpopularnija jela. Ovo su samo neki od primjera široke popularnosti ćufte, koje se često prave od janjetine, svinjetine i drugog mesa.

cufte u zatvoru
Najpoznatija verzija ovog jela je u kombinaciji sa pireom ili tjesteninom.

Kakve su talijanske ćufte

Talijanske ćufte nisu ono što mislite. Polpete su manje od svojih američkih rođaka, napravljene su od jednakih dijelova kruha i mesa, ponekad čak i ribe.

Gotovo uvijek napravljene kod kuće, polpete su glavno jelo i ponekad se poslužuju u laganoj čorbi. Nema marinare ili tjestenine! Špageti i ćufte s umakom od paradajza čist su američki izum, rezultat naleta talijanske imigracije u SAD i prilagođavanja dostupnih sastojaka.

Istina o mesnim okruglicama je da su pametan način da se dotjeraju čvrsti, jeftiniji komadi mesa. U ćufte ide također i stariji hljeb.

I tako, ćufte su tradicionalno bile odličan način za razvlačenje sastojaka i posluživanje gladne porodice.

Recepti koje morate probati

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima