back to top

Kurkuma – Sve o zlatnom začinu

Kurkuma ili zlatni začin, kako je još zovu, je biljka koja potiče iz Azije i Centralne Amerike. U Indiji je dodatak mnogim jelima, ali se njena upotreba proširila na ceo svet.

Kurkuma i njena upotreba datira od prastarih vremena i Ajurvedske medicine, kada se kurkuma koristila za holističko lečenje.

Kao što smo naveli, ona se danas dosta koristi širom svijeta. Zbog benefita koje ima po zdravlje, koristi se za tretiranje raznih upalnih stanja, bolova, kod dijabetesa, za smanjenje apetita, protiv gljivica i bakterija jer ima antifungalna i antibakterijaska svojstva.

Spisak njenih benefita je poduži. Neke važnije ćemo vam navesti, ali prije nego što počnete da je konzumirate, da objasnimo kako se kurkuma koristi.

kurkuma
Njena upotreba datira od prastarih vremena i Ajurvedske medicine

Šta je kurkuma?

Rekli smo da je kurkuma začin zlatno žute boje. Tu boju joj daje njen glavni sastojak, kurkumin, koji i ima najviše dobrobiti za naše zdravlje.

Kurkuma se uglavnom kupuje u radnjama u mljevenom obliku. Osušen korijen biljke se melje i tako se pakuje za lakšu upotrebu. Može se naći i sveža, pa ju je tada veoma lako pomiješati sa đumbirom.

Jedina razlika je u boji. Đumbir je svjetlije boje, zućkaste, a kurkuma više vuče na zlatnu ili narandžastu.

Kurkumin daje boju i ukus kurkumi. Ako niste probali ovaj začin, on ima blago gorak i ljutkast ukus, nalik na biber.

Kurkuma – upotreba

Na početku teksta smo napomenuli da kurkuma ima protivupalna svojstva. Mnoge studije pokazuju da su blaga upalna stanja koja tinjaju u organizmu veoma često okidači za neke od najopsnijih bolesti: srčane smetnje, razne karcinome, Alchajmera…

Ispitujući ovo, naučnici su došli do zaključka da kurkumin blokira izvjesne biološke procese koji vode ka upalama i tako spriječava pojavu raznih oboljenja. Da uprostimo stvari, kurkumin djeluje kao ibuprofen.

Dalje, korist od konzumiranja kurkume mogu imati i osobe koje se bore sa viškom kilograma. Studija u kojoj je učestvovalo 120 gojaznih osoba koje su pile suplemente na bazi kurkume 3 meseca, pokazala je da im se nivo ukupnog holesterola smanjio za 32%, a smanjio im se i nivo lošeg holesterola i triglicerida.

kurkuma
DES

Prava doza kurkume

Usudili bismo se da kažemo da je svaka doza kurkume, prava doza. Ovdje naravno mislimo na to ako kurkumu koristite kao začin.

Sa suplementima mjera ipak mora da postoji, ali svakako se prije toga konsultujte sa ljekarom ili farmaceutom.

I iako ne postoji neki opšti stav o dozama, par studija koje su dale obećavajuće rezultate se slažu oko određenih doza za određena oboljenja, a evo i koje su to doze:

Kod osteoartritisa: 500 mg ekstrakta kurkume 2 puta dnevno, tokom 2-3 meseca.

Kod holesterola: 700 mg ekstrakta kurkume 2 puta dnevno, tokom 3 meseca.

Kod suhoće i svraba kože: 500 mg ekstraklta kurkume 3 puta dnevno, tokom 2 meseca.

I iako još nije utvrđena prava doza suplemenata, oko jednog se slažu: ipak ne treba preterivati sa konzumiranjem ovog suplementa, kao uostalom ni sa bilo čim drugim.

Da li je kurkuma dobra za svakoga?

Iako je kurkuma zdrava i ima izvesne benefite po zdravlje, neki ljudi bi ipak trebali da je izbjegavaju. Evo liste:

  • Trudnice i dojilje: Nema naučnih studija koje pokazuju da je ona bezbijedna po trudnice, dojilje i bebe, pa je najbolje u tom periodu izbjegavati je.
  • Oni koji imaju probleme sa žučnom kesom: Može izazvati kontarkcije i grčenje žučne kese, i tako pogoršati simptome kod ovih pacijenata.
  • Kod kamena u bubregu: Ona je bogata oksalatima, koji se mogu vezati sa kalcijumom i tako dovesti do formiranja kamena.
  • Krvarenje: Ljudi koji pate od ovakvih stanja, ne bi trebali da je konzumiraju jer ona može dovesti do toga da se krv sporije zgrušava pa je to problem kod pacijenata sa ovakvim problemom.
  • Dijabetičari: Kod dijabetičara, problem koji kurkuma može da prouzrokuje je taj što može previše da snizi nivo šećera u krvi.
  • Nedostatak gvožđa: Kod pacijenata sa niskim novoom gvožđa, kurkuma može da izazove probleme sa vezivanjem gvožđa, pa ne smije da se koristi.

Zaključujemo da suplementi kurkume mogu da izazovu probleme kod trudnica, dojilja, pacijenata koji koriste antikoagulante i lijekove za tretiranje dijabetesa.

Ovo naravno važi za suplemente, a kada je reč o kurkumi koja se unosi kao začin – doze su bezopasne i za to pacijenti imaju zeleno svjetlo.

kurkuma
DES

Nuspojave

Dakle, kurkuma kao začin je zdrava i poželjna za korišćenje. Međutim, postoje dokazi da se kod izvjesnog broja ljudi javljaju i neke nuspojave. Najčešće su:

  • alergijske reakcije
  • bolovi u predjelu stomaka
  • dijareja
  • konstipacija
  • mučnina
  • povraćanje.

Poznat je i slučaj pacijenta koji je doživio nevjerovatno ubrzan rad srca, ali to je bilo zbog zaista nevjerovatne doze kurkume, od 1500 – 2000 mg dva puta na dan.

Kurkuma i crni biber – dobitna kombinacija

Videli smo da je kurkuma itekako zdrava i korisna. Ipak, dobitna kombinacija je kombinacija kurkume sa crnim biberom. Pitate se zbog čega? Evo objašnjenja:

Iako neki ljudi biber smatraju samo pikantnim začinom, on ima itekako mnogo pozitivnih efekata na nas.

Kao i kurkuma, i biber ima antiinflamatorna, antioksidantna i svojstva za borbu protiv određenih bolesti.

Kurkumin pored svojih benefita, ima jedu manu a to je da se slabo vezuje u organizmu. A tu na scenu stupa biber, tj. peperin iz bibera koji potpomaže apsorpciju kurkumina. Tako da je zbog toga ova kombinacija definitivno dobitna.

Zlatno mlijeko (Golden Milk) – Recept

Glavni sastojak ovog fenomenalnog, preukusnog i veoma zdravog napitka je kurkuma, kojoj smo posvetili ovaj tekst. Jednostavno se pravi, možete ga piti svakodnevno i osjetiti sve njegove blagodeti.

Za ovaj recept vam treba:

  • 120 ml mlijeka (bilo kravljeg, bilo nekog biljnog, zavisi koje preferirate)
  • 1 kašičica kurkume
  • 1/2 kašičice mljevenog đumbira, ili komadić svježeg, pa ga sami narendajte
  • 1/2 kašičice cimeta
  • prstohvat bibera
  • 1 kašičica meda/ agavinog sirupa/ javorovog sirupa – takođe po ukusu, ali i ne morate da sladite uopšte

Procedura:

Da biste napravili svoje zlatno mlijeko, jednostavno pomiješajte sve sastojke u maloj šerpici ili džezvi.

Promiješajte dobro sastojke da se ne slijepe u mlijeku i ne stvore grudvice. Zagrijte mlijeko do ključanja, a onda samnjite temperaturu pa kuhajte na tihoj vatri oko 10 min, tj.sve dok vaše mlijeko ne dobije finu aromu.

Kada je gotovo, procijedite kroz finu cjediljku, i odozgo po želji pospite sa malo cimeta.

Možete ga napraviti i u većoj količini i čuvati u frižideru do 5 dana, a prije upotrebe ga samo malo zagrijati.

Ovaj ukusni napitak vam sem svog ukusa donosi zdravije srce, bolju koncentraciju, jače kosti, bolje varenje, a uz to sprečava razvoj raznih oboljenja.

Preporuka

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima