Napravite buhtle sa pekmezom i oduševite se savršenim spojem okusa!
Buhtle sa pekmezom su mnogima bili omiljena poslastica iz djetinjstva. Vratite se na tren u najljepše dane djetinjstva sa starinskom receptom koji će vas oboriti s nogu.
Potrebni sastojci
Kvasac
- 1 dcl toplog mlijeka
- 1/2 svježeg kvasca
- 1 velika žlica šećera
- po potrebi brašna
Tijesto
- 1/2 kg brašna
- 10 dkg šećera
- 10 dkg *otopljenog maslaca
- 1,5 do2 dcl toplog mlijeka
- 1 jaje
- 1 vanil šećer
- malo limunove korice
- malo soli
Nadjev
-
marmelada / nutela / pekmez ( po vašoj želji dodajte)
Posipanje
- šećer u prahu
Recept za krofne koje su gotovo za 5 minuta!
Priprema
1. U malo toplog mlijeka dodajte šećer, kvasac i brašno. Pustite da se digne.
2. Zagrijte mlijeko. Otopite maslo i malo ga prohladite. U toplo mlijeko dodajte jaje, malo to promutite. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, sol, lim. koricu, vanil šećer, uzašli kvasac, mlijeko sa jajem i otopljeno maslo.
3. Dobro izradite dok ne dobijete kuglu koja se odvaja od stijenki posude.
4. Tijesto poklopite ili pokrijte čistom krpom i pustite da se diže na toplome. Neka se udvostruči obujam.
5. Kada se udvostručilo, malo ga izradite rukama i napravite 15 loptica. Loptice stavljajte na dlan i malo ih spljoštite, svaku punite omiljenim pekmezom nutellom. I ovako joj zavrnite dno da nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja. Zvrnuti dio ide na dno.
Ostavite ih da se na toplome još jednom dižu. Dignute buhtle stavite u HLADNU rernu koju uključite na 160 °C neka se peku jedno 30-ak minuta , zavisno od vaše rerne ili dok lijepo ne porumene.
Prije pečenja ih je dobro namazati otopljenim maslom i posuti šećerom u prahu, onda imaju savršeno hrskavu i slatku koricu.
(Preuzeto sa: svireceptisuzacistu5.info)