VIŠE

    Prati nas:

    ReceptiNajbolji receptiStarinski recept za buhtle sa pekmezom - Brza i jednostavna priprema u...

    Starinski recept za buhtle sa pekmezom – Brza i jednostavna priprema u 5 koraka

    Napravite buhtle sa pekmezom i oduševite se savršenim spojem okusa!

    Buhtle sa pekmezom su mnogima bili omiljena poslastica iz djetinjstva. Vratite se na tren u najljepše dane djetinjstva sa starinskom receptom koji će vas oboriti s nogu.

    Potrebni sastojci

    Kvasac

    • 1 dcl toplog mlijeka
    • 1/2 svježeg kvasca
    • 1 velika žlica šećera
    • po potrebi brašna

    Tijesto

    • 1/2 kg brašna
    • 10 dkg šećera
    • 10 dkg *otopljenog maslaca
    • 1,5 do2 dcl toplog mlijeka
    • 1 jaje
    • 1 vanil šećer
    • malo limunove korice
    • malo soli

    Nadjev

    • marmelada / nutela / pekmez ( po vašoj želji dodajte)

      Posipanje

    • šećer u prahu

    Recept za krofne koje su gotovo za 5 minuta!

    buhtle sa pekmezom

    Priprema

    1. U malo toplog mlijeka dodajte šećer, kvasac i brašno. Pustite da se digne.

    2. Zagrijte mlijeko. Otopite maslo i malo ga prohladite. U toplo mlijeko dodajte jaje, malo to promutite. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, sol, lim. koricu, vanil šećer, uzašli kvasac, mlijeko sa jajem i otopljeno maslo.

    3. Dobro izradite dok ne dobijete kuglu koja se odvaja od stijenki posude.

    4. Tijesto poklopite ili pokrijte čistom krpom i pustite da se diže na toplome. Neka se udvostruči obujam.

    5. Kada se udvostručilo, malo ga izradite rukama i napravite 15 loptica. Loptice stavljajte na dlan i malo ih spljoštite, svaku punite omiljenim pekmezom nutellom. I ovako joj zavrnite dno da nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja. Zvrnuti dio ide na dno.

    Ostavite ih da se na toplome još jednom dižu. Dignute buhtle stavite u HLADNU rernu koju uključite na 160 °C neka se peku jedno 30-ak minuta , zavisno od vaše rerne ili dok lijepo ne porumene.

    Prije pečenja ih je dobro namazati otopljenim maslom i posuti šećerom u prahu, onda imaju savršeno hrskavu i slatku koricu.

    (Preuzeto sa: svireceptisuzacistu5.info)

    spot_img

    Zanimljivosti

    Zanimljivosti