back to top

Kako postati profesionalni šminker

Mnoge žene ali i muškarci svoju strast prema šminkanju danas mogu pretvoriti u karijeru

Postati profesionalni šminker čini se kao idealan posao ali imajte na umu da  i ovaj posao zahtjeva edukaciju.

Kao profesionalni šminker, mjesecima unaprijed mogli biste imati rezerviran termini za poseban dan mladenke ili za maturu. No, posao šminkera ne podrazumijeva samo uređivanje za posebne prilike, možete biti profesionani šminker na televiziji ili u pozorištu.

Također možete demonstrirati najnovije tehnike šminkanja za kupce u velikim drogerijama. U slučaju da niste za šminkanje drugih, uvijek postoji opcija snimanja videa za platformu YouTube koja je danas dosta isplativa.

Kao što smo već spomenuli u pozorišnoj i filmskoj industriji šminkeri mogu dramatično transformirati lice kako bi ostavili jak utisak ili stvorili sve osobine lika iz predstave.

Šminkeri – javne ličnosti

Mnogi šminkeri danas su prave javne ličnosti, često steknu status slavnih dok započinju vlastitu kozmetičku liniju ili rade s nekim od najvećih modnih i filmskih imena.

Šminkeri od Kim Kardashian ili Kylie Jenner postali su dodatno poznati zbog klijentica koje su im poslužile kao hodajuća reklama njihovog rada.

kako postati profesionalni šminker
Mnogi šminkeri danas u javne ličnosti.

Čak i ako vas ne zanima ova vrsta glamurozne karijere, rad kao profesionalni šminker i dalje će donijeti uzbudljive mogućnosti, niz profesionalnih opcija i puno prilika za kreativnost, umjetnost i maštovitost.

Svakako, šminkanje je oduvijek prisutno, čak su je i drevni Egipćani koristili.

No, šminka je danas zaista umjetnost, a šminkeri posjeduju stručne alate i najbolju šminku kako bi usavršili svoj zanat i podigli sve na viši nivo.

Kako započeti karijeru profesionalnog šminkera

Eksperimentiranje sa različitim proizvodima i na sebi i na prijateljima sjajan je način vježbanja, isprobavanja različitog izgleda i poboljšanja svojih vještina. Rad u kozmetičkim salonima i drogerijama također pruža dobro iskustvo i upoznavanje cjelokupnog svijeta šminkanja, kao npr. kako prekriti podočnjake.

Ako želite direktno steći iskustvo u kozmetičkom salonu ili se specijalizirati za šminkanje. Možda ćete moći vježbati i na dobrovoljnim modelima.

Međutim, da biste izgradili vlastitu klijentelu i potencijalno vlastiti posao, studiranje tj. odlazak na brojne edukacije je ispravan put kojim treba ići.

Kako mogu sastaviti portfolio vašeg rada?

Kao i za ostale kreativne karijere, i za izradu portfolija šminke potrebno je vrijeme i predanost.

Promocija samoga sebe na privlačan i pristupačan način je dobra  opcija da pomognete ljudima da vas pronađu. Danas, kao i za svaki biznis, korisno je postaviti svoj portfolio  na relevantnim web lokacijama koje su povezane za sferu šminkanja i ljepote.

Možete čak ići tradicionalnim putem oglašavanja u lokalnim novinama ili časopisima. Druga je ideja oglašavati svoje usluge na web stranicama za oglase.

Kreativno razmišljanje i izvan okvira pomoći će vam da brže izgradite svoj portfolio, a nakon toga i jačate vašu reputaciju. Uvijek postoji upcija da portofolio ispunite slikama vašeg rada na prijateljicama i porodici.

Također, to je izvrstan način za praksu. Jer šminkanjem drugih gradite iskustvo koje je potrebno za rad na različitim oblicima lica.

Budite otvoreni za svaku poslovnu priliku

Ozbiljno biste trebali razmotriti bilo koju ponudu za posao koju dobijete na početku karijere profesionalnog šminkera, čak iako to nije vaš idealan posao. Velika je vjerovatnoća da ćete naučiti nešto vrijedno sa bilo kojom poslovnom ponudom koju prihvatite.

Zbog toga je dobra ideja da budete otvoreni za svaku novu poslovnu priliku. I razmislite o svim potencijalnim vezama koje možete uspostaviti. Uvijek biste trebali razmišljati o umrežavanju kada radite kao profesionalni šminker.

A budući da će vaše ime biti izravno vezano uz vaše poslovanje, neophodno je da ostavite pozitivan utisak na sve klijente i saradnike.

Ukoliko vam je potrebno dodatno smjernica kako biste kreirali dobru karijeru u ovom poslu kreirali smo listu savjeta koji će vam pomoći.

Šta je neophodno vašoj karijeri ?

Postoji niz različitih mogućnosti obuke i obrazovanja za potencijalne šminkere. Prvo što trebate je odlučiti što to tačno želite raditi nakon što prođete obuku za šminkanje.

 Želite li šminkati poznate ličnosti? Želite li raditi za kozmetički salon? Puno vam je mogućnosti kada radite u ovoj niši, zbog čega morate shvatiti kojim putem želite ići.

kako postati profesionalni šminker
Koristite kvalitetnu šminku na vašim klijentima.

Važno je da budete upoznati sa svim trendovima.

Također je bitno da budete otvoreni za korištenje potpuno novih tehnika nanošenja šminke koje se trenutno koriste ili testiraju.

Ali nemojte svaki trend koji postoji na društvenim mrežama koristiti na vašim klijentima, jer obično takve tehnike su mač sa dvije oštrice.

Vašoj karijeri su neophodne društvene mreže. Ovo je jedan od apsolutno najboljih načina na koji možete ljudima pokazati vaš rad i talenat. Ne zaboravite da profil kao i komunikacija na društvenim mrežama bude profesionalna.

Što se tiče nijanse pudera uvijek testirajte na vratu klijenta a ne na rukama. Ovo je pravilo koje se često griješi, no ovo je i opće pravilo koje se podrazumijeva da znate.  

U ovom poslu je važna ljubaznost. Posao profesionalnog šminkera baziran je na komunikaciji sa ljudima. Zbog toga je važna vaša pristupačnost, nasmijanost i ljubaznost. Kada ste na poslu, neophodno je da ostanete profesionalni, a to uključuje i prijatnost i dostupnost.

Stvorite kompletan portfolio šminke. Ovo bi trebalo uključivati ​​širok spektar vašeg rada kako bi drugi mogli razumjeti ko ste vi kao profesionalni šminker i najvažnije imati uvid u vaš rad.

Šta je potrebno izbjegavati ?

Izbjegavajte nanositi šminku u loše osvjetljenom prostoru. Iako se većina šminkera slaže da je korištenje prirodnog dnevnog svjetla prvi izbor, to nije uvijek izvedivo.

Korištenje bijelog svjetla dobar je izbor, jer LED svjetla postaju sve popularnija i funkcionalnija. Fokusirajte se da svjetlost bude ispred vašeg klijenta kako bi mogli što bolje našminkati.

kako postati profesionalni šminker
Prije svake upotrebe temeljito očistite i dezinficirajte četkice

Ne čekajte zadnji trenutak da se pripremite za novi posao. Posljednje što želite da se dogodi je da se svom prvom klijentu pojavite nespremni.

Izbjegavajte korištenje kozmetičkih proizvoda lošeg kvaliteta.

Linija kozmetičkih proizvoda koje ćete koristiti direktno će predstavljati vaš rad. Ako se odlučite koristiti proizvode niže kvalitete, jednostavno nećete moći privući potencijalne mušterije.

Šminkanje  je nevjerojatan i uzbudljiv posao  kojim se možete baviti. Ako ste toliko zaljubljeni i strastveni u ovu karijeru, zaista ćete voljeti to što radite i nećete imati osjećaj kao da je to vaš posao.

Postoje mogućnosti za rad sa sjajnim salonima i timovima. Uz dovoljan trud i zalaganje možete ostvariti svoje snove i postati profesionalni šminker.

Preporučujemo:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima