12 prirodnih načina da izazovete menstruaciju

Žene koriste razne metode da ubrzaju dobijanje menstruacije među njima su i prirodni načini da izazovete menstruaciju.

Postoji čak 12 prirodnih načina da izazovete menstruaciju! Možda želite da se menstruacija završi prije praznika ili neke posebne prilike.

Možda imate nepravilan ciklus i želite veću predvidljivost kako bi mogla da planira trudnoću ili se zbog kašnjenja menstruacije osjećate pod stresom ili zabrinuto.

Bez obzira na razlog, uz pomoć niza metoda menstruaciju možete izazvati na sasvim prirodan način.

Razlozi zbog kojih bi menstruacija mogla da se odloži

Tipičnim menstrualnim ciklusom traje 21 do 35 dana. Odsustvo menstruacije naziva se amenoreja. Djevojčice koje menstruaciju nisu započele do 15. godine i žene koje su propustile tri ili više menstrualnih ciklusa zaredom imaju amenoreju. Postoji nekoliko mogućih uzroka za kašnjenje ili izostanak menstruacije:

  • stres
  • mala ili velika tjelesna težina
  • hormonski kontraceptivi
  • hronična stanja kao što su dijabetes ili celijakija
  • problemi sa štitnom žljezdom
  • menopauza
  • trudnoća
prirodni načini da izazovete menstruaciju
Prirodni načini da izazovete menstruaciju

Nemojte pokušavati da izazovete menstruaciju ako ste trudni

Supstance koje mogu pomoći u izazivanju menstruacije nazivaju se emenagogi. Imajte na umu da neki emenagogi takođe mogu prouzrokovati pobačaje u trudnoći.

Ako postoji bilo kakva šansa da menstruacija kasni jer ste trudni, korišćenje emenagoga za podsticanje menstruacije može prekinuti trudnoću.

Ovo može biti vrlo opasno. Ako postoji šansa da ste trudni, ne uzimajte ove supstance. Ako isprobavate neko bilje, kupite ga od pouzdanog prodavca.

12 prirodnih načina da izazovete menstruaciju

Kako ubrzati dobijanje menstruacije na potpuno prirodan način ?!

Vitamin C

Neki ljudi vjeruju da vitamin C, koji se naziva i askorbinska kiselina, može izazvati menstruaciju. Ali ne postoje pouzdani naučni dokazi koji bi potkrijepili ovu tvrdnju. Smatra se da vitamin C može podići nivo estrogena i smanjiti nivo progesterona.

To dovodi do kontrakcije materice i raspadanja sluznice materice, što dovodi do početka menstruacije. Da biste isprobali ovu metodu, možete uzimati vitaminske suplemente ili jednostavno jesti puno hrane koja sadrži vitamin C.

Citrusi, bobice, crna ribizla, brokoli, spanać, prokelj, crvena i zelena paprika i paradajz su dobri izvori vitamina C. Ako uzimate suplemente, pripazite da se pridržavate preporučenih doza – previše vitamina C može biti opasno.

12 prirodnih nacina da izazovete menstruaciju
Vitamin C je najbolji vitamin za ubrzavanje menstruacije.

Ananas

Ananas je bogat izvor bromelaina, enzima za koji se vjeruje da utiče na estrogen i druge hormone. Studija iz 2017. godine sugeriše da bromelain može pomoći u smanjenju upale.

To znači da bi mogao pomoći kada je uzrok neredovnih menstruacija povezan sa upalom. Međutim, nema naučnih dokaza koji ukazuju na to da će ananas ili bromelain izazvati menstruaciju.

Đumbir

Đumbir je tradicionalni lijek za izazivanje menstruacije i vjeruje se da izaziva kontrakcije materice. Međutim, ovo nije dokazano naučnim istraživanjima.

Đumbir je neprijatno jesti sirov, pa je najjednostavnije napraviti čaj od đumbira. Da biste koristili ovu metodu, svjež komad oljuštenog, isječenog đumbira kuhajte u posudi sa vodom pet do sedam minuta. Procijedite čaj i dodajte med ili šećer po ukusu prije pijenja.

12 prirodnih nacina kako izazvati menstruaciju

Peršun

Peršun sadrži visok nivo vitamina C kao i apiola, što može pomoći u podsticanju kontrakcija materice. Međutim, apiol je takođe toksičan u određenim količinama i posebno je opasan za trudnice.

Ne biste trebali piti čaj od peršuna ako ste trudni, dojite ili imate problema sa bubrezima. Da biste napravili čaj od peršuna, jednostavno prelijte šoljom ključale vode nekoliko kašika svježeg peršuna i ostavite da stoji oko pet minuta prije nego što ga popijete.

Kurkuma

Kurkuma je još jedan tradicionalni lek za koji neki vjeruju da je emenagog. Trebalo bi da djeluje tako što utiče na nivo estrogena i progesterona, iako nedostaju naučna istraživanja.

Postoji mnogo načina da se kurkuma uključi u vašu ishranu. Možete ga dodati u kari, rižu ili jela od povrća. Također ga možete dodati u vodu ili mlijeko sa drugim začinima i zaslađivačima.

Dong kuai / Kineska anđelika 

Dong kuai je biljka porijeklom iz Kine i popularni biljni lijek, koji se koristi stotinama godina. Smatra se da pomaže u indukovanju menstrualnog ciklusa poboljšanjem protoka krvi u karlici, kao i stimulisanjem mišića u materici i pokretanjem kontrakcija materice.

Dong kuai u obliku kapsula ili praha možete kupiti online.

12 prirodnih načina da izazovete menstruaciju

Crni kohoš

Crni kohoš je još jedan biljni dodatak koji možete koristiti u regulisanju menstrualnog ciklusa. On bi trebalo da pospješuje raspadanje sluznice materice.

Poznato je da crni kohoš ulazi u interakciju sa mnogim lijekovima. Ne preporučuje se osobama koje piju lijekove za krvni pritisak ili za srce ili imaju problema sa jetrom.

Preporučujemo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://diva.ba
Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima