back to top

Najskuplja torba na svijetu: Kupljena je za vrtoglavih 380.000 dolara!

Torba koja je skuplja od kuće i automobila

Žene već stoljećima lude za torbama. Omiljeni dodatak koji može učiniti svaku kombinaciju dodatno ljepšom. Najskuplja torba na svijetu je kreirana je od poznatog brenda Hermes.

Modni brend Hermes poznat je po svojim čuvenim Birkin torbama. Njih mogu samo kupiti odane mušterije koje su na listi za čekanje. Do javnosti nije nikada nije došla misteriozna lista čekanja. No, možemo samo pretpostaviti da je ispunjena poznatim glumicama, pjevačicama i ostalim poznatim damama.

Birkin torba koja je danas sinonim za prestiž i luksuz nastala je 1981. godine nakon što se direktor Hermesa susreo sa Jane Birkin kojoj su u tom momentu ispale sve stvari iz torbice. Jane Birkin je tada rekla da joj je potrebna torba koja ima dovoljno prostora da stanu sve stvari koje nosi jedna žena u torbi.

Tada je direktor Hermesa odlučio dizajnirati danas već dobro poznati model Birkin torbe. Iako danas postoji samo 200.000 originalnih Hermes Birkin torbi u svijetu do nje i dalje ne može svako doći.

Potrebne su godine lojalnosti brendu ali i visoka pozicija u društvu kako bi kupili najpopularniju torbu na svijetu.

najskuplja torba na svijetu: kupljena je za vrtoglavih 380.000 dolara!
izvor:bbc

Kupnja Birkin torbe je investicija

Mnogi se pitaju šta čini ove torbe nedostižnim za javnost i zašto su toliko skupe. Za njenu izradu potrebno je 48 sati rada. Riječ je o ručno rađenim torbama koje se rade u posebnim prostorijama brenda Hermes. Za svaku torbu radi po jedan zanatlija i tako jedan čovjek izradi po jednu torbicu sedmično.

Pažnja, materijal i vrijeme koje se pokloni pri kreiranju torbe utjecalo je na njene visoke cijene.

Prosječna cijena Birkin torbe kreće se od 9,200 do 300,000 američkih dolara. Ovo je sve samo ne tipična torba. Ona je investicija. Vrijednost Birkin torbe iz godine u godinu raste. One su poput nekretnina, kada je kupite vi istovremeno ulažete vaš novac.

S obzirom na njihovu veliku limitiranost u svijetu cijena na tržištu konstantno im raste.

Ručno ušiveni dvostruki šav stoji bolje i duže od standardno šava sa mašine. Ako jedan od dva šava popusti, drugi će nastaviti raditi svoj posao.

Kupci ponekad konkurentno doplaćuju torbe s ograničenom dostupnošću. Stoga, proizvođač Hermès ograničava broj Birkin torba koje klijent može kupiti godišnje. Neke torbe  ostaju toliko neuhvatljive, da ih se ponekad  naziva svetim gralovima.

Između 1981. i 2016. godine je vrijednost preprodaje porasla nevjerojatnih 500%. Predviđalo se da će im se vrijednost udvostručiti tokom sljedećih 10 godina.

Osim što je nevjerovatno skupa i rijetka, Birkin torba je prvenstveno funkcionalna. Za razliku od drugih dizajnerskih trobih ona je za svako doba dana i svaku situaciju. Odlična je za posao, večernji izlazak ili opuštenu šetnju gradom. Danas, replike oblika kakvog je ona možete pronaći svuda. Kreirana je torba u kojoj mogu stati sve stvari.

Najskuplja torba na svijetu – Himalaya Birkin

Kroz godine ovaj brend je dizajnirao brojne limitirane torbe koje su dostizale velike cifre prodaje. Već je dovoljno kada je nedostižna regularna Hermes Birkin torba ali prava pometnja nastane kada se kreira limitirana kolekcija.

Himalaya torba je oborila rekord s cijenom od 380,000 $. Prodana je na aukciji u Hong Kongu. Izrađena je od krokodilske kože a na ručkama torbe i kopčama nalaze se 18 karatno zlato.

najskuplja torba na svijetu
Najskuplja torba na svijetu

Samo godišnje se u Hermes radionici proizvedu dvije ovakve torbe. Zbog izuzetno zahtjevnog materijala i izrade cijena ove torbe svakodnevno raste. Himalaya Birkin torba postala je najskuplja torba na svijetu koju samo rijetki imaju.

Trenutačno postoji šestogodišnja lista čekanja za nabavu nove torbe Himalaya Birkin, za čije je stvaranje potrebno najmanje 48 sati.  Pojedini modni eksperti sugeriraju da je lista čekanja za Birkin više mit nego rutinska praksa.

Mnogi kažu da su torbe Himalaya Birkin  ”najvažnije torbe na svijetu”.  Rijetke i oku privlačne skupe torbe, koje proizvodi i u početku ih prodaje isključivo luksuzna prodavnica brenda Hermès sa sjedištem u Parizu, zasigurno su poznate po svom mat bijeloj himalajskoj krokodilskoj koži od koje su izrađene.

Postale su poznate i po svojoj izrazitoj tendenciji obaranja rekorda na aukcijama kao najvrijednije i najskuplje torbice na svijetu.

Birkin torbe postale su klasik u svijetu mode ali i investicija koja je vrijednija čak od zlata.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima