Najukusniji brzi kolač sa bananama i karamelom – Sve sastojke već imate!

Pridruži nam se na Facebooku

Savršen kolač za sve ljubitelje banane i karamele 

Brzi kolač sa bananama i karamelom je odličan ukoliko vam je potrebna brza poslastica. Vrlo je jednostavan za napraviti i vjerovatno sve sastojke već imate.

Recept brzi kolač sa bananama i karamelom

Sastojci

Kora:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 1 dl. ulja
  • 10 g. cimeta
  • 1 banana
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna

Fil:

  • 300 g. šećera
  • 2 dl. slatke pavlake
  • 150 g. maslaca ili margarina
  • 200 g. šlaga u prahu
  • 2,5 dl. mlijeka
  • 4 banane

Dekoracija:

1 rebro ribane čokolade


Priprema

1. Rernu zagrijte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne)obložite sa papirom za pečenje,podmazite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.

Jaja pjenasto umutite sa šećerom,dodajte cimet,ulje,brašno i p.za pecivo. Sve promješajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite čačkalicom da li je pečen).Ohladite.

2. Prvo zagrijte slatku pavlaku da bude topla.
U srednju šerpu sipajte šećer i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj šporeta i u karamelizovani šećer sipajte polako zag.slatku pavlaku mješajući sve vrijeme.

Vratite na šporet i nastavite sa kuhanjem mješajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa šporeta i u topal fil dodajte margarin i sve dobro promješajte.
Ostavite da se karamel ohladi.

3. Šlag u prahu umutite sa mlijekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohlađenog karamela i sve dobro promješajte mikserom.

Pečenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh. Na koru nanesite kremu od karamela i šlaga,na kremu poslažite tanke kolutove banana i premažite preostalim karamelom.

Po želji pomoću viljuske na par mjesta “išarajte”kolač da dobijete talase ili “šare” i pospite sa ribanom čokoladom.


(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)

Pridruži nam se na Facebooku

Zanimljivosti

Zanimljivosti