RECEPT ZA SLANI KUGLOF: SIPAŠ, ISPEČEŠ, ISTRESEŠ I TO JE TO! – Diva.ba

Pridruži nam se na Facebooku RECEPT ZA SLANI KUGLOF: SIPAŠ, ISPEČEŠ, ISTRESEŠ I TO JE TO! – Diva.ba

Super ideja za doručak koja ne zahtjeva mnogo vremena

Pored slatkog, postoji slani kuglof koji je odlična brza ideja za najbitniji obrok u danu – doručak. Kako bi dobili savršen oblik kuglofa sve što vam je potrebno je kalup za kuglof. Tek onda se možete baciti na posao.

Recept za slani kuglof

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao mjeru za ostalo)
  • 1 čaša ulja
  • 2 ½ čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 gr pizza šunke
  • 150 gr feta sira
  • 5 kiselih krastavčića
  • ½ kašikice solimalo bibera
  • 1 kašikica origana

Za posipanje:
100 gr trapista


slani kuglof

Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje (ja ulje zaboravila, pa dodala na samom kraju…što je zahtjevalo malo energičnije mućenje ). Kada smo to dobro umutili, dodamo dalje začine (so, biber, origano).

Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umiješali prašak za pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice isjeckanu šunku i krastavčiće.

Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup. Rernu ugrijemo na 200°C (po meni je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na 220°C).

Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, ništa podmazivanje, brašnavljenje, samo čist kalup i masa u kalupu.

Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lijepo sleglo i namjestilo.Pošto mi je malo nesigurno djelovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na pečenje.

Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vrijeme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz rerne. Samo sam malo rukama od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa = ispiranje vodom…i…gotovo!).

Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u rernu još 10 minuta. Nakon pečenja, moj skroman savjet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mlijeko, pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!


(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)

Pridruži nam se na Facebooku RECEPT ZA SLANI KUGLOF: SIPAŠ, ISPEČEŠ, ISTRESEŠ I TO JE TO! – Diva.ba

Zanimljivosti

Zanimljivosti