ReceptiNajbolji receptiRecept za slani kuglof...

    Recept za slani kuglof – Gotov za 5 minuta!

    Super ideja za doručak koja ne zahtjeva mnogo vremena

    Pored slatkog, postoji slani kuglof koji je odlična brza ideja za najbitniji obrok u danu – doručak. Kako bi dobili savršen oblik kuglofa sve što vam je potrebno je kalup za kuglof. Tek onda se možete baciti na posao.

    Recept za slani kuglof

    Sastojci:

    • 4 jajeta
    • 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao mjeru za ostalo)
    • 1 čaša ulja
    • 2 ½ čaše brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 150 gr pizza šunke
    • 150 gr feta sira
    • 5 kiselih krastavčića
    • ½ kašikice solimalo bibera
    • 1 kašikica origana

    Za posipanje:
    100 gr trapista


    slani kuglof

    Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje (ja ulje zaboravila, pa dodala na samom kraju…što je zahtjevalo malo energičnije mućenje ). Kada smo to dobro umutili, dodamo dalje začine (so, biber, origano).

    Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umiješali prašak za pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice isjeckanu šunku i krastavčiće.

    Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup. Rernu ugrijemo na 200°C (po meni je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na 220°C).

    Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, ništa podmazivanje, brašnavljenje, samo čist kalup i masa u kalupu.

    Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lijepo sleglo i namjestilo.Pošto mi je malo nesigurno djelovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na pečenje.

    Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vrijeme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz rerne. Samo sam malo rukama od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa = ispiranje vodom…i…gotovo!).

    Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u rernu još 10 minuta. Nakon pečenja, moj skroman savjet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mlijeko, pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!


    (Preuzeto sa: receptispotpisom.info)

    Koliko je koristan ovaj članak?

    Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

    Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

    Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

    Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

    Podijelite ga s prijateljima!

    Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

    Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

    Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

    Una
    Unahttps://diva.ba
    Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

    DRUGE UPRAVO ČITAJU

    Možda te zanima