Super ideja za doručak koja ne zahtjeva mnogo vremena
Pored slatkog, postoji slani kuglof koji je odlična brza ideja za najbitniji obrok u danu – doručak. Kako bi dobili savršen oblik kuglofa sve što vam je potrebno je kalup za kuglof. Tek onda se možete baciti na posao.
Recept za slani kuglof
Sastojci:
- 4 jajeta
- 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao mjeru za ostalo)
- 1 čaša ulja
- 2 ½ čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 gr pizza šunke
- 150 gr feta sira
- 5 kiselih krastavčića
- ½ kašikice solimalo bibera
- 1 kašikica origana
Za posipanje:
100 gr trapista
Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje (ja ulje zaboravila, pa dodala na samom kraju…što je zahtjevalo malo energičnije mućenje ). Kada smo to dobro umutili, dodamo dalje začine (so, biber, origano).
Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umiješali prašak za pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice isjeckanu šunku i krastavčiće.
Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup. Rernu ugrijemo na 200°C (po meni je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na 220°C).
Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, ništa podmazivanje, brašnavljenje, samo čist kalup i masa u kalupu.
Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lijepo sleglo i namjestilo.Pošto mi je malo nesigurno djelovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na pečenje.
Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vrijeme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz rerne. Samo sam malo rukama od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa = ispiranje vodom…i…gotovo!).
Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u rernu još 10 minuta. Nakon pečenja, moj skroman savjet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mlijeko, pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!
(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)