back to top

KUBA – šta sve treba da znate prije putovanja!

Provedite godišnji odmor iz snova na Kubi!

Kuba je oduvijek bila atraktivna destinacija. Zato je svaka informacija o putovanju u ovu daleku zemlju bitna za one koji je žele posjetiti.

Ispod je detaljan itinerar i popis sadržaja za posjetiti na Kubi. Jedan od naših autora potrudio se što detaljnije prenijeti Vaše dojmove i savjete, kako bi Vama bilo što lakše ostati i snaći se.

Putovanje je održano 2019. godine, prije pandemije, a određene informacije su podložne promjenama.

U slučaju da planirate putovanje na Kubu u bliskoj budućnosti, potrebno je raspitati se o potrepštinama u vidu PCR testova, cjepiva i ostalog. Uživajte u ovom (imaginarnom) putovanju!Ako tražite narukvicu. Postoji nešto što će pristajati svakom izgledu, od pripijenog do strukturiranog, od manžeta do chain bracelet i manžeta.

Ukoliko volite egzotične destinacije poput Kube odlična opcija za vas je Meksiko.

Kuba – plan putovanja

 • Trajanje putovanja: 26. svibnja – 16. lipnja 2019.
 • Prijevoz: Avion
 • Viza: Nije potrebna za boravak do 90 dana.
 • Medicinsko i putno osiguranje: 46 €  za 21 dan
 • Smještaj: El Concordia Backpackers Hostel u Havani (adresa: Concordia 476, 10200 La Habana, Kuba)

Cijena za 21 noćenje: 214 €

 • Hostel se nalazi u Havani, 11 km od Hemingway muzeja. Međunarodna zračna luka Jose Marti udaljena je 16 km.
 • Nacionalni doručak (uključen u cijenu) služi se svakog jutra u hostelu.

2. – 6. DAN, Havana, Kuba.

Prvi dan kada smo stigli iskoristili smo da se odmorimo i prilagodimo kako klimi tako i novoj vremenskoj zoni. Sljedećih nekoliko dana proveli smo u obilasku Havane, glavnog grada Kube.

? Kvart Stara Havana (La Habana Vieja) predstavlja središnji dio i središte Havane, budući da se radi o nekadašnjem izvornom gradu. Ovaj tzv “Stari grad” iznimno je bogat arhitekturom i građevinama iz kolonijalnog razdoblja kubanske povijesti.

Neke od zgrada koje morate vidjeti su definitivno Kapitol (El Capitolio)kao i La Plaza Vieja, tj stari nekadašnji središnji trg.

? Malekon (El Malecón) – 8 km duga šetnica uz obalu s morskim stijenama, s koje se pruža fantastičan pogled na razne četvrti Havane.

kuba
El Malecón Kuba

? Ulica Hamel / okrug (El Callejón de Hamel): Kako su nam objasnili mještani, ova ulica zapravo predstavlja srž afro-kubanske kulture kako u Havani, tako i na cijeloj Kubi.

kuba

? Muzej i kuća Ernesta Hemingwaya (ljetnik) na Kubi (ulaznica: 25€)

kuba
DES

? Plaža Santa Maria del Mar:

kuba

7. dan putovanja na Kubi

 • Išli smo na izlet u mjesto Vinjales (Viñales), koji je istoimeni grad i dolina na sjeveru Kube. Vinjales je pod zaštitom UNESCO-a zbog jedinstvenog ruralnog reljefa koji prikazuje autohtonu poljoprivredu, a time i život i tradiciju Kubanaca.
   

Cijena izleta: 65

8. i 9. DAN.

Išli smo na ekskurziju u Varadero na 2 dana, poznato kubansko ljetovalište koga karakterizira prekrasan, bajkovit, raj pješčane plaže s tirkiznom vodom. Cijena putovanja u Varadero je 70€.

10.-12.DAN.

Odlučili smo otići u trodnevni posjed grada Trojstvo međugradskim autobusom i noćimo u jednom od tamošnjih hostela. Putovali smo autobusom Viazul, a povratna karta nas je koštala 43 €.

Prema lokalnom vodiču, grad Trinidad je vrlo važan za razvoj kubanskog gospodarstva i trgovine, budući da se kroz povijest smatrao središtem industrije šećera.

Naši dojmovi su da je grad Trinidad danas prilično usmjeren na turizam, te da je vrlo specifičan i raznolik. Posebno ga karakteriziraju građevine iz kolonijalnog kubanskog razdoblja.

Postoji i nekoliko izleta koji se mogu obaviti u okolici, kao što je posjet plaži Ancon (plaža Ancón) ili obilazak doline El Valle de los Ingenios.

Naljepše plaže na Jadranu uvjerit će vas da ne morate otići na drugu stranu svijeta da iskusite sve čari mora i ljeta.

13. DAN – Otok Iguana

Mi smo u posjeti Otok Iguana, a taj izlet brodom nas je koštao 65 €.

Otok Iguana je zaštićeni rezervat prirode i na otoku nema turističkih sadržaja. Postavljena je samo mala luka koja omogućuje brodovima i čamcima pristajanje i iskrcavanje turista.

Otok Iguana je koraljni otok, a kako mu ime govori, na njemu žive stotine iguana, vrsta tzv. kubanske iguane.

Prema vodiču, kubanska iguana je endemska vrsta na Kubi i smatra se jednim od najvećih i najviših guštera na Karibima.

Ove iguane, koje su svojom visinom i izgledom vrlo slične dinosaurima, slobodno lutaju otokom. Vole se sunčati na stijenama s pogledom na more, nepomični poput malih kamenih kipova, promatrajući dolazak brodica i brodova koji prevoze turiste.

Znatiželjni su i neustrašivi (malo pohlepni!), pa se ne ustručavaju družiti se s ljudima koji dolaze na otok, uzimajući različite poze za lijepe fotografije.

Za pripremu putovanja važno je kupiti prozivode koje svaka žena mora imati za ljeto.

kuba
Kubanske Iguane.

Vodič na licu mjesta može vam dati nekoliko listova da ih nahranite ako želite.

Zabranjeno je donositi vlastitu hranu, posebno slatkiše, jer su ove iguane uglavnom biljojedi.

Lako im se može prići, čak i pomazati, ali OPREZ, jer iako su uglavnom mirni i prijateljski raspoloženi, ipak su divlje i nepredvidive životinje te vas mogu povrijediti. Prema vodiču, njihov je ugriz prilično bolan i može prenijeti mnoge infekcije.

Ovi gmazovi također imaju duge kandže i mogu udarati snažnim potezima repa. Iz tog razloga savjetovali smo da izbjegavamo nagle pokrete i da se uvijek slijepo pridržavamo uputa i smjernica na licu mjesta, jer se svim iguanama ne može pristupiti sa 100% sigurnošću.

Otok Tasos u Grčkoj je dosta bliža egzotična destinacija za odmor.

14. i 15. DAN

Posjećivali smo gradove Sjenfuegos (Cienfuegos) i Santa Clara (Santa Clara).

Cijena puta, uključujući cijenu smještaja, bila je 45 €.

Sjenfuegos je glavni grad istoimene pokrajine na zapadu Kube. Ima izlaz na Karipsko more. Prema vodiču, jedna je od vodećih kubanskih luka, a i pod zaštitom je UNESCO-a, pogađate, upravo zbog svoje specifične i jedinstvene arhitekture.

Australija kao egzotična zemlja puna zanimljivosti i života savršena opcija za drugačiji godišnji odmor.

kuba
Cienfuegos

U nastavku nas je predstavio lokalni vodič Santa Clara kao najrevolucionarniji grad na Kubi.

Kazao nam je da je ovu metaforu grad dobio ne samo zbog povijesne opsjednutosti argentinskim liječnikom i revolucionarom Che Guevarom, već i zato što je ovo još uvijek grad novih trendova i nezasitne, buntovne kreativnosti.

16. – 20. DAN.

Posjet kubanskom gradu Santiago (Santiago de Cuba).  

Povratna karta autobusnim prijevoznikom Viazul to nas je koštalo 90 €. Tamo smo samostalno potražili smještaj u lokalnom hostelu.

Santiago je također važna kubanska luka, a kako su nam rekli, drugi je po veličini grad na Kubi. Također gleda na Karipsko more.

Ljetne aktivnosti tokom boravka na Kubi učinit će odmor u ovoj zemlji nezaboravnim.

21. DAN Kuba-Beograd

Povratak u Beograd.

Budući da smo imali na umu da nam je ova jedinstvena prilika za putovanje na Kubu možda prvi i posljednji put u životu, tijekom našeg putovanja željeli smo posjetiti što više poznatih lokacija i destinacija, te tako obogatiti svoja sjećanja, iskustva i iskustva.

Iz tog razloga nismo željeli provesti sve dane stacionirani na jednom mjestu i jednom hostelu, već smo iskoristili priliku i avanturistički duh da uživamo na drugim mjestima, kao iu izvrsnoj i ukusnoj različitoj i jedinstvenoj nacionalnoj hrani i piću.

Ovo putovanje uvelike je pridonijelo usavršavanju jezika (španjolskog), kao i upoznavanju jedinstvenih značajki kubanske tradicije i kulture, po mnogo čemu različite od naše.

Kuba i njezina prijevagoni

Za turiste vožnja taksijem ili co-taxi vozilom iznosi približno 1 CUC (kubanski konvertibilni pesos) po prijeđenom kilometru.

Valuta

1 CUC = 4,14 RSD
1 CUC = 0,035 eur

kuba - šta sve treba da znate prije putovanja!
Kokotaksi

Iznajmiti automobil (Iznajmiti automobil): Cijene su oko 60 € po danu s neograničenom kilometražom.

Iznajmite bicikl (za nekih 3 CUC za sat vremena, odnosno 15 CUC za cijeli dan).

 • Stopiranje: Budući da Kuba ima izuzetno nisku stopu kriminala, praksa autostopiranja u zemlji je uobičajena. Dijeljenje vozila s drugom osobom potpuno je legalno i sigurno.

Hrana i piće

U nastavku možete vidjeti fotografije tipične kubanske hrane koju morate probati ako posjetite ovu zemlju.

Vlasnici hostela u kojem boravite obično nude hranu uključenu u cijenu, gotovo uvijek doručak i večeru. No, kako nismo bili zadovoljni ponudom hrane u hostelu u kojem smo odsjeli, mještani su nam preporučili tipičan kubanski restoran s iznimno povoljnim cijenama.

Naziv restorana je Havana 61. Hrana u ponudi je tipično kubanska, a mještani ovu hranu nazivaju i criolja.

Doručak: kontinentalni, obilan, na bazi prirodnih sokova, voćna salata, tost s maslacem i jajima ili sendvič, mlijeko i kava. Cijena je oko 4 € po osobi.

Ručak i večera: između 7 i 10 eura; Uglavnom se sastoje od zelene salate, kukuruza, riže i graha, kao i svinjetine. Uz sve to dobijete desert, sve u velikim količinama.

? Najbolja domaća pića koje morate probati na Kubi su: koktel mojito (mojito), alkoholno piće daikiri (daiquiri)kao i originalnu kubansku kavu (osobito espresso), uz koji možete dobiti i kubansku cigaretu.

Savjeti za putovanje na Kubu

? Ponesite kutiju prve pomoći od kuće, jer ljekarne na Kubi nisu baš dobro opremljene!

Postoje Ima ih na Kubi dvije valute: kubanski pezo (CUP) i konvertibilni pezo (CUC).

Prva valuta (CUP) je nacionalna valuta koja se u osnovi koristi za plaćanje karata za lokalni prijevoz, hranu na kioscima, kupnju voća i povrća na tržnici itd.

CUC je valuta koja se gotovo uvijek koristi u turističkim mjestima (turistički prijevoz, plaćanje u restoranima, za kupnju suvenira)

? Taksisti su najvažnije i najbogatije blago Kube, pa se u vožnji može upijati kubanska povijest i kultura, ali i puno anegdota i smijeha. Budite spremni slušati puno tradicionalne kubanske glazbe, a posebno puno, čak i previše reggaeta (ne samo u taksijama). Također, taksi je prilično jeftin.

? U Havani možete vidjeti puno klasičnih automobila iz 50-ih koji se svakodnevno koriste na ulicama. Ovi automobili su zapravo jeftinija, brža i korištenija verzija žutog taksija.

? Ostatak svog slobodnog vremena na Kubi provedite kupujući darove i suvenire za sebe i svoju obitelj, isprobavajući tipičnu kubansku hranu, piće i cigarete, ali i uživajući u kubanskim diskotekama plešući rumbu i salsu!

Post KUBA ~ što trebate znati prije putovanja! pojavio se prvi na Reši Lako.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima