back to top

KREATININ U URINU KAKULATOR

KREATININ U URINU KAKULATOR – Omjer kreatinina u urinu pokazuje imate li albumin u mokraći, a izračunajte ga uz pomoć našeg kalkulatora.

Svi znamo da su tijelu potrebni proteini. Oni su važne hranjive tvari koje pomažu u izgradnji mišića, popravljanju tkiva i borbi protiv infekcija. No, on bi trebao biti u krvi a ne u urinu.

Kada imate albumin (protein) u mokraći, to se naziva albuminurija ili proteinurija.

Ovdje imaju važnu ulogu i bubrezi.

kreatinin u urinu kakulator
DES

Zato jer je jedan od glavnih zadataka bubrega filtriranje krvi. Vaši bubrezi drže važne tvari koje su tijelu potrebne u krvi, poput proteina.

Također, uklanjaju stvari koje vašem tijelu nisu potrebne, poput otpada i dodatne vode.

Ako su bubrezi zdravi, trebali bi pustiti samo vrlo malo proteina u vaš urin – ili čak ništa. Ali ako su vam bubrezi oštećeni, proteini mogu “iscuriti” iz bubrega u vaš urin.

Ljudi s velikom količinom albumina u mokraći imaju povećan rizik od napredovanja hronične bubrežne bolesti u zatajenje bubrega.

Albumini u urinu /  Mikroalbuminurija se odnosi na vrlo niske koncentracije albumina u mokraći (3-30 mg / dan), a prvi znak su dijabetičke nefropatije.

Normalne vrijednosti albumina u urinu su do 30 mg/ 24 h.

albumin u krvi
Saznajte omjer albumina u krvi putem našeg kalkulatora

Šta je zapravo albumin i zašto je bitan

Albumin je zapravo glavni protein koji je normalno prisutan u krvi, ali skoro nikakav albumin nije prisutan u urinu kada bubrezi pravilno funkcionišu.

Albumin se može otkriti u urinu čak i u ranim fazama bubrežne bolesti. Test urina albuminom (ranije zvani mikroalbumin) otkriva i mjeri količinu albumina u urinu da bi se utvrdio postojanje bubrežne bolesti.

Većinu vremena testovi na albumin i kreatinin rade se na uzorku urina i izračunava se odnos albumina prema kreatininu (ACR) .

Ovaj test se radi kako bi se ustanovio tačan pokazatelj koliko se zapravo albumina oslobađa u urinu.

S druge strane kreatinin, nusprodukt metabolizma mišića, normalno se oslobađa u urinu stalnom brzinom, a njegov nivo u urinu je pokazatelj koncentracije u urinu.

Ovo svojstvo kreatinina pomaže da se njegovo mjerenje koristi za ispravljanje koncentracije u urinu prilikom mjerenja albumina u nasumičnom uzorku urina.

Čak ustanovljena mala količina albumina u urinu može biti pokazatelj bolesti bubrega. Nekada se njegova manja količina zove mikroalbumin urina ili mikroalbuminurija.

Mikroalbuminurija se često mijenja izrazom “albuminurija”, koji se odnosi na bilo kakvo povišenje albumina u urinu.

Pogledajte video koji najbolje objašnjava albumin u urinu!

Kako se testira albumin kreatinin u urinu

Riječ je jednostavnom test urina koji je dio rutinskog pregleda. Za testiranje je potrebna samo mala količina vašeg urina.

Vaš urin zatim će biti poslan u laboratorij. Kao što smo već spomenulu ukoliko se testiranjem ustanovi prisutnost krvi ili proteina u mokraći onda je to znak bubrežne bolesti.

Dakle, testom se mogu otkriti male količine albumina koje izlaze iz krvi kroz bubrege u urin čak i prije nego što nastanu značajna oštećenja na bubrezima.

Prema istraživanjima, otkrivanje albumina u krvi u ranoj fazi bubrežnih bolesti značajno pomaže pojedincu, ali i medicniskim radnicima u prilagođavanju tretmana.

Ukoliko se albumin otkrije u uzorku urina koji je nasumično prikupljen, tokom 4 sata ili preko noći, test se može ponoviti ili potvrditi sa urinom koji je prikupljen tokom 24 sata ( urin od 24 sata ).

Uzorci urina koji su sakupljeni nasumično i nisu vremenski određeni, u tim slučajevima se onda mjere albumin i kreatinin, te se izračunava odnos albumina i kreatinina( ACR ).

Odnos se izračunava kako bi imali bolji uvid u to koliko se albumina oslobađa u urinu. To se radi kako bi se dobio tačniji pokazatelj koliko albumina se oslobađa u urinu.

Budući da količina albumina u urinu može značajno varirati, povišen ACR treba ponoviti dva puta u roku od 3 do 6 mjeseci da bi se potvrdila dijagnoza.

kreatinin u urinu kakulator
DES

Šta rezultati testa pokazuju

Kao što smo ranije spomenuli normalna količina albumina u mokraći je manja od 30 mg/g. Sve iznad 30 mg/g može značiti da imate bolest bubrega, čak i ako je vaš procijenjeni broj glomerularne filtracije (eGFR) iznad 60.

Visok uACR može biti rani znak bubrežne bolesti, ali vrlo vjerovatno ćete ponovno uraditi testiranje, kako bi se potvrdilo da albuminurija nije uzrokovana nečim drugim.

Ako vaš ljekar misli da možda imate bolest bubrega, uACR će se ponoviti. Tri visoka rezultata tokom tri mjeseca ili više znak su bolesti bubrega.

Kada dobijete uACR test, također će se napraviti jednostavan test krvi koji se naziva procijenjena brzina glomerularne filtracije (eGFR). Vaš eGFR pokazuje koliko dobro rade vaši bubrezi.

Na temelju vašeg eGFR-a i uACR-a, vaš doktor također može napraviti jedan ili više od ovih testova:

Snimanje, kao što je ultrazvuk ili CT skeniranje kako biste dobili sliku vaših bubrega i mokraćnih puteva.

Uz pomoć CT skeniranja ili ultrazvuka ljekar otkriva da li su vaši bubrezi preveliki ili premali, imate li problem poput bubrežnog kamenca ili tumora, te postoje li problemi u strukturi vaših bubrega i mokraćnog sistema.

Biopsija bubrega, koja se u nekim slučajevima radi zbog provjere specifične vrste bubrežne bolesti.

Pogledajte detaljno objašnjenje za testiranje albumina u krvi

Ovaj test pokazuje vrstu i količinu oštećenja bubrega, što pomaže pri planiranju liječenja i prilagođavanja terapije.

Kako bi napravio biopsiju, liječnik iglom uklanja male komadiće bubrega i gleda ih pod mikroskopom.

Test obično rade osobe koje imaju veći rizik za bubrežne bolesti. Ispitivanje albumina u urinu preporučuje se osobama s dijabetesom, a ovo se testiranje može se raditi svake godine za osobe s dijabetesom tipa 2.

Testiranje se također savjetuje kod osoba s jednim ili više od sljedećih faktora rizika za bubrežnu bolest:

  • Visoki krvni tlak. Nizak krvni tlak, također mnogima predstavlja probleme. Ali kada su u pitanju veći rizici za stvaranje bubrežnih bolesti onda trebate paziti po pitanju povišenog krvnog tlaka.
  • Porodična historija hronične bubrežne bolesti
  • Pretilost
  • Pušenje cigareta
  • Kardiovaskularnih bolesti
kreatinin u urinu kakulator
DES

Kako da smanjite ili zaustavite albuminuriju

Vaš doktor će najvjerojatnije propisati posebnu vrstu lijeka za krvni tlak koji vam može pomoći smanjiti ili spriječiti gubitak albumina u urinu.

Postoje 2 vrste ovog lijeka. Jedan je ACEi (inhibitor enzima koji konvertuje angiotenzin), a drugi je ARB (blokator angiotenzinskih receptora). Čak i ako imate normalan krvni tlak, možda će vam i dalje biti rečeno da uzmete jednu od ovih vrsta lijekova.

Trebali biste slijediti zdravu ishranu s malo soli i natrija. Ova vrsta prehrane pomaže da lijek za krvni tlak djeluje još bolje.

albumin u krvi

Kako zaštititi bubrege i spriječiti oštećenje bubrega

Kako biste zaštitili na vrijeme bubrege i vaše zdravlje preporučujemo da vadite nalaze jednom godišnje.

Uz pomoć testa, doktor će napraviti jednostavnu analizu krvi kako bi otkrio vaš eGFR. Također, napraviti će omjer albumin-kreatinina u urinu (uACR), koji pokazuje imate li proteina (albumina) u urinu.

U slučaju da imate visok krvni tlak, onda preporučujemo da ga redovno mjerite i kontrolišete. Ako imate dijabetis, onda regulišite šećer u krvi.

Nemojte pušiti

Vježbajte i slijedite zdravu prehranu koja sadrži malo natrija, zasićenih masti i šećera, ali ima puno svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnog mesa, ribe i peradi.

Naučite kako zdravo pripremati povrće kako bi očuvali sve hranjive materije koje se nalaze u njemu. Također, izbjegavajte visoko prerađenu hranu.

Ostanite na zdravoj težini. Smršavite ako vaš doktor to preporučuje kaže da biste to trebali.

U slučaju da želite početi koristiti određene vitamine, minerale, dodatke za mršavljenje obavezno prvo porazgovarajte sa ljekarom. Zbog toga što mnogi od ovih proizvoda mogu naštetiti vašim bubrezima.

Provjerite jesu li svi lijekovi koje uzimate odgovarajuća doza za vašu dob i razinu bubrežne funkcije.

Da li ste se vi ikada susretali sa pojmom albuminina u krvi? Ili ste možda radili upravo ovaj test? Recite nam u komentarima!

Izdvajamo za vas:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima