back to top

Bol u gihtu i visoka mokraćna kiselina

Giht je nasledna ili stečena bolest metabolizma koju karakeriše upala zglobova i mekih tkiva nekih organa.

Artritis gihta poznat je kao bol u gihtu ili bolest kraljeva. To je upalna bolest definisana pojačanom proizvodnjom ili smanjenim izlučivanjem mokraćne kiseline.

Povećana razina mokraćne kiseline u krvi uzrokuje taloženje kristala soli u zglobovima, ligamentima kao i bubrezima. Deponovani kristali izazivaju veoma bolnu upalu, koja može ući u akutni gutni napad.

Etimološki posmatrano sam pojam potiče iz latinskog jezika, od reči gutta, što znači kap. Ovaj termin je nastao na pretpostavkama srednjevekovnih lekara, koji su mislili da bolest (kojoj su i dali ime) nastaje kao posledica preterivanja u životnim zadovoljstvima, što za posledicu ima “padanje” ili “kapljanje” oko zglobova što u njemu prouzrokuje bol ili upalu.

Reč je o bolesti koja je postojala još u vreme Egipćana, dve hiljade godine pre nove ere, a prva zapažanja zapisao je Hipokrat. Ipak značajnija znanja o ovoj bolesti dao je, tek 1679-e godine, Anton van Levenhuk koji je prvi opisao mikroskoipski izgled kristala mokraćne kiseline.

To je naziv za naslednu ili stečenu bolest metabolizma koju karakteriše upala zglobova i mekih tkiva nekih organa. Ova bolest nastaje kao posledica gomilanja mokraćne kiseline u telesnim tečnostima i krivi.

Nakon ovoga, mokraćna kiselina u vidu kristala kreće da se taloži u tkivima zbog čega nastaju problem u zglobovima, hrskavici, tetivima, mekim tkivima, bubrezima i uškim školjkama.

Bitno je istaći da u skoro 50% slučajeva bolest napada metatarzalni falengealni zglob, odnosno koren palca stopala.

bol u gihtu
Bol u gihtu

Bol u gihtu liječenje

Neki od faktora koji utiču na pojavu gihta jesu određene vrste karcinoma, genetske promene u organism, kao i česte upale bubrega.

Kako bi ste sprečili pojavu ove bolesti, treba da svakodnevno unosite što više hranljivih namirnica, jer je dokazano da je povezan sa nepravilnom ishranom i preteranom upotrebom alkoholnih pića.

Za lečenje važno je što ranije postaviti dijagnozu. Nakon što se bolest dijagnostikuje kreće se sa tretmanom artritisa.

U slučaju pravovremene terapije giht se brzo smanjuje. U slučajevima kada je otkriven nešto kasnije moraju se konzumirati lekovi koji koriguju metabolitčki poremećaj.

Bitno je istaći da je reč o neizlečivoj bolesti, te da nakon što otpočnete sa terapijom moraćete istu da primate celog života.

Giht je ozbiljna bolest koja dovodi do invaliditeta, a u nekim slučajevima i do smrti zbog oštećenja funckije bubrega. Zbog toga je od velikog značaja pravilna ishrana i redovne posete doktoru, kako bi se mogućnost dobijanja ove bolesti svela na minimum.

bol u gihtu
Bol u gihtu

Prehrana za giht

Posebna prehrana za giht pomoći će vam da se riješite navedenog zdravstvenog problema. Važno je da usvojite nove prehrambene navike kako biste smanjili razinu mokraćne kiseline u krvi.

Za to će prvo biti potrebno naučiti poznavati namirnice bogate purinima kako bi ih mogli izbjegavati.

Druge komplementarne mjere također mogu ublažiti napade gihta. Dodavanjem vitamina C i omega-3 kiseline u svoju prehranu nešto je što bi prvo trebali napraviti.

U sklopu posebne prehrane za giht i s ciljem smanjenja razine mokraćne kiseline, treba paziti da se tijekom obroka favorizira hrana s niskim sadržajem purina.

Prehrana za giht se mora temeljiti na namirnicama s malo purina. Te namirnice su: čaj, voda, sir, voće, bademi, lagani mliječni proizvodi, zeleno povrće, jaja, kruh i žitarice, juhe od povrća itd.

Preporučuje se rasporediti unos bjelančevina, ugljenih hidrata i masti tijekom dana konzumiranjem tri uravnotežena obroka i međuobroka po potrebi. Za ostale namirnice možete upitati svog liječnika.

bol u gihtu
Bol u gihtu

Osobe s gihtom mogu razviti teža stanja, kao što su:

Neki ljudi možda više nikada neće osjetiti znakove i simptome gihta. Drugi mogu doživjeti giht nekoliko puta svake godine.

Lijekovi mogu spriječiti napade gihta kod osoba sa gihtom koji se opet vratio. Ako se ne liječi, giht može uzrokovati eroziju i uništenje zgloba.

Uznapredovali giht. Neliječeni giht može uzrokovati stvaranje naslaga kristala urata ispod kože u čvorićima zvanim tophi (TOE-fie).

Tophi se može razviti u nekoliko područja, kao što su prsti, šake, stopala, laktovi ili Ahilove tetive duž stražnje strane gležnjeva. Tofi obično nisu bolni, ali mogu postati natečeni i osjetljivi tijekom napadaja gihta.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima