back to top

Kako lavovi formiraju grivu i zašto je neki imaju, a neki ne?

Lavovi nisu najjače kopnene životinje na svijetu, ali se mogu pohvaliti najjačom titulom koju životinja može imati – titulom kralj.

Da li ste se ikada zapitali kako lavovi formiraju grivu? Nemoguće je ne biti očaran ovom divljom mačkom koja svojim karakteristikama, izgledom i načinom života već stoljećima oduševljava ljude diljem svijeta i služi kao neiscrpno nadahnuće za brojne filmove, simboličke motivacijske izreke, što mu je donijelo status kralja u kulturama mnogih naroda.

Nekoliko stvari razlikuje lavove od drugih divljih mačaka. Jedna od njih je činjenica da su lavovi jedini društvenim divlje mačke koje žive, love i jedu u čoporima.

Još jedna važna značajka je ‘griva’ po kojem se lav prepoznaje i što mu daje u isto vrijeme zastrašujući i lijep izgled.

Griva je jedan od fascinantnih evolucijskih proizvoda zbog kojeg se mnogi znanstvenici diljem svijeta pitaju kako se formiranje grive događa kod lavova?

Duljina i gustoća grive ovisi o tri čimbenika

Pretpostavlja se da je nekoliko važnih čimbenika utjecalo na lavove da razviju grivu. Oni su prvi faktor muških hormona i visoke razine testosterona koje igraju važnu ulogu budući da lavovi imaju grivu, a lavice nemaju.

Visoka razina testosterona može biti razlog zašto su lavovi najagresivniji divlje mačke koje nikada ne bježe od sukoba.

No, budući da je ista razina testosterona zabilježena i kod nekih lavova koji nemaju grivu, to znači da u formiranju grive kod lavova utječu i neki drugi čimbenici, kao npr. temperatura.

Pokazalo se da je kod lavova koji su odrastali na mjestima s hladnim zimskim noćima, formiranje gusta grive, dok lavovi koji rastu u toplijim, južnijim afričkim klimama završe gotovo bez rasta istog.

Budući da su istraživači prilikom istraživanja čimbenika koji dovode do stvaranja lavlje grive iz proračuna htjeli isključiti druge divlje uvjete, istraživanje je provedeno u zoološkim vrtovima u kojima se moglo kontrolirati mnogo čimbenika.

Križanje lavova u zoološkom vrtu pokazalo je da je čak polovica varijacija u duljini i gustoći grive posljedica prosječne temperature u siječnjuodnosno; što je temperatura hladnija, to je griva duža i punija.

No, pitanje koje muči znanstvenike je utječe li sama vanjska temperatura doista na obrasce rasta grive na tijelima lavova?

Mišljenje većine njih je da temperatura to ne može učiniti izravno, ali posredno da. Laički rečeno, lavovi vjerojatno imaju interno programiranje koji vide određenu nisku temperaturu kao poticaj za rast grive.

kako lavovi formiraju grivu
Kako lavovi formiraju grivu?

Kako lavovi formiraju grivu – Biološki termometri

Biološki termometri naziv su za specijalizirane živčanih završetaka kod sisavaca koji otkriti i poslati podatke o temperaturi u mozgu. Mozak ima upute za obradu tih podataka i šalje signale kao odgovarajuće odgovore.

Na primjer, kada osnovna temperatura ljudskog tijela padne ispod određene razine, mozga prilagođava se tome a slanjem poruke poručuje mišićima da nekontrolirano drhte, stišćući krvne žile u rukama i nogama kako bi se topla krv koncentrirala u predjelu prsa.

Potrebno je provesti detaljnija istraživanja na ovom području, ali znanstvenici pretpostavljaju koji proces do toga vodi.

Naime, ako lavovi tijekom hladnih zimskih noći detektiraju niske temperature, tijelo instinktivno šalje mozgu potrebne informacije.

Tada mozak šalje signal, vjerojatno korištenjem hormona i tako folikul dlake u predjelu vrata. Svaki folikul ima stanice koje stvaraju dlake koje su raspoređene poput sićušnih cjevčica, a imaju i stanične mjerače vremena za kontrolu proizvodnje kose.

Dlaka u folikulu raste do isteka vremena, a zatim je u fazi mirovanja. Stanice folikula u tijelu mladog lava dekodiraju signale koji određuju treba li tajmer biti duži ili kraći.

Tako, ako je temperatura hladnija, timer će biti duži, a to će rezultirati više kose ili grive.

kako lavovi formiraju grivu?
Griva kod lavova

Nema grive bez kiše

Utvrđeno je da višak testosterona i niske temperature pridonose duljini i gustoći lavlje grive, no to još uvijek nisu jedini čimbenici koji na nju utječu.

Istraživanje Pattersona i drugih znanstvenika otkrilo je još jedan faktor, a to je kiša ili nedostatak istih.

Patterson je vidio da lavovi na jugu Kenije formiraju grive u klimatskim uvjetima gdje padaju redovite kiše dok je na toplim i suhim mjestima bili su bez njih.

U svom izvještaju, Patterson je napisao: “Korelacije griva s noćnim temperaturama i kišama objašnjavaju zašto lavovi u toplijim pustinjama Kalahari i Sahara mogu imati velike grive – voda je tamo dostupna tijekom ljetnih vrućina i hladnih noći zimi.”

Sve to samo pokazuje koliko je složen organizam lavova i kakva su njihova tijela koriste vanjske utjecaje kako bi im se bolje prilagodili.

U tom smislu, lavlje tijelo nalikuje Računalo odnosno njihov sustav upravljanja manevrom ima, u slobodnom prijevodu ‘softver‘koji navodi hidratacija kao relevantan faktor za duljinu grive a osim ‘softvera’, ostala biološka oprema koja otkriva razinu unutarnje hidratacije.

Tek u međuvremenu biokemičari su otkrili kako te osobine djeluju. Naime, kod voćnih mušica određene živčane stanice luče specifične bjelančevine, a slične bjelančevine nalazimo i u okruglih crva i štakora.

Ovi proteini osjetite razinu hidratacije unutar tjelesnih tekućina neposredno izvan ćelije. Neuroni tu informaciju prenose u mozak kako bi utvrdili treba li tijelo jede hranu ili pije vodu.

kako lavovi formiraju grivu?

To znači da biomehanika unutar lava prikuplja i tumači različite informacije koje postoje manifestirati fizičke karakteristike slične spomenutim informacijama.

U prijevodu, ako mužjak lava živi u blizini pustinja, lako može pristupiti vodi tijekom vrućih ljeta, a pritom mora živjeti u izrazito hladnim zimama, pa je logična posljedica da će se razviti duga i gusta griva.

Ako živi u blizini pustinja, pristup vodi mu nije tako lak, ali i dalje pati od hladnih zima, a i griva će mu rasti, ali ne tako gust i velik kao u prvom slučaju.

U svim ostalim situacijama lavovi će imati kratke ili vrlo kratke grive.

The post Kako lavovi formiraju grivu i zašto je neki imaju, a neki ne? pojavio se prvi na Reši Lako.

Preporuka

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima