Divlji šipak 2021 – ljekovita svojstva

Divlji šipak nije toliko otmjena biljka, ali je itekako zdrava. Iako ga najviše koristimo kao čaj za zaustavljanje proljeva, on ima još mnogo oblika i namjena.

Budući da sadrži velike količine pektina, od njega se može napraviti džem, također poznata namirnica, ali i sirup, vino, likeri, eterična ulja, ulja i kreme za kožu i još mnogo toga. Zanimljivo je da se, na primjer, Cockta, radi upravo od soka šipka!

Šipak raste među grmljem, na živicama, putovima i pašnjacima, najčešće na rubovima šuma. Može rasti i na kršu, odnosno na kamenoj površini, jer nije jako otporan. Bere se u kolovozu i onda suši, pa se od njega dalje rade razni proizvodi.

Proizvodi od šipka jako su bogati vitaminom C, a od ostalih biljaka sa sličnim svojstvom razlikuje se u tome što se ta koncentracija s termičkom obradom ne smanjuje tako drastično kao kod drugih biljaka.

Ljekovita svojstva divljeg šipka

Osim što je bogat vitaminom C, šipak sadrži nekoliko oblika vitamina B i vitamine D i K. Od minerala, sadrži natrij, kalij, magnezij, fosfor, željezo i mangan, što ga čini izrazito nutritivnim i ljekovitim.

U šipku još možemo pronaći i jabučnu, limunsku, fosfornu i jantarnu kiselinu. Od šećera ima invertni šećer i saharozu, zatim vanilin, lecitin, dekstrin, lignin i još mnogo toga.

Zbog svega ovoga koristi za liječenje i prevenciju mnogih bolesti, pogotovo gripe, prehlade i proljeva. Ide u prilog i to što vrlo jeftin, lako ga je nabaviti i stoga je neizostavni dio gotovo svake kućne ljekarne.

divlji sipak

Liječenje divljim šipkom

Najpoznatija uloga šipka je reguliranje probave. Pijemo ga kada treba zaustaviti proljev, ali i u slučaju konstipacije, zbog mnogo voćnih kiselina i pektina u sebi. Šipak je odličan diuretik, pa pomaže i kod bubrežnih bolesti.

Zbog velikih količina željeza i magnezija, odličan je za krv, zbog čega sprječava malaksalost, simptome proljetnog umora i simptome nesdostatka željeza.

Odličan je i kao zaštita od bakterija i virusa, ali i općenito podiže imunitet i jača ga. Osim toga, divlji šipak snižava kolesterol u krvi, pa je odlična zamjena za lijekove za smanjenje kolesterola, kojima je nuspojava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Plod divljeg šipka koristi se i za ublažavanje reume. Sprječava stvaranje enzima koji uzrokuje upalu zglobova, te potiče stvaranje kolagena koji dobro djeluje na njihovu gibljivost i obnavljanje hrskavice. Iz istog razloga divlji šipak koristi se i u kozmetici.

Odlično djeluje na hidratizaciju kože, upravo zbog kolagena. Osim toga, smanjuje upale, pa blagotvorno djeluje na akne, ožiljke i opekotine. Budući da sadrži velike količine vitamina A, šipak i hrani kožu, te joj, s kiselinama koje sadrži, daje elastičnost i zdravlje.

Ova naoko obična, divlja biljka, sve je samo ne obična. Njenim korištenjem možemo spriječiti i ublažiti mnoge zdravstvene tegobe i održati kožu lijepom. Zato je nemojmo zanemariti!

Foto: Björn S/Wikimedia

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://diva.ba
Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima