Napravite zapečene tikvice prema našem receptu i oduševite ukućane!
Zapečene tikvice su savršen ljetni ručak koji se vrlo brzo priprema. Sastojke vjerovatno već imate u kuhinji, čak i da fale određeni sastojci ne brinite se! Riječ je o vrlo brzom ali i jeftinom ručku za cijelu porodicu.
Za doručak možete napraviti ukusni omlet s tikvicama.
Priprema povrća
Prije nego što počnemo sa pripremom zapečenih tikvica važna je priprema povrća.
Kao što smo još u vrtiću naučili, postoje razne vrste povrća. Isto tako, malo kasnije smo shvatili da postoje i različiti načini za pripremu tog povrća. Ono što većina nikada nije naučila, je kako se to, prosto rečeno, radi.
Većina povrća kada se priprema u mikrotalasnoj pećnici, kuha ili kada se sprema na pari, nema neki lijep ukus, da ne kažemo – ima grozan, bljutav ukus.
Kada ga pečete ili grilujete, dobijete jedan sasvim drugačiji utisak tj. ukus. Pečenjem i grilovanjem učinit ćete da povrće zaista zablista i osvoji vas ukusom, teksturom i izgledom.
Također, jedan od načina da vaše povrće bude ukusnije je i karamelizacija. To je proces kojim se povrće tretira na visokoj temperaturi.
Na ovaj način, iz povrća izlaze svi slatki sokovi koji mu daju poseban ukus a tekstura je krckava, fina, i zaista fenomenalna za kombinovanje sa drugim namirnicama.
Uz pomoć navedenih savjeta zapečene tikvice će biti još ukusnije kao i bilo koje drugo povrće koje budete pripremali.
Sastojci za zapečene tikvice
Za umak:
- 300g mljevene junetine
- 1 glavica ljubičastog luka (ili običnog)
- 2-3 mrkve
- 3-4 žlice riže
- malo listića celera
- 1-2 rajčice(ili pelati)
- malo pirea od rajčica
- po potrebi: sol, papar, origano, talijanska mješavina, vegeta, crvena paprika…
- malo svježeg bosiljka i peršina
Ostalo:
- 2-4 tikvice
- malo ulja
- nekoliko žlica ribanog parmezana (ili drugi sir)
Preljev:
- 3 kom jaja
- 1-1, 5 dcl kiselog vrhnja
- 1-1,5 dcl mlijeka1 žlica brašna
- ostaci tikvica (naribani)
- malo soli i papra
Zapečene tikvice priprema
Luk izrezati na tanko i pržiti na ulju, kad dobije boju dodati mljeveno meso i pržiti da se meso razbije, piše “Coolinarika”
Pržiti meso i miješati dok sva voda koju je meso pustilo ne ispari, a meso potamni i počne mirisati na čevapčiće i pljeskavice.
Dodati mrkvu rezanu na tanke kolutiće, malo propržiti i dodati rižu, i nju malo pržiti, a nakon toga i sjeckane listiće celera, oni su malo tvrđi pa ih treba dodati sada, a ne na kraju.
Dodati oguljenu rajčicu, narezanu na kockice, pa opet miješati i pržiti. Zaliti s malo kipuće vode pa pokriveno pustiti da se ukuhava kao šalša. Povremeno miješati i dolijevati vodu po potrebi. Kuhati umak 20-30 minuta.
Svježi bosiljak i peršin nasjeckati, te ih dodati u gotovi umak i izmiješati. Tikvice oprati, ako su mlade ne treba ih guliti. Narezati na komade duljine 3-4 cm.
Svaki komad izdubiti čajnom žlicom i poredati u tepsiju jednu do druge. Slobodno dodati još 2-3 komada jer kad se skuhaju, smekšaju se pa može stati još nekoliko.
Ostatke naribati na krupni ribež. Izdubljeni dio se može nasjeckati pa dodati u mesni umak.
Naribane tikvice posoliti i ostaviti da puste vodu.
Izdubljene komade skuhati u slanoj vodi 3-4 minute. Poredati u nauljenu tepsiju. Svaki komad napuniti mesnim umakom.
Po umaku posuti malo mljevenog parmezana ili nekog drugog sira. Zapeći u pećnici oko 15-20 minuta, na 200 C.
U zdjeli izmiješati jaja, vrhnje, mlijeko i brašno. Posoliti i popapriti po ukusu. Naribane tikvice dobro ocijediti i dodati u smjesu s jajima, izmiješati.
Preliti svaki komad tikvice sa žlicom preljeva, zahvatiti s dna zdjele jer ribane tikvice potonu. Ostatkom preljeva preliti između tikvica.
Zapeći još 15-ak minuta, da dobro porumeni.
Posluživanje
Poslužiti sa salatom, ili s jogurtom, vrhnjem…
(Preuzeto sa: recepti.balkanmag.com)
Preporuka
- Kinoa: Top 7 recepata sa kinoom
- Recept za turski sutlijaš
- Recept za Krofne koje su gotove za 5 minuta!
- Ćufte u zatvoru: Najbolji recept za ćufte!
- TOP 8 recepata za paleo doručak
- Recept za meso kao ispod saća
- Napravite pastrmku pečenu u rerni prema našem receptu! – Svakidan