back to top

Kako izgledati lijepo bez šminke

Bez šminke istaknite vaše najljepše crte lica

Čovjek uvijek osjeća potrebu da u svakom trenutku izgleda najbolje. Ukoliko tražite odgovor na to kako izgledati lijepo bez šminke, onda ste došli na pravo mjesto. Napravili smo listu određenih navika koje biste mogli razviti, ako već niste, koje će vam pomoći u naumu da budete lijepi, bili našminkani ili ne.

Šminka ima dugogodišnju vezu s konceptom ljepote, žene se šminkom koriste već desetljećima kako bi poboljšale svoje osobine. Trendovi mogu doći i proći, ali upotreba proizvoda za postizanje prirodnog izgleda ili izgleda bez šminke nikada ne izlazi iz mode.

 Mnoge poznate osobe u današnje doba preferiraju neutralan i jedva prisutan izgled šminke.  Sve je u usavršavanju vaše prirodne kože i nošenju minimalne šminke. Jer, složimo se svi da zaista ne postoji proizvod za šminkanje koji može preslikati čistu, prirodnu ljepotu.

Od majke, domaćice, umjetnice, izvršne direktorice, poduzetnice, profesorice, do bavljenja bilo kojim zanimanjem, žene danas rijetko mogu pronaći dodatno vrijeme da se čak i našminkaju. Ukoliko i vi nemate mnogo vremena za šminkanje onda u nastavku pročitajte savjete koji će vam pomoći da izgledate prelijepo bez šminke.

Zdrava ishrana

Izraz ‘Ti si ono što jedeš!’ Jednostavno nije moglo se  bolje opisati važnost zdrave ishrane. Osiguravanje da vaše tijelo dobije sve hranjive sastojke koji su mu potrebni,temelj su zdrave i blistave kože.

Odlučite se za cjelovitu, hranjivu prehranu koja uključuje hranu bogatu bjelančevinama (poput graha, mahunarki, sojinih proizvoda, mliječnih proizvoda, posebno jogurta i sira te mesnih prerađevina), vitamina A, C i E i hrana poput badema, špinata i paprike bogate vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama.

Većina problema vezanih uz kožu rezultat je neadekvatne ishrane, nezdravih i neredovitih prehrambenih navika i nedovoljnog vježbanja da vaše tijelo dobije blagodati svega što konzumira.

kako izgledati lijepo bez šminke

Slijedite pravilnu prehranu i klonite se što je više moguće nezdrave hrane i uskoro ćete primijetiti poboljšanje zdravlja i teksture kože. Sa sjajem koji će biti vidljiv na licu, bilo bi stvarno teško prekriti šminkom.

Adekvatan i miran san

Osim što san osigurava vašem umu i tijelu malo odmora, adekvatno spavanje izuzetno je bitno i za zdravlje vaše kože. Iako bi priča o ‘Uspavanoj ljepotici’ mogla biti poprilično pretjerana, ideja ljepote i spavanja sigurno nije mit.

Dok spavate, vaše tijelo proizvodi brojne različite hormone i uravnotežuje ih (ljudski hormon rasta, odgovoran za održavanje kože mladolikosti i blistavosti, u prva tri sata hormon melatonin koji djeluje kao antioksidans u narednih nekoliko sati, a u naredna tri sata tokom REM faze, nivoi  hormona stresa, znatno se smanjuju).

Pravilna njega kože lica

Usvajanje pravilne rutine njege kože može uveliko promijeniti zdravlje vaše kože. Čišćenje, toniranje i piling su najvažnije stvari svake rutine njege kože, bez obzira na vaš tip kože.

Idealno bi bilo da lice operete ne više ni manje nego dva puta dnevno, jednom prije spavanja, jer pomaže u uklanjanju sve prljavštine ili ostataka šminke koji su se na vašem licu nakupili tokom cijelog dana i jednom nakon buđenja ujutro.

Toniranje, s druge strane, pomaže u ovom procesu uklanjanjem sa lica preostale nečistoće ili mrtvih ćelija kože, a istovremeno pomaže u održavanju pH ravnoteže.

kako izgledati lijepo bez šminke

Hidratacija je još jedan važan korak u vašoj rutini njege kože, jer pomaže u održavanju kože dobro hidratiziranom zaključavanjem sve vlage u najudaljenijim slojevima kože.

Čak i za ljude s masnom kožom, hidratacija je neophodna jer ćelije kože ispod tog ulja trebaju i odgovarajuću hidrataciju i hranu.

Pokušajte se odlučiti za tonike i hidratantne kreme koji sadrže aktivne sastojke poput vitamina E ili hidroksi kiselina koji kataliziraju put vaše kože do dobrog zdravlja i sjaja.

 Piling je postupak uklanjanja prljavštine i mrtvih stanica kože čineći je prozračnom, svježom i sjajnom.

Na kraju, a možda i najvažnije, ako se pitate kako izgledati lijepo i bez šminke, jedan savjet bio bi da nikada ne idete u krevet  našminkani. Koristite ‘double cleansing’  rutinu kako biste osigurali da vaša koža dobro diše tokom noći, tako da ujutro bude svježa, prekrasna i blistava.

Budite sretni

Svi gore navedeni savjeti i trikovi zapravo neće biti važni ako podnosite enormne količine stresa, ne održavate pravilnu higijenu ili se dobro njegujete. Ostati sretni i bez stresa gotovo je najjednostavnije, ali često i najteže postići.

kako izgledati lijepo bez šminke

Jeste li znali da održavanje pravilne higijene, kako na licu, tako i na neki drugi način, i dotjerivanje sebe mogu vam pomoći da puno napredujete u postizanju tog besprijekorno prirodnog izgleda? Zato ostanite mirni i osvijetlite svijet oko sebe s osmijehom!

Koristite kremu sa SPF zaštitom svaki dan

UVA i UVB zrake koje dolaze od sunca mnogo više štete vašoj koži od bilo čega drugog. Može izazvati prerano starenje, sunčane mrlje, oštetiti zaštitni sloj kože i dovesti do ozbiljnih problema poput raka kože.

Čak i kada ste u zatvorenom, UVB zrake mogu prodrijeti kroz staklo i izazvati probleme s kožom. Zbog toga je potrebno svakodnevno nositi kremu za sunčanje, čak i kada ste u zatvorenom prostoru radi maksimalne zaštite.

Lako se možete našminkati preko kreme za sunčanje, međutim, pobrinite se da nanosite kremu za sunčanje svakih nekoliko sati kako biste ostali zaštićeni. U tome vam može pomoći sprej sa SPF-om.

Izbjegavajte nezdravu hranu

Nezdrava hrana može biti prilično primamljiva, to je brza i lagana opcija obroka u pokretu i mnogi ljudi o njoj ovise zbog svog zauzetog rasporeda. Ali hamburgeri, pice, pomfrit, krafne mogu u velikoj mjeri utjecati na vaše zdravlje i cjelokupan izgled.

Prženu i prerađenu hranu treba izbjegavati što je više moguće ako prirodno želite čistu kožu. Izbjegavajte hranu bogatu šećerom i grickajte voće i povrće.

Nosite salate ili hranu spakovanu od kuće kako biste spriječili naručivanje i na kraju jeli nepotrebnu nezdravu hranu. Balans proteina, povrća i voća idealan je za svakoga ko pokušava postići zdravu i čistu kožu. Izbjegavajte pušenje i alkohol, jer ove dvije navike štete zdravlju vaše kože ali i cjelokupnom zdravlju.

Pijte dovoljno vode

Bez obzira na vaše probleme s kožom, o pijenju dovoljno vode ne može se pregovarati. Voda je sjajan način da vaša koža bude hidrirana i kondicionirana iznutra. Uz to, pomaže u ispiranju toksina iz vašeg sistema, što pomaže očistiti kožu i čini je blistavom.

Svakodnevno pijenje oko 8 do 10 čaša vode pomaže poboljšati elastičnost kože održavajući je pravilno vlažnom i kondicioniranom iznutra. Ovo je izvrstan način za sprječavanje preranog starenja, bora i natečenosti.

Ako ne možete ispuniti uobičajeni broj čaša, razmislite o zabavnim, ali zdravim načinima pijenja dovoljno vode. Zeleni čaj, voćni sokovi, infuzirana voda neki su od zanimljivih načina za povećanje nivoa vode i zauzvrat osiguravaju da vaša koža izgleda nevjerovatno.

Ako imate vlastiti biznis podignite vaše poslovanje na veći nivo uz TNT Boost

Pogledajte i ovo:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima