back to top

Kada je pravo vreme za posetu oftamologu?

Odgovor na ovo pitanje je jako jednostavan- što ranije, to bolje. Redovna kontrola vida bi trebalo da bude neizostavni deo svakog sistematskog pregleda, kako kao oblik generalne brige o zdravlju, tako i kao način rane dijagnostike problema sa vidom.

Danas je pregled oftamologa dostupniji nego ikada, a pacijenti se mogu informisati o mestima gde mogu dobiti najbolju negu zahvaljujući sajtovima oftamoloških klinika, društvenim mrežama i online kataloga medicinskih ustanova i njihovih usluga.

Moderan stil života i vreme provedeno pred ekranima računara i televizora, mobilni telefon i njegova konstantna upotreba doprinose tome da je zdravlje očiju ugroženije nego ikada. Uz to, kod pojave poremećaja vida veliku ulogu igra nasledni faktor, kao i ostale sistematske bolesti. Zbog toga je izuzetno važno vid i stanje očiju kontrolisati makar jednom godišnje, kako bi očni doktor u Banja Luci, Sarajevu ili u nekom drugom gradu mogao na vreme uočiti svaku promenu i preporučio adekvatan tretman. Uz to, pojava problema sa vidom može biti indikacija koja će dovesti do postavljanja dijagnoze dijabetesa ili povišenog krvnog pritiska.

Pacijenti sa dijagnozom ozbiljnih poremećaja zdravlja očiju moraju posećivati oftamologa češće

Redovne kontrole kod oftamologa su neizostavni deo brige o zdravlju pacijenata koji boluju od dijabetesa, astme, hipertenzije, katarakte i glaukoma. Sve ove bolesti mogu, direktno ili posredno, dovesti do ozbiljnog oštećenja ili čak potpunog gubitka vida. Pacijenti koji boluju od dijabetesa mogu iskusiti probleme sa vidom kao posledicu degeneracije krvnih sudova, uključujući i one u očima. Očni doktor u Banja Luci će ove promene primetiti prilikom pregleda očnog dna i stanja prednje strane oka. Obavezni deo pregleda pacijenata koji boluju od astme i hipertenzije je merenje očnog pritiska, koji može biti povećan pod uticajem steroida u terapiji ili povišenog krvnog pritiska. Visoke vrednosti očnog pritiska koje traju duže vreme mogu oštetiti očni nerv i dovesti do razvoja glaukoma, pa čak i gubitka vida. Pojava katarakte je izuzetno raširena i najčešće pogađa ljude starije životne dobi. Katarakta nastaje kada oko izgubi svoju prirodnu vlažnost i kada se umesto nje na površini očnog sočiva grupišu belančevine koje grade vlakna sočiva, čime se formiraju karakteristične mrlje i smanjuje vid. Operacija katarakte je potpuno rutinski zahvat koji se u oftamološkim klinikama u Banja Luci obavlja najsavremenijom opremom. Vrši se na pacijentima koji su primili kapljičnu anesteziju, traje jako kratko i oni već za par sati mogu biti otpušteni na kućno lečenje. Katarakta se razvija postepeno, ali može ozbiljno ugroziti vid, pa ljudi kod kojih se ovaj poremećaj pojavljuje moraju odlaziti na redovne oftamološke preglede, kako bi lekar pomno pratio procenat zamućenja vida i obavio operaciju u najranijoj mogućoj fazi. Najzad, najopakija očna bolest, glaukom, može biti lečena na vreme i tako sprečeno potpuno oštećenje vida upravo redovnim pregledima lekara specijaliste. Kako se glaukom javlja skroro potpuno bez simptoma, a može dovesti i do gubitka vida i trajnog oštećenja nerava u oku, oftamolog će kod pacijenata sa naslednim faktorom za razvijanje ove bolesti naročitu pažnju posvetiti visini očnog pritiska i stanju očnog dna.

Nikada nije prerano za detaljan pregled lekara specijaliste

Kako ne postoji period života u kome dobar vid i zdravlje očiju nisu bitni, tako se sa kontrolom kod oftamologa može početi već u najranijim uzrastima. Ovo se naročito odnosi na decu koja poseduju genetsku predispoziciju za razvijanje kratkovidosti ili drugih očnih oboljenja. Kratkovidost kod dece školskog uzrasta najčešće prvo primete učitelji i nastavnici, kada dete otežano čita sa table i iz knjige, ili kada ima poteškoće sa pisanjem. Iako deca u školskom uzrastu odlaze na redovne sistematske preglede, na njima se obavlja samo gruba procena kvaliteta vida, dok se sve suptilne promene mogu primetiti samo uz detaljan oftamološki pregled. Specijalizovane klinike u Banja Luci mogu pružiti kompletnu kontrolu vida čak i najmlađim pacijentima, postaviti dijagnozu kratkovidosti i uz redovne kontrole korigovati dioptriju kod dece. Sa druge strane, pojednako važne su i kontrole kvaliteta vida kod starijih pacijenata. Nakon ulaska u određenu životnu dob, rizik od pojave senilne degeneracije žute mrlje se višestruko povećava. Ova bolest dovodi do gubitka vida i najčešći je uzrok pojave slepila. Razvoj senilne degeneracije očne mrlje oftamolog može da dijagnostifikuje optičkom koherentnom tomografijom, procedurom koja je pacijentima dostupna u nekoliko očnih klinika u Banja Luci. Ova metoda dozvoljava da se detaljno utvrdi stanje žute mrlje i dobije njen dubinski pregled, pa tako očni lekar može primetiti i najmanje promene. Degeneracija žute mrlje može se uspešno usporiti, pa i potpuno zaustaviti zahvaljujući modernoj terapiji ili hirirškoj intervenciji. Zahvaljujući modernim aparatima koji su na raspolaganju lekarima specijalistima, sve interventcije su minimalno invanzivne i oporavak je neuporedivo brži nego pre samo par godina.

Tegobe sa vidom i oboljenja oka mogu ozbiljno narušiti kvalitet života pacijentima, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalaze. Zbog toga se pravilna briga o zdravlju ne može zamisliti bez redovnog oftamološkog pregleda. Zahvaljujući primeni najsavremenijih aparata i medicinske dijagnostike, lekari mogu primetiti promene i pronaći uzrok smetnji u najranijim fazama njihovog razvitka, pa se svaki degenerativni problem sa očima može držati pod kontrolom i čak potpuno zaustaviti. Ovakav tretman više nije ekskluzivan i rezervisan za samo određenu grupu pacijenata, već se on može dobiti u svakoj specijalizovanoj oftamološkoj klinici u Banja Luci. U ovim ustanovama rade lekari čije je znanje priznato od strane širokog medicinskog auditorijuma, kao i od strane hiljada zadovoljnih pacijenata. Očni doktor u Banja Luci svoju ekspertizu svakodnevno stavljaju na raspolaganje pacijentima koji do njih mogu doći lakše nego ikada do sad. Sve što je potrebno jeste jedan poziv telefonom i svako može zakazati pregled kod lekara za koga misli da će pružiti najbolji tretman koji će zadovoljiti sve pacijentove potrebe. Veliki broj oftamoloških klinika znači i da pacijenti neće čekati na pregled ili proceduru koji im je neophodna, već će najkvalitetniju negu dobiti na najefikasniji mogući način.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima