back to top

7 neobičnih ribljih specijaliteta sa kojima će se sukobiti samo najhrabriji gurmani

Svi znamo za onaj izraz da je „puno ribe u moru“, ali je i činjenica da poznajemo samo nekoliko hiljada vrsta, a tek delić koristimo za ljudsku ishranu.

Mnoge kulture širom sveta smislile su kreativne načine za uključivanje ribe i plodova mora u jedinstvene recepte, često odražavajući tradicionalne sastojke i načine pripreme hrane u svojim zemljama.

Ako ste i vi ljubitelj ovog tipa ishrane, riblje čarde na Tisi su siguran izbor. Ali jela od ribe u nekim svetskim kuhinjama ne uzgledaju naročito privlačno, čak bi se moglo reći i da su zastrašujuća…

Lutefisk (Norveška)

Recept za lutefisk datira datira još od vremena Vikinga. Ovo jelo se pravi od sušene bele ribe (najčešće je to bakalar) koja se nekoliko dana drži u vodi, a zatim se stavlja u rastvor lužine dok se riba ne pretvori u želatinastu masu.

Međutim, ovo nije kraj procesa za ribu, posebno jer bi u ovoj fazi mogla da ubije svakoga ko je pojede. Dakle, nakon namakanja lužinom, riba se natapa u slatkoj vodi oko nedelju dana.

Lutefisk je dobro poznat po svom jakom mirisu, zbog čega je dobio nadimke „oružje za masovno uništenje“, „otrov za pacove“ i „razarač viljušaka“. Teško da bi se u restoranu odlučili za neku od ovih stavki…

Fugu (Japan)

Fugu je poznata riba koja se mora pravilno pripremiti, inače gladni gost na večeri može dočekati prilično neslavan kraj. Ona u sebi sadrži otrov tetradotoksin, koji je čak 1000 puta snažniji od cijanida.

Kuvari, dakle, moraju da imaju posebnu kvalifikaciju za pripremanje ovog jela. I nije ni čudo, s obzirom na to da moraju da ostave malo otrova u ribi da bi dobili osećaj peckanja zbog kojeg su hrabriji pojedinci i spremni da rizikuju sa ovim jelom.

San-nakji (Koreja)

San-nakji tehnički možda nije riba, već živa hobotnica isečena na komade. Ipak, činjenica da se pipci hobotnice još uvek mrdaju prilikom serviranja znači da je ovo jelo apsolutno zaslužilo da se nađe na listi.

Štaviše, oni koji su se odvažili da probaju ovo jelo svedoče da su im se pipci lepili za usta, jezik i zube pre nego što su završili u stomaku.

Zvuči primamljivo, zar ne?

Oči tune (Japan)

Ako vam dug kontakt očima nije neprijatan, onda bi ovo jelo moglo biti idealno za vas.

Možete da birate da li želite da oči tune bude kuvane ili sveže, a uglavnom su začinjene soja sosom i belim lukom.

Shirako (Japan)

Ovo jelo iz Japana izgleda kao fini, kremasti sos, a uglavnom se jede tokom zimskih meseci.

Međutim, njegov izgled lako može da vas dovede u zabludu od čega je zapravo napravljeno – mlečnica bakalara je zapravo fensi izraz za riblju spermu… da, dobro ste čuli!

Ovo je zimsko jelo jer je gorepomenuti glavni sastojak najkvalitetniji tokom zime. „Posteljica“ u kojoj dolazi ova poslastica poznata je po tome što se topi u ustima i veoma je slična puteru, a takođe se vrlo često poredi i sa svinjskim mozgom.

Smrdoglava (SAD)

Iako naziv ovog ribljeg jela zvuči kao nešto što biste mogli čuti tokom svađe na dečijem igralištu, ono je zapravo izuzetno popularno među inuitskom populacijom na Aljasci.

Smrdoglava se priprema tako što se odseče glava od kraljevskog lososa, umota se u travu ili foliju, a zatim ostavi da nedelju dana fermentira u zemlji.

Kada sve ovo znate, nije teško pogoditi odakle inspiracija za naziv ovog jela.

Hakarl (Island)

Hakarl je islandsko jelo pripremljeno od grenlandskih ajkula. Ova morska stvorenja nemaju mokraćne kanale, pa kroz kožu izlučuju sve toksine iz svog tela, što ih čini otrovnima za jelo. Ali, kao što smo do sada mogli da vidimo, pojedinima to ne predstavlja problem.

Da bi se napravio Hakarl, meso ajkule se iseče na komade i zakopa u šljunak (ili stavi u kantu sa rupama).

U zavisnosti od godišnjeg doba, meso „leži“ od šest nedelja do nekoliko meseci. Za to vreme truli i sva smrtonosna mokraćna kiselina i drenažira se iz kože.

Zatim se meso ajkule okači na mračno mesto zaštićeno od sunca, da se suši dva do četiri meseca. Vetar nosi miris, a spoljašnjost mesa postaje smeđa. Kada se osuši, smeđa spoljašnja strana se skida, ostavljajući čisto belo meso koje ima ukus kao jak sir sa primesama amonijaka.

Možemo se opkladiti da vam ni jedno od ovih sedam jela neće biti na vrhu liste želja kada sledeći put sednete u restoran.

Ipak, moramo napomenuti da je meso ribe izuzetno dobro za zdravlje, a proizvodi od ribe poznati su po svom izvanrednom nutritivnom sastavu, u kojem dominiraju zdrave masti, cink, jod, kalijum, natrijum, proteini i još mnogo toga esencijalnog za ljudski organizam.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima