Šta je trakavica i kako se liječi?

Trakavica je obla glista koja živi u probavnom traktu ljudi i životinja. Mogu napasti sve sisavce, pa tako vrlo često napada i čovjekov organizam.

Vjerovatno ste čuli za glistu Trakavicu koja napada sve sisavce, posebice čovjeka i njegov probavni trakt. Trakavica može prelaziti s jedne vrste sisavca na drugu vrstu sisavca. Pa tako osobe koje se bave uzgojem i brigom od domaćih životinja ili svog kućnog ljubimca.

Mnogi ne znaju činjenicu da se čovjek može zaraziti i larvama tih malih oblića. Trakavice putuju po cijelom organizmu, te napadaju oči, unutarnje organe, mozak.

Zabilježene su dosta veće štete koje su počinile u organizmu za razliku od nekih većih glista u crijevnom traktu.

Trakavicom se možete zaraziti zbog nehigijene, pijenja zagađene vode ili konzumiranjem ozagađene hrane i mesa zaraženih životinja.

[adinserter block=”12″][adinserter block=”13″][adinserter block=”14″]

No, kako ovaj parazit dospijeva do probavnog trakta?

Ona se u tijelo unosi putem jajašca i larva. Iz jajašaca se u probavnom traktu razvijaju gliste, dok se larve raznose krvlju po cijelom organizmu i njih je teže izliječiti.

Postoji više vrsta trakavica – svinjska, pseća, goveđa, riblja i druge gliste ko sisavaca. Sve se mogu otkriti kroz pretragu stolice. Stoga, ukoliko primijetite bilo kakav simptom ili promjenu u vašem organizmu obavezno kontaktirajte vašeg liječnika.

U nastavku otkrivamo koji su simptomi Trakavice kako bismo vam pomogli u slučaju da budete zaraženi.

trakavica
Trakavica se unosi u tijelo putem jajašaca i larva.

Simptomi Trakavice

Ono što je odmah važno napomenuti jeste da trakavica se može pojaviti u organizmu bez simptoma. Često osim bljedila i bezvoljnosti nema nikakvih drugih simptoma da su u crijevima gliste.

Naznake da su vaš organizam napali paraziti:

 • Mučnina
 • Slabost
 • Proljev
 • Bolovi u trbuhu
 • Gubitak apetita
 • Gubitak težine
 • Opća malaksalost

U slučaju da imate više od navedenih simptoma poželjno je da odmah napravite pretragu stolice kako biste se na vrijeme izliječili.

Kada ličinke trakavice migriraju iz crijeva i stvore ciste u drugim tkvima riječ je o ivnazivnoj infekciji. Tada one mogu uzrokovati oštećenja organa, tkiva.

Simptomi invazivne infekcije su:

 • Temperatura
 • Alergijske reakcije na ličinke
 • Cisitčne mase ili kvržice
 • Bakterijske infkecije
 • Neurološki simptomi ( uključujući i napadaje)

Postoji više načina liječenja invazivnih infekcija. Sve zavisi o lokaciji i posljedicama zaraze. U liječenje invazivnih infekcija ubrajamo sljedeće metode;

 • Anthelmintički lijekovi
 • Antiupalna terapija
 • Antiepileptička terapija
 • Hirurgija
šta je trakavica i kako se liječi?
DES

Anthelmintički lijekovi mogu smanjiti određene ciste. Liječnik povremeno prati ciste uz pomoć ultrazvuka kako bi bio siguran da lijek pozitivno djeluje.

Zatim antiupalnom terapijom se podrazumijema liječenje uz kortikosteroidne lijekove ( prednizon ili deksametazon). Uz njihovu pomoć se upala smanjuje.

Antiepileptička terapija se koristi kada su pristuni napadaji i jedino ih antiepileptički lijekovi mogu zaustaviti i ublažiti.

Posljednji način liječenja invazivnih infekcija je hirurgija. Ciste se mogu ukloniti hirurškim putem. No, to sve zavisi od njihove lokacije i simptoma.

Ciste se mogu razvijati u jetri, plućima i očima. Ukoliko se nalaze na jednom od navedenih organa onse se uklanjaju jer mogu ugroziti njegovu funkciju.

Liječnik može preporučiti i drenažnu cijev kao alternativu hirirgiji. Ona omogućava agresivno ispiranje područja sa antiparazitskim sredstvima.

Kada Trakavica napadne organizam ona se vrlo brzo i lako može riješiti uz pomoć antihelminatika. Ponovna zaraza se izbjegava uz stroge higijeske mjere, te pažljivo konzumiranje hrane i pića. Navedena pravila se odnose i za vaše kućne ljubimce, ukoliko ih imate.

S druge strane neke infkecije trakavice ne zahtjevaju liječenje  jer one same mogu napustiti organizam. No, to sve zavisi od osobe do osobe i vrste infkecije.

U crijevica trakavica polaže jajašca iz kojeg se razvijaju nove gliste. Uz pomoć adekvatnog liječenja one se čiste i uklanjaju iz organizma.

Larve u tijelu mogu izazvati snađnu imunosnu reakciju koja zahtjeva dosta ozbiljnije liječenje. One izazivaju visoku temperaturu, ciste ili kvržice, alergijske reakcije na larve, bakterijske upale, napadaje i neurološke poremećaje.

https://www.youtube.com/watch?v=m_RAcw1_qDQ&ab_channel=PrirodniproizvodiuBosniiHercegovini
Parazol čaj se pokazao kao efikasan, prirodan čaj u borbi protiv parazita!

Kada se radi pretraga stolice?

Pretraga stolice se radi prije početka liječenja i nakon završenog liječenja. Na taj način se osigurava da ste se u potpunosti riješili parazita u stolici koji su napali vaše tijelo.

Trakavica kod životinja

Kao što smo na početku naveli Trakavica je moguća kod svih sisavaca, pa tako i kod kućnih ljubimaca. Liječenje i uočavanje prisutnosti trakavice je veoma važno jer se i vi možete zaraziti.

U slučaju da je kućni ljubimac zaražen glistama, a nemate naviku da za njim skupljate izmet onda na taj način ugrožavate druge ljubimce i njihove vlasnike i sebe.

Dakle, niko nije pošteđen ko se nalazi u blizini vašeg zaraženog ljubimca, pa čak ni vi i vaši ukućani. Ona se mora liječiti na vrijeme jer vrlo lako pređe na ostale sisavce u blizini.

Velike seoske farme su nekada imale naviku da jednom godišnje svojoj stoci daju antiparazitne lijekove po preporuci veterinara.

Kada je u pitanju liječenje parazita kod životinja to treba raditi isključivo veterinar. Nije poželjno da sami vi na svoju ruku liječite zaraženu životinju. Liječenje ostavite stručnim osobama i profesionalcima.

Ako na vrijeme ne vodite računa o higijeni i zdravlju vašeg kućnog ljubimca vrlo lako se mogu vaši bližnji, djeca i vi zaraziti parazitima.

Kao i kod čovjeka Trakavica kod životnja  se može izliječiti i to vrlo brzo i lako. Sve što treba da uradite jeste pozvati vašeg veterinara i on će se pobrinuti u potpunosti da izliječi zaraženu životinju.

Napominjemo da se i kod životinja trakavica može pojaviti bez simptoma ili sa blagim simptomima. Jači simptomi se javljaju u slučajevima kada larve glista uđu u krvotok.

Iako nekada ne možemo izbjeći potencijalnu mogućnost zaraze svakako da je bilo koji savjet dobro došao. Najčešći uzork zaraze kod čovjeka je  putem pokvarene hrane i mesa.

trakavica
Paraziti, trakavica mogu napasti i kućne ljubimce.

Stručnjaci za prirodnu medicinu kažu da želučana kiselina može pomoći u zaštiti od parazita u hrani. Oni preporučuju da izbjegavajte kafu, šećer, alkohol i rafinirane žitarice.

Također, preporučljivo je da uključite više bijelog luka u svoje obroke.

šta je trakavica i kako se liječi?
DES

Povećajte količinu mrkve, slatkog krompira i tikvica u vašim jelima. Ove namirnice su bogate beta-karotenom, koji se u vašem tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže vašem tijelu da se odupre helmintima.

Ponovo izgradite “dobre” bakterije u vašim crijevima hranom bogatom probioticima kao što je jogurt.

Liječnici preporučuju sljedeće:

 • Jedite hranu bogatu vitaminom C i B vitaminima.
 • Izbjegavajte sirovo meso ili ribu.
 • Neki zdravstveni radnici također predlažu čišćenje crijeva ili detoksikaciju. Ovo uključuje uparivanje prehrane bogate vlaknima sa suplementima za čišćenje crijeva. Ovi suplementi uključuju psyllium, cveklu i laneno sjeme.
šta je trakavica i kako se liječi?
DES

Izdvajamo za vas

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima