back to top

Kako i da li putovati za vrijeme korone – sve što treba da znate

Od početka pandemije korona virusa mnoge turističke agencije su otkazale svoje aranžmane u zemlje visokog rizika, a većina aviokompanija je otkazala letove u gotovo sve destinacije

Istovremeno, mnoge države su zatvorile svoje granice i zabranile putovanja. Tako je npr. američki predsednik prošle godine obustavio putovanja iz Evrope u SAD kako bi sprečio širenje virusa u svoju zemlju.

Gdje putovati u doba korone?

Prošle godine ste obilazili svoju zemlju, jer je tako bilo bezbednije i jer su tako savetovali stručnjaci. Istini za volju, niste ni mogli da putujete u druge zemlje jer su sve granice bile zatvorene. Ove godine su stvari nešto drugačije.

Grčki ministar turizma je najavio da će granice te zemlje biti otvorene za strane turiste od 15. maja ove godine za sve koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test. Ipak, to će zavisiti od epidemiološke situacije u toj zemlji. Grčka će tokom aprila uvesti probno otvaranje granica za putnike iz zemalja članica Evropske unije.

Ono što se trenutno zna je da se u Tursku i Egipat može ići sa potvrdom o vakcinaciji, za Bugarsku je potreban negativan PCR test, dok u Crnu goru, Severnu Makedoniju i Albaniju može da se putuje bez potvrde i testa.

Iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku bez negativnog PCR testa mogu ući građani koji imaju hrvatski pasoš, dok je građanima sa bosanskohercegovačkim pasošem potreban negativan PCR test ili moraju provesti 14 dana u samoizolaciji.

Ipak, Italija i Španija su još uvek zatvorene za strane turiste i verovatno se u skorije vreme neće ništa menjati po tom pitanju.

Island je npr. doneo odluku da se u tu zemlju može putovati sa potvrdom o vakcinaciji, ali isključivo onom vakcinom koju je odobrila Evropska unija.

Grčka, Turska i Egipat neće praviti problem oko izbora vakcina, a verovatno ni ostale zemlje iz ekonomskih razloga, jer čak 10% BDP-a Evropske unije čini turizam.

Kako putovati u vrijeme korone?

Ukoliko ste ipak odlučili da putujete ove godine, morate se ozbiljnije pripremiti za putovanje, u smislu bezbednosti. U skladu sa tim, podelićemo sa vama nekoliko saveta o putovanjima u toku pandemije:

1. Uradite test na korona virus. Osim što je neophodan dokument za ulazak u mnoge zemlje, vama će sam negativan test umanjiti strah da ne bolujete od korona virusa i da nekome možete preneti infekciju.

2. Držite distancu. Na javnim mestima je potrebno držati distancu od minimum dva metra od drugih osoba, ali imajte na umu da se mnogi avio, autobuski i ostali prevoznici ne drže ovog pravila, već smeštaju putnike jednog uz drugog, bez slobodnih mesta između njih. S obzirom na to, neophodno je da preduzmete i druge oblike zaštite, kao npr. da u prevozu sve vreme putovanja obavezno nosite masku.

3. Vodite računa o higijeni. Pored toga što se redovno i detaljno pranje ruku podrazumeva, potrebno je da uz sebe uvek imate i neko dezinfekciono sredstvo, najbolje na bazi alkohola. Nosite papirne maramice sa sobom u slučaju da morate da kijate, i ne dodirujte lice, usta, nos i oči rukama.

4. Istražite pod kojim je uslovima moguće putovanje u željenu destinaciju. Budite sigurni da imate svu potrebnu dokumentaciju koju možete da nađete na sajtovima Vlade i Ministarstva zdravlja zemalja u koje putujete, jer svaka reguliše pravila prema aktuelnoj epidemiološkoj sutaciji.

5. U hotelima i apartmanima se takođe pridržavajte saveta o higijeni. Izbegavajte kontakt sa zajedničkim površinama, sami nameštajte posteljinu ukoliko je moguće, izbegavajte barove i gužve na plažama i bazenima, kao i zatvorene bazene. Što se otvorenih bazena tiče, hlor ubija korona virus, tako da slobodno možete plivati kad u bazenu nema mnogo ljudi.

6. Plaćajte karticom kad god je moguće, tj. beskontaktno.

Pošto ste prikupili sve potrebne informacije vezane za bezbedost u toku putovanja, kao i svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u zemlje u koje želite da putujete, potrebno je da odlučite i na koji način želite da stignete na određenu destinaciju.

Do pre samo godinu dana smo mogli slobodno da putujemo ličnim, autobuskim ili kombi prevozom za Nemačku, Austriju, Češku, Slovačku, a sada su nam za ta ista putovanja potrebni negatini PCR testovi ne stariji od 36 ili 48 sati.

Avio prevoz je jedan od najbezbednijih vidova prevoza zbog velike brzine protoka vazduha u avionu. Neki proizvođaći aviona, kao što su Boeing, Airbus i Embraer uvrdili su da sistemi protoka vazduha kontrolišu kretanje čestica u kabini aviona, a samim tim i ograničavaju širenje virusa uz pomoć HEPA filtera, visoko efikasnog vazdušnog filtera čestica koji uklanja bakterije i viruse i do 99.99%. Avioni se redovno dezinfikuju i redovno se prate i procenjuju nivoi rizika prenosa virusa na svakoj ruti. Takođe, u avionima je obavezno nošenje maski tokom putovanja.

Na aerodromima postoje i termalne kamere koje mogu da detektuju povišenu telesnu temperaturu kod putnika, tako da oni koji imaju povišenu temperaturu neće biti primljeni na let.

Što se tiče autobuskog i kombi prevoza, mere se svode na ograničavanje broja putnika u vozilu, uglavnom na polovinu kapaciteta sedišta. Npr. ako autobus ima 50 sedišta, dozvoljen je prevoz najviše 25 putnika. Takođe, svi putnici su u obavezi da nose zaštitne maske tokom celog putovanja. U zavisnosti od dužine puta, prevoznik će odrediti broj i dužinu pauza, imajući u vidu da je pod maskama otežano disanje.

Ako se odlučite na sopstveni prevoz, izbegavajte nepotrebne pauze, gužve i zadržavanja na odmorištima, prodavnicama i benzinskim pumpama. Ako morate da stanete nešto da kupite ili odmorite dodirujte što manje stvari i pre povratka u automobil operite ili dezinfikujte ruke alkoholom ili drugim dezinfekcionim sredstvom. Trudite se da hranu i piće nosite od kuće.

Ako vam je putovanje nedostajalo onoliko koliko mislimo da jeste, odaberite destinaciju i način putovanja, pridržavajte se navedenih saveta, pre svega saveta medicinske struke, čuvajte svoje zdravlje, uživajte u odmoru i iskoristite ga na najbolji mogući način.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima