back to top

Mak vanilice! Tope se u ustima, probajte ih i vi

Mak vanilice – Kolači koji se jednostavno tope u ustima, probajte ih

Moj muž jako voli suve kolače, vanilice posebno. Ovaj mi se recept jako dopao jer mogu biti posne ako puter zamenimo sa margarinom za kolače. Umočimo ih u čokoladu, tope se u ustima, probajte ih i vi.

mak vanilice
mak vanilice

Sastojci i priprema

SASTOJCI
250 g mekog putera
130 g prah šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
korica pomorandže ili 5-6 kapi prirodnog ulja
300 g univerzalnog brašna
200 g mlevenog maka
džem po izboru
150 g bele čokolade

PRIPREMA

Penasto umutiti omekšali puter sa prah šećerom, vanilom i izrendanom koricom pomorandže u penastu smesu. ( Originalni recept je da se doda 1/3 kašičice ekstrakta badema, ali ja ne volim taj ukus pa sam zamenila sa koricom pomorandže, vi stavite ono što volite ).

Prosejati brašno i izmešati sa samlevenim makom i dodati u umućen puter i sve dobro izmesiti sa rukom. Otkidati male kuglice, ja sam moje merila, svaka je bila po 10 g i formirati u mali krug. To možete raditi rukom ili čašom, ja sam radila sa rukom, između dlanova napravila malu lopticu i onda je prstima oblikovala u mali disk…gledajte da vam budu iste debljine.  Iz cele smese treba da dobijete oko 72 loptice ( ako se dobro sećam ).

mak vanilice
mak vanilice

Peku se 15 minuta

Trebaće vam dva pleha, staviti papir za pečenje i ređati male krugove, ostavljajući malo razmaka između. Zagrejati rernu na 170*C i peći vanilice oko 15 minuta,ali pazite da vam ne porumene mnogo. Ostaviti na plehu oko 10 minuta da se ohlade. Preneti ih na žicu i ostaviti da se potpuno ohlade. Spajati po dve sa džemom po vašem izboru ( kod mene je džem od kajsija ) i ostaviti ih preko noći da se zalepe. Čokoladu otopiti sa 2 do 3 kašike ulja i zamočiti deo vanilice. Ostaviti na papir za pečenje da se čokolada stegne i poslužiti.

mak vanilice
mak vanilice

(Preuzeto sa: receptizatren.club)


..

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima