back to top

Tableta za dan poslije

Što je tableta za dan poslije i kako djeluje i kada se koristi

Tableta za dan poslije je oblik hitne kontracepcije namijenjen ženama, poznata je i kao B plan. Ovakav oblik kontracepcije se koristi kada se želi spriječiti nastanak trudnoće nakon seksualnog odnosa bez zaštite.

Danas je tableta za dan poslije poznata i kao “Tableta za jutro nakon”. Tableta za dan poslije se ne pije striktno dan nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, zapravo preporuka je da se uzme što prije jer je učinkovitija.

Kako djeluje tableta za dan poslije?

Tableta za jutro nakon se može konzumirati u bilo kojem dijelu menstrualnog ciklusa, bitno je da se ona konzumira unutar 72 do 120 sati nakon seksualnog odnosa bez zaštite.

Cilj tablete u ženskom organizmu je spriječiti ili odgoditi ovulaciju. Tableta jedino nije učinkovita ukoliko je do ovulacije već došlo. Iako je navedena tableta oblik hitne kontracepcije, njena konzumacija nikako ne bi smjela prijeći u naviku.

Isto tako njeno uzimanje nije nikakva garancija da ste sigurni sljedećih mjesec dana od neželjene trudnoće. Tableta isto tako neće djelovati ukoliko je već do trudnoće došlo, važno je napomenuti da navedena tableta nije isto kao tablete koje izazivaju pobačaj ili abortus.

Tablete koje danas nazivamo abortivi nisu u slobodnoj prodaji, tačnije ne mogu se nabaviti van zdravstvenih ustanova.

tableta za dan poslije
tableta za dan poslije kako je koristiti

Koliko je tableta za dan poslije učinkovita?

Tableta za dan poslije neće jedino biti učinkovita ukoliko je već nastupio period ovulacije ili ako je djevojka već trudna. Vrijeme same ovulacije je teško predvidjeti, zato je potrebno tabletu za poslije uzeti što je prije moguće nakon seksualnog odnosa bez zaštite.

Otvorena klinička ispitivanja su pokazala rezultate koji pokazuju da žene koje su uzele hitni oblik kontracepcije između razmaka od 48 ili 120 sati nakon odnosa su smanjile mogućnost trudnoće.

Tačnije, samo u 2.1% ispitanih žena se pojavila neželjena trudnoća nakon uzimanja navedene tablete.

Koliko je tableta za dan poslije učinkovita?

Njena djelotvornost će ovisiti o određenim faktorima poput povećane tjelesne težine i poput konzumacije s drugim lijekovima. Prije konzumacije ovakvog oblika kontracepcije potrebno je posavjetovati se s ljekarnikom i pročitati upute koje dolaze uz tabletu.

Ono što morate znati je da jedna tableta za dan poslije nije učinkovita kao redovni oblik kontracepcije poput kondoma, kontracepcijskih pilula i raznih drugih oblika kontracepcije.

Navedena tableta spada u kategoriju kontracepcije i definira se kao kontracepcija, ali ona kao takva ne štiti od spolno prenosivih bolesti, ona je striktno rezervno rješenje i zato također nosi i ime B plan.

Osnovne činjenice o ovulaciji i mogućnosti začeća

Prije korištenja tablete za dan poslije važno znati par osnovnih činjenica o začeću i ljudskom reproduktivnom sustavu. To su:

  • Žena ovulira jednom u ciklusu. Tačno vrijeme nastupa ovulacije je izuzetno teško procijeniti.
  • U vrijeme ovulacije, jajašce se može oploditi tokom 12 do 24 sata nakon spolnog odnosa (1 dan).
  • Kada spermij uđe u žensko tijelo, on ostaje živ i sposoban za oplodnju jajašca i do 5 dana.
  • Hitna kontracepcija odgađa ovulaciju, ukoliko do nje nije došlo, za 5 dana. Ne čini vas zaštićenom od trudnoće u tom periodu kao ni u ostatku ciklusa.
tableta za dan poslije
Tablete za jutro nakon

Kako se uzima tableta za dan poslije i gdje se može kupiti?

Tableta za dan poslije je dostupna u apotekama bez recepta ali potreban je dokaz o punoljetnosti kao lična karta. Imajte na umu da je tableta najučinkovitija ukoliko se popije što prije, isto tako ako već unaprijed možda planirate nezaštićen seksualni odnos bilo bi dobro da za svaki slučaj prije odnosa nabavite tabletu.

Tableta za dan poslije nikako ne bi smjela postati redovni oblik kontracepcije i ne smije se uzimati često. Isto tako bitno je da znate da vas navedena tableta neće zaštititi od neželjene trudnoće ako ste imali seksualni odnos nakon njenog uzimanja.

Kada je ne treba piti?

Tabletu za dan poslije nije poželjno piti ako sumnjate na trudnoću ili ako vam menstruacija kasni, ako imate alergiju na sastojke od koje je tableta sačinjena, ako imate problema s vaginalnim krvarenjem van menstruacije.

Ko može koristiti tablete za dan poslije?

Tablete za dan poslije se koriste jednokratno i za razliku od kontraceptiva koji se koriste svakodnevno imaju daleko manje nuspojava i mogućih komplikacija, ali se ne smiju koristiti ukoliko imate:

  • prisutnost alergije na sastavne komponente lijeka
  • teška oštećenja jetre
  • ukoliko ste trudni
  • mlađi od 16 godina – nedovoljna količina podataka za tu dobnu skupinu
  • dojenje – kod ulipristal acetata nakon korištenja tablete sedam dana izdajanja pa onda nastaviti dojenje, a kod levonogestrela treba izbjegavati dojenje u prvih osam sati od korištenja tablete

Da li navedena tableta uzrokuje nuspojave?

Mnoge žene tvrde kako nikada nisu osjetile ozbiljnije nuspojave, no one se svakako mogu dogoditi. Neke od nuspojava mogu biti: Mučnina, bolovi i osjećaj nelagode u trbuhu, umor, glavobolja, bolovi u leđima i mišićima, promjene u menstrualnom ciklusu, osjetljivost grudi, promjene raspoloženja i povraćanje.

Ako povraćate u roku od tri sata nakon uzimanja lijeka, odmah treba uzeti još jednu tabletu.

Također, moguće je oskudnije krvarenje prosječnog trajanja od 2 do 4 dana prije očekivane menstruacije te da zbog pilule ona bude manje ili više bolna nego obično, pišu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Većina žena dobije menstruaciju u očekivano vrijeme ili 7 dana prije ili kasnije od očekivanog datuma.

Ako dođe do značajnijeg kašnjenja menstruacije, testirajte se na trudnoću kako bi bili sigurni da ipak niste zatrudnjeli.

tableta za dan poslije
Većina žena dobije menstruaciju u očekivano vrijeme nakon tablete

Zaključak

Ukoliko ne želite zatrudnjeti uputno je koristiti kontracepcijske tablete ili maternični uložak (IUD, spirala), jer su sigurnije metode koje sprječavaju neželjenu trudnoću.

Hitna oralna kontracepcije tj tablete za dan poslije su pomoćna metoda ukoliko uopće niste ništa koristili ili ste kontracepcijsku metodu nepravilno koristili. Tablete za dan poslije prvenstveno odgađaju ovulaciju na vrijeme koje je potrebno da nakon spolnog odnosa ne dođe do oplodnje. Najučinkovitije su ukoliko se koristi unutar 24 sata od spolnog odnosa. Dostupne su u apotekama bez recepta.

Ako bilo koje neželjeno dejstvo postane ozbiljno, ili ako primijetite neželjena dejstva koja ovdje nisu navedena, molimo Vas da to kažete svom doktoru ili farmaceutu.

Pogledajte i ovo:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima