back to top

Ovan karakteristike – Strastven i nezavisan horoskopski znak!

Sve karakteristike prvog horoskopskog znaka u zodijaku na jednom mjestu!

Ovan karakteristike, posebno vezane za ličnost, ima ih mnogo. Koje su karakterne osobine, mane, vrline, kakav je u poslu, a kakav je u ljubavi ? sve detalje otkrivamo u nastavku teksta.

Ovan je horoskopski znak za sve koji su rođeni u periodu od 20.3. do 19.4. Ovaj znak spada u vatrene znakove zodijaka zajedno sa Lavom i Strijelcem.

Prvi horoskopski znak, Ovan je poznat po tome što je strastven i nezavisan. Ovan nikada neće učiniti nešto samo zato što to rade svi drugi, nego on mora biti 100 posto predan zadatku koji je pred njim.

Prema horoskopu oni su maksimalno natjecateljski, najbolji način da ga motivirate je pretvoriti nešto u natjecanje. Ovan će staviti sve što ima u pobjedu.

Odani, pametni i impulzivni, uvijek imaju više projekata na umu i neće biti zadovoljni sve dok se njihov posao, društveni život i osobni život ne poklope tačno s životom iz snova koji su zamislili.

Oni koje privlači magnetski Ovan možda će imati problema da budu u toku s njima – ali ako mogu, imat će prijatelja za cijeli život.

Uvijek će vam reći šta misli, sa iskrenošću koja povremeno može graničiti s grubošću. Ali čak i ako se on čini pretjerano bezobzirnim sa svojim mišljenjem, to je samo zato što Ovnovi cijene iskrenost iznad svega.

Osobe rođene u znaku Ovna su hrabre, iskrene i direktne. Uvijek u sebi imaju posebnu želju da se dokažu ali i pokažu svoju snagu pred drugima.

ovan karakeristike
Ovan karakteristike koje ističu ovaj znak od drugih su odanost, strast i nezavisnost.


Zbog svoje prirode uvijek preuzimaju odgovornost, vrlo su konkurentni i ambiciozni.
Ovnovi su spontani i često neustrašivi. Spada među avanturistički nastrojene znakove i vole da istražuju.


Odlučni su, te se ova osobina posebno pokazuje na poslu kada sudjeluju u pokretanju novih projekata.

Ovaj znak posjeduje veliku energiju i mogu pokrenuti brze akcije. Mogu biti i nestrpljivi, ali su prirodno aktivni i zbog toga ne vole gubiti vrijeme.
Također, imaju tendenciju da budu impulsivni i nestrpljivi. Ne izvinjavaju se zbog svog bijesa.

Znaju često reći “Nije me briga” i to zaista misle. Nemaju uvijek najbolju samokontrolu, te moraju naučiti kako da budu pažljiviji i strpljiviji.

Nekada upravo zbog svoje nestrpljivosti imaju nagle i nepromišljene reakcije.

Ovan voli donositi riskantne odluke, ne razmisljajući koje su moguće posljedice tih odluka ili poteza.

Najbolje se slažu sa : Strijelac, Lav, Vodolija, Blizanci i Vaga.

Sretni brojevi za ovaj znak su: 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72

Ako ste ovaj horoskopski znak, a zanima vas detaljan pregled vaših mana, vrlina, karakternih osobina to možete učiniti uz pomoć natalne karte.

ovan karakteristike
Ovnovi se najbolje slažu sa Strijelcima, Vagama, Lavovima, Vodolijama i Blizancima

Vrline Ovna

Ovan posjeduje mnogo vrlina. Iako se na prvu čini kao dosta hladna, neodlučna osoba tek kada ga bolje upoznate tada ćete vidjeti njegovu pravu stranu.

Vrline ovog horoskopskog znaka su:

 • Hrabrost
 • Odlučnost
 • Samouvjerenost
 • Entuzijastičnost
 • Optimističnost
 • Iskrenost
 • Strastvenost

Jedna od glavnih vrlina je organizovanost. Uvijek će doći na vrijeme kada se dogovore sa prijateljima, ili nikada neće zaboraviti vaš rođendan jer ga vrlo vjerovatno imaju uisanog u kalendaru.

Zbog velike doze organizacije sposobni su da više zadataka istovremeno obavljaju. Nikada ne razmišlja o prošlosti i uvijek je fokusiran na budućnost po mogućnosti idealnu budućnost.

Mane Ovna

Kao i kod svakog horoskopskog znaka postoje dobre i loše strane. Zbog svog ponosa Ovan će uvijek pokušati da ”zamaskira” sve svoje mane.

Mane Ovna su:

 • Impulzivnost
 • Agresivnost
 • Nestrpljivost
 • Učestale promjene raspoloženja

Ovan Posao

Zbog svoje velike ambicije najbolje se osjećaju kada su na položaju nadređenog, menadžera ili šefa. Jednostavno to je u prirodi ovoga znaka da sve što rade budu najbolji i na vrhu piramide.

Poput pravih vođa vole zapovijedati i zadavati naredbe ili upute. Koliko god su izvrsni u zapovijeđivanju, s druge strane nisu baš najbolji u izvršavanju tuđih naredbi.

Kada je u pitanju posao, ukoliko vole i uživaju u ispunjavanju svih poslovnih obaveza ništa ih neće spriječiti da ostvare svoj maksimum.

Ovan nikada neće propustiti prilike, posebno velike jer je to vrijeme kada će sve svoje sposobnosti pokazati u punom sjaju.

Velika energija i ustrajnost ovoga znaka čini ih izvrsnim vođama koji ne vole tuđi autoritet. Također, nisu previše takmičarski nastrojeni i dovoljni su sami sebi.

Oni su dobri komunikatori kojima je lako povezati se s drugima. Ne mogu tolerisati nepoštenje i pred drugima će reći sve što misle o nepravdi i nepoštenju koja ga je zadesila.

Međutim, poznato je da djeluju glavom, a ne srcem. Ali mogu biti i previše hrabri i djelovati bez razmišljanja. Ipak, mogu biti vrlo otvoreni i možda neće razmišljati prije nego što progovore.

ovan karakteristike
Ambiciozan znak koji je uvijek fokusiran na uspjeh.

Ovan Ljubav

U ljubavi Ovnovi su odlučni, samouvjereni puni energije. Uvijek otvoreno pokazuju svoje osjećaje ali jedino kada se osjećaju dovoljno ugodnim da to i izraze. U vječitoj su potrazi za iskrenom ljubavi koju će slijediti sve do kraja svijeta.

Nikada neće biti zadovoljen polovičnim rješenjima ni minimalnim trudom partnera. Ovnovi obožavaju flertovanje, te su po prirodi  veoma strastven, dinamičan znak.

Čak i u braku Ovan će flertovati i s njim nikada neće biti dosadno. Žive za pažnjom koju stalno traže. Kada im uskratite pažnju ili je ne pokažete dovoljno ovaj znak će se jednostavno ohladiti i neće pokazivati više isti interes.

Nikada nemojte pokušavati naređivati Ovnu. Naravno, možete predložiti neku želju / ideju koju želite realizirati. Preporučujemo vam da tada želju ili ideju predložite na način da on misli da je to zapravo njegova ideja.

U ljubavi najviše pokazuju strast i požudu. Vrlo brzo mogu pokazati i ljubomoru, posesivnost, bezobzirnost u ljubavnim odnosima.

Ovan žena u vezi

Ovan muškarac voli da dominira i kontrolira u vezi, dok žena ovan očekuje od partnera da inicira ili odgovori na ljubav i koketiranje.

Žene rođene u ovom znaku često žude za princem na bijelom konju. Kada osjeti pritisak ona bježi glavom bez obzira. Tada u njima preovladava slobodan, avanturistički duh zbog kojeg se ne mogu predugo zadržati na jednom mjestu.

Kažu da kada muškarac pronađe ženu u znaku Ovna da je vrlo sretan, ali i hrabar. Zbog toga što je hrabrost potrebna kako bi mogu u potpunosti shvatiti i nekada ukrotiti ovaj ljubomorni, strastveni horoskopski znak.

Žene će vrlo brzo preći preko bivšeg dečka i zaboraviti na njega. Oporavak nakon prekida im traje dosta brže. Po prirodi su koketan znak, pa vrlo brzo pronađu novu osobu s kojom će se upustiti u ljubavnu vezu.

Ovan muškarac u vezi

Za sve muškarce rođene u ovom znaku smatra se da su vrlo otvoreni i direktni. Ne ustručavaju se preuzeti inicijativu i prići osobi koja mu je privukla pažnju.

Osvajaju vrlo direktno, vatreno i teško da neko neće pasti na njihov šarm. Tragaju za partnericom koja će mu biti poput izazova na psihičkoj i fizičkoj razini.

Ovnovi uvijek trebaju i žele da imaju ”prvenstvno” kada su u pitanju ljubavni odnosi. Moraju prvi korak napraviti jer u suprotnom će izgubiti interes.

Skloni su privlačnim, atratkitvnim osobama koje drže do svog izgleda. U ljubavi vole biti poput lovca koji će uspješno osvojiti svoj plijen.

Kada je zaljubljen, svaki Ovan će:

 • Napravit prvi korak
 • Zaljubiti se spontano, ali se isto tako brzo može i odljubiti se kako bi nastavio dalje
 • Strastven, intenzivan i agresivan ljubavnik
 • Zaštitnički nastrojeni prema onome koga vole
 • Iskreni u svemu što rade ili govore
 • Prilično lako postanu ljubomorni i bez problema to razjasne svom partneru
 • Moguće je da želi previše zajedništva kada je zaljubljen. Čak i tada, potreban mu je prostor da udahne i bude ono što jeste ako naravno ljubav potraje.
ovan karakteristike
Ovnovi vrlo lako postanu ljubomorni.

Ovan zdravlje

Sve pripadnike ovoga znaka često muće zdravstveni problemi vezani za glavu. Migrene, glavobolje, sunčanica, razne ozljede glave česta su pojava kod Ovna.

Također, skloni su da imaju probavne smetnje, nizak krvni pritisak, nervni poremećaji, upalne bolesti itd.

Mnogi prirpadnici ovoga znaka imaju mnoga obilježja na licu poput mladeža, bradavica ili fleka.

Kako bi sačuvao svoje zdravljo važno je dnevno unose mnogo vode, pruže sebi adekvatan odmor i opuštanje, te da imaju dobro izbalansiranu prehranu.

Moguća zanimanja

Pripadnici ovoga znaka na osnovu svojih karakternih osobina često se bave sljedećim zanimanjima:

Istraživači, poduzetnik, doktor, hirurg, stomatolog, profesionalni sportaš (nogomet, hokej, borbeni sportovi, ragbi, automobilizam), vojnici, dizajner, zastupnik, pisac, pravnik, političar, glumac, prodavač, vatrogasac, mesar, kovač, odvjetnik, redatelj, producent, odnosi s javnošću.

Da li poznajete jednog Ovna ili ste baš vi rođeni u ovom znaku? Želimo znati da li imate karakterne osobine koje smo naveli u tekstu!?

Preporučujemo da pročitate

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima