back to top

Kako pravilno koristiti peglu za kosu bez oštećenja

Kako pravilno koristiti peglu za kosu bez oštećenja saznajte uz savjete frizera!

Pegla za kosu je neizostavan alat za mnoge koji žele postići glatku, ravnu kosu ili elegantne lokne.

Međutim, nepravilna upotreba ovog alata može dovesti do oštećenja kose, čineći je suhom, lomljivom i beživotnom.

Kako biste izbjegli takve neželjene posljedice, važno je pridržavati se određenih smjernica i tehničkih savjeta.

Ovaj tekst pružit će korisne informacije o tome kako pravilno koristiti peglu za kosu, kako bi vaša kosa ostala zdrava i sjajna.

kako pravilno koristiti peglu za kosu bez oštećenja
Kako pravilno koristiti peglu za kosu bez oštećenja

Priprema kose za stiliziranje peglom

Prije nego što uopće uključite peglu za kosu, važno je pripremiti kosu na odgovarajući način. Prvi korak je temeljito oprati kosu kvalitetnim šamponom i regeneratorom koji odgovara vašem tipu kose.

Nakon pranja, nanesite leave-in tretman ili serum koji će pomoći zaštiti vlasi od visokih temperatura.

Ovi proizvodi obično sadrže silikone ili prirodna ulja koja stvaraju zaštitni sloj oko vlasa. Također, osigurajte da je kosa potpuno suha prije upotrebe pegle, jer vlažna kosa može biti iznimno osjetljiva i sklona oštećenjima pri kontaktu s vrućim pločama.

Izbor prave pegle za kosu

Važan aspekt u sprječavanju oštećenja kose je izbor odgovarajuće pegle. Pegle s keramičkim ili turmalinskim pločama su obično najbolji izbor jer omogućavaju ravnomjernu distribuciju topline i manje oštećuju kosu u odnosu na metalne ploče.

Osim materijala ploča, važno je odabrati peglu koja ima mogućnost podešavanja temperature.

Različiti tipovi kose zahtijevaju različite temperature – tanka, oštećena ili tretirana kosa treba niže temperature, dok za gustu, grubu kosu može biti potrebna viša temperatura.

Tehnika peglanja

Kada počnete peglati kosu, važno je koristiti pravilnu tehniku. Podijelite kosu na manje sekcije kako biste osigurali da svaki pramen bude ravnomjerno izložen toplini.

To ne samo da pruža bolje rezultate stiliziranja, već i smanjuje potrebu za višestrukim prolascima peglom po istom pramenu, što može povećati rizik od oštećenja.

Kada peglate, ploče pegle trebale bi kliziti kroz kosu bez zatezanja ili trzanja.

Ako osjetite otpor, to može biti znak da je pramen previše debel ili da je pegla previše vruća.

kako pravilno koristiti peglu za kosu bez oštećenja
Kako pravilno koristiti peglu za kosu bez oštećenja

Zaštita od topline

Upotreba proizvoda za zaštitu od topline ključna je u očuvanju zdravlja vaše kose. Ovi proizvodi formiraju barijeru koja minimizira štetu koju visoke temperature mogu prouzročiti.

Nanesite zaštitni sprej ili serum prije peglanja, a posebno obratite pažnju na krajeve kose, koji su obično najosjetljiviji na oštećenja.

Izaberite proizvode koji su formulirani za vaš tip kose i ne sadrže alkohol, koji može dodatno isušiti kosu.

Preparati za zaštitu od toplote

Zaštita kose od topline neizostavan je korak u rutini stiliziranja kose uz pomoć uređaja koji zagrijavaju, kao što su pegle i uvijači.

Upotreba kvalitetnih preparata za zaštitu od topline može značajno smanjiti štetu koja se nanosi kosi, čineći je zdravijom i sjajnijom.

Postoje brojni proizvodi na tržištu, ali odabir pravog ovisi o tipu i stanju vaše kose. Evo nekoliko preporuka za proizvode koji su se dokazali kao vrlo učinkoviti u zaštiti kose od topline:

  1. Serumi za zaštitu od topline – Serumi su obično bogati silikonima koji formiraju barijeru na površini kose, štiteći je od visokih temperatura. Oni također dodaju sjaj i glatkoću, čineći kosu upravljivijom tijekom stiliziranja. Primjerice, “Kérastase Nutritive Nectar Thermique” je odličan izbor za suhu i oštećenu kosu jer nudi nutritivnu zaštitu i olakšava oblikovanje.
  2. Sprejevi za zaštitu od topline – Sprejevi su jednostavni za upotrebu i idealni su za brzo nanošenje prije stiliziranja. Oni štite kosu stvarajući tanki film koji odolijeva toplini. “GHD Heat Protect Spray” je popularan izbor među korisnicima jer ne samo da štiti kosu od topline, već i pomaže u održavanju frizure.
  3. Kreme za zaštitu od topline – Kreme su pogodne za ljude s gustijom, kovrčavijom kosom jer osim zaštite pružaju i dodatnu hidrataciju i kontrolu nad frizom. “Bumble and Bumble Bb. Heat Shield Thermal Protection Mist” pruža sveobuhvatnu zaštitu i idealna je za one koji često koriste toplinske alate.
  4. Ulja za zaštitu od topline – Ulja nisu samo za hidrataciju; neka ulja mogu služiti i kao zaštita od topline. “Moroccanoil Treatment” je jedno od najpopularnijih ulja na tržištu koje štiti kosu prilikom korištenja toplinskih uređaja, a ujedno hrani kosu i ostavlja je sjajnom i glatkom.
kako pravilno koristiti peglu za kosu bez oštećenja
Kako pravilno koristiti peglu za kosu bez oštećenja

Pri odabiru proizvoda za zaštitu od topline važno je uzeti u obzir ne samo efikasnost proizvoda u zaštiti kose, već i kako se taj proizvod uklapa u vašu postojeću rutinu njege kose.

Uvijek provjerite etiketu i upute za upotrebu kako biste bili sigurni da pravilno koristite proizvod i da maksimalno iskorištavate njegove prednosti.

Dodatno, preporučljivo je redovito koristiti maske za dubinsku hidrataciju i obnavljanje kose kako bi se osiguralo da toplinsko stiliziranje ne ostavi trajne posljedice.

Korištenjem visokokvalitetnih proizvoda i pridržavanjem pravilnih tehnika stiliziranja, vaša kosa može ostati zdrava i lijepa, bez obzira na često korištenje toplinskih alata.

Učestalost korištenja pegle

Iako pegla za kosu može biti odličan alat za oblikovanje, važno je ne koristiti je prečesto.

Prekomjerno izlaganje visokim temperaturama može trajno oštetiti kosu, stoga je preporučljivo ograničiti upotrebu pegle na nekoliko puta tjedno, ukoliko je moguće.

kako pravilno koristiti peglu za kosu bez oštećenja
Kako pravilno koristiti peglu za kosu bez oštećenja

U dane kada ne koristite peglu, dopustite kosi da se oporavi i regenerira. Koristite tretmane za dubinsku hidrataciju ili maske za kosu koje će pomoći obnoviti vlasi i vratiti kosi potrebne hranjive tvari.

Zaključak

Pravilna upotreba pegle za kosu može transformirati vaš izgled i dati vam željeni stil bez trajnog oštećenja vaše kose.

Slijedeći gore navedene savjete, možete maksimizirati učinkovitost vašeg alata za oblikovanje dok minimizirate rizik od štete.

Uvijek počnite s pripremom kose, birajte pravu peglu, koristite ispravnu tehniku peglanja, nemojte zanemariti zaštitu od topline, i ograničite učestalost upotrebe kako bi vaša kosa ostala zdrava i prekrasna.

Još zanimljivih članaka:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima