Kako skinuti zaglavljeni prsten? 2 najučinkovitija načina

Da li je prošlo dosta vremena od kada ste pokušali da skinete prsten? Možda ste probali prsten koji vam se učinio taman za vaš prst kada ste stavljali, ali sada ne možete lako da ga skinete? Ne paničite niti žurite da ga isječete.

Postoji par jednostavnih savjeta kako skinuti zaglavljeni prsten sa ruke. Svi smo barem sigurno bili u situaciji kada nam prsten jednostavno zaglavi na prstu.

Iako može biti iscrpljujuće ne brinite jer za sve postoji način i rješenje pa tako i za skidanje prstena!

Kako skinuti prsten sa ruke – opšti metod

Postavite lagano kažiprst na zaglavljeni prsten, a palac ispod tog prstena, potom počnite lagano da okrećete prsten naprijed-nazad i polako ga svlačite sa prsta.

Pazite da ne teglite i vučete prsten prejako.  Na taj način možete izazvati dodatni otok i otežati skidanje prstena sa ruke.

kako skinuti zaglavljeni prsten
Kako skinuti zaglavljeni prsten sa ruke?

Metod sa sredstvom za podmazivanje

Koristite nešto za podmazivanje. Mnoštvo proizvoda za kućnu upotrebu koji nisu štetni po kožu mogu se koristiti za skidanje prstena u jednom komadu i sa minimalnim oštećenjima na koži.

Sredstva za čišćenje na bazi amonijaka su često najdjelotvornija. Ukoliko vam je koža prsta ispucala ili imate posjekotinu, pažljivo birajte sredstvo za podmazivanje. U suprotnom, koristite bilo šta od sredstava dole navedenih i u velikim količinama ih namažite barem do zgloba prsta.

 • Vazelin
 • Sredstvo za čišćenje stakla (ova sredstva često koriste profesionalni zlatari – obavezno najprije pročitajte etiketu na pakovanju da biste bili sigurni da je bezbjedno po kožu)
 • Losion za njegu ruku
 • Šampon/balzam za kosu
 • Vazelin ili antibiotska mast (ukoliko vam je koža ispucala ovo je najbolji izbor)
 • Sprej koji se koristi u kulinarstvu, ulje za kuhanje ili mekani puter
 • Svinjska mast
 • Puter od kikirikija (gladak, bez mrvica) – možda će vam ovaj puter biti ljepljiv ali ćete prsten uspješno skinuti
 • Sapun i voda
 • Ulje za bebe
 • Sredstvo za lako skidanje prstena
  Kako napraviti fiksator za šminku

Pomjerajte lagano prsten u krug i pritom se trudite da malo sredstva za podmazivanje uđe ispod njega. Okrenite prsten jednom ili dva puta i naprskajte ili utrljajte još maziva.

Nježno vucite prsten sa prsta, pomjerajući ga naprijed nazad i okrećući ga prilikom skidanja ukoliko je to neophodno.

kako skinuti zaglavljeni prsten
Sredstvo za podmazivanje sigurno imate već kod kuće!

Kako skinuti prsten sa prsta?

Podignite ruku. Ako i dalje ne možete da uklonite prsten, pokušajte da podignete ruku iznad ramena i držite je u tom položaju nekoliko minuta.

Hladna voda

Umočite ruku u hladnu vodu. Jeste li primijetili da vam prstenje komotnije stoji na ruci tokom hladnih dana nego onih toplih? Stavite ruku u hladnu vodu, ali ne ledenu, i držite je u njoj nekoliko minuta. Ne bi trebalo da je držanje ruke u hladnoj vodi bolan ili neprijatan osjećaj.

Kako skinuti prsten koncem?

Metod sa koncem za zube

Provucite jedan dio konca za zube ispod prstena. Ukoliko je neophodno, provucite konac ispod prstena pomoću igle.

Obmotajte konac za zube oko vašeg prsta sve do zgloba. Dobro ga namotajte ali ne toliko jako da vas prst zaboli ili poplavi. Odmotajte konac ako ste ga previše stegli.

Odmotavajte konac za zube, počinjući od donjeg diijela prsta. Dok budete odmotavali konac od donjeg dijela prsta, vaš prsten će se pomjerati na gore uz prst dok ne budete u mogućnosti da ga potpuno skinete.

Ako uspijete da skinete prsten samo do pola: ponovite prethodna dva koraka od mjesta na kome vam se prsten trenutno zaglavio.

Prsten možete skinuti i uz pomoć konca! Pogledajte video za detaljnije uputstvo

Šta uraditi nakon što skinete prsten ?

Očistite dio prsta na kome se nalazio prsten i njegujte to područje ukoliko postoji neka ozljeda. Ne stavljajte prsten ponovo na ruku dok mu ne promijenite veličinu ili dok ne spadne otok.

  Da li je Prostamid Prevara? Evo šta treba da znate

Nemojte brinuti ako budete morali i da sječete prsten. Taj proces traje nekoliko sekundi, uopšte ne boli, a prstenje se može lako popraviti. Ako nosite tijesan prsten, možete uništiti kožu i prst ruke. Jednostavno možete skinuti prsten u bolnici ili kod dobrog zlatara.

Hladna voda pomaže u skidanju prstena kada vam se prsti oteknu ujutru. Da biste snizili temperaturu tijela, tuširajte se malo duže hladnom vodom ili izađite napolje ako je hladno vrijeme. Naravno, nemojte pretjerivati.

Izmjerite prsten ukoliko niste u skorije vrijeme. Možda vam više ne odgovara ukoliko ste izgubili ili dobili na težini, a ponekad se to jednostavno dešava sa godinama. Svaki zlatar bi trebalo da ima opremu za mjerenje prstenja i obima prstiju.

Ako budete morali ipak da sječete prsten, svaki iskusni zlatar će znati da bi trebalo sačekati najmanje 2 nedjelje prije ponovnog mjerenja obima da bi vaš prst imao vremena da se oporavi.

Prsten možete skinuti i uz pomoć druge osobe, ako se nije previše jako zaglavio. Najčešće se prsten zaglavi zbog kože nabrane između prstena i zgloba, pa ako uspijete da izravnate kožu u tom predijelu, postoje velike šanse da vam prsten relativno lako sklizne sa prsta.

Potreban vam je neko da zategne kožu iza prstena prema ruci dok vi budete vukli prsten sa prsta prethodno namazanog nekim sredstvom za podmazivanje.

Budi strpljivi. Nemojte paničiti ukoliko ne uspijete odmah da skinete prsten. Možda će biti potrebno malo više vremena da isprobate više različitih metoda.

kako skinuti zaglavljeni prsten

Kako skinuti prsten s ruke – savjeti i upozorenja

 1. Ukoliko vam prst poplavi i ne možete da ga skinete, odmah posjetite hitnu pomoć ili najbližu vatrogasnu stanicu.
 2. Većina vatrogasnih stanica ili ustanova hitne pomoći ima alat kojim mogu da isjeku prsten za nekoliko sekundi, a vi ćete i dalje moći da odnesete prsten kod zlatara na popravku.
 3. Također, trebalo bi da i lokalna prodavnica nakita posjeduje alat za sječenje prstenja. Kada vam budu skinuli prsten sa ruke, mogu ga popraviti i podesiti vam veličinu, ali je obično neophodno da sačekate dvije nedjelje prije ponovnog mjerenja obima prsta kako biste mu dozvolili da se oporavi ili zaraste. Najbolje je ako odmah odete do prodavnice nakita koja ima u sklopu i prostorije za prepravke pošto će oni definitivno znati šta treba da urade.
 4. Odmah se obratite za pomoć ukoliko je neka druga povreda prouzrokovala naticanje prsta. Ne vucite prsten ako mislite da vam je prst možda slomljen.
  Kako izbjeći iritaciju kože

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adna
Adnahttps://diva.ba/
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima