Kalkulator trudnoće / Izračunajte termin poroda

kalkulator trudnoće
Kalkulator trudnoće

Pred vama je kalkulator trudnoće. Zanima vas koja ste sedmica i kada je vaš termin poroda.

Utipkajte datum posljednje mjesečnice i trajanje ciklusa, a naš kalkulator trudnoće će izračunati kad je Vaš termin poroda i u kojoj ste sedmici trudnoće.

Kalkulator trudnoće

Utipkajte datum posljednje mjesečnice i trajanje ciklusa, a mi ćemo izračunati kad je Vaš termin poroda i u kojoj ste sedmici trudnoće.

Od kada se računa trudnoća?

Trudnoća se računa od prvog dana posljednje mjesečnice kada do začeća zapravo nije ni došlo.

Bez obzira na to što možda točno znate kada je do začeća došlo, na primjer u slučaju planirane trudnoće, trudnoća će se računati na prethodno navedeni način.

Kako se računaju sedmice trudnoće?

Trudni ste onoliko sedmica koliko ste prošli, a nalazite se u onoj sedmici koja je ispred vas. U 3. sedmici trudnoće trudni ste 2 sedmice, u 5. sedmici trudnoće trudni ste 4 sedmice, u 21. sedmici trudnoće trudni ste 20 sedmica, itd.

Simptomi trudnoće su različiti za svaku ženu. No, postoje učestali simptimi koji su ujedno i prvi znaci da ste ostali u drugom stanju.

Uz kalkulator trudnoće ćete saznati šta se događa s vašom bebom tokom svih devet mjeseci trudnoće!

Omogućit će vam da po sedmicama pratite razvoj vaše bebe, od samoga začeća do posljednjih sedmica trudnoće i njezinog dolaska na svijet.

Vrlo je lagan za korištenje.

Kako se računaju tromjesečja trudnoće?

Određivanje tromjesečja ima sličnu ulogu kao i određivanje sedmica. Tromjesečja su okviri unutar kojih je lakše objasniti promjene koje se događaju za vrijeme trudnoće.

Prvo tromjesečje:

  1. mjesec – 1., 2., 3. i 4. sedmica
  2. mjesec – 5., 6., 7. i 8. sedmica
  3. mjesec – 9., 10., 11. i 12. sedmica

Drugo tromjesečje:

  1. mjesec – 13., 14., 15., 16. i 17. sedmica
  2. mjesec – 18., 19., 20., 21. i 22. sedmica
  3. mjesec – 23., 24., 25., 26. i 27. sedmica

Treće tromjesečje:

  1. mjesec – 28., 29., 30. i 31. sedmica
  2. mjesec – 32., 33., 34. i 35. sedmica
  3. mjesec – 36., 37., 38., 39. i 40. sedmica
kalkulator trudnoće
Kalkulator trudnoće će vam pomoći da se opustite i uživate u majčinstvu.

Kalkulator trudnoće za prvi dani

Uz kalkulator trudnoće doznajte šta se dešava u vašem tijelu.

U prvom tromjesječju glavni simptomi trudnoće su mučnine, povraćanje, česte promjene raspoloženja, osjetljive grudi, brži rast kose i noktiju, natečenost, probavne smetnje, učestalo mokrenje, povećan apetit, osjetljivost na određene mirise itd.

U prvim mjesecima trudnoće neizostavne su jutarnje mučnine, glavoblje, umor i iscrpljenost, osjetljivost grudi.

Osim zdravstvenih simptoma, psihički simptmi su također učestali u prvim sedmica trudnoće.

Kad zatrudnite, jedan od prvih simptoma koji ćete primijetiti je umor i iscrpljenost. Zbog toga je vam je neophodan kvalitetan san za odmor vas i vaše bebe.

Za umor i iscrpljenost možete kriviti svoje hormone koji se mijenjaju, posebno dodatni progesteron koji dolazi s trudnoćom. U početku trudnoća također snižava krvni tlak i šećer u krvi, zbog čega se možete osjećati umorno.

Ubrzo nakon prvog tromjesečja, vaša bi se energija trebala vratiti. Negdje tokom trećeg tromjesečja, ponovno ćete se početi osjećati umorno.

Također, zbog hormonalnih promjena može doći do toga da glasnice oteknu i da se vaš glas promjeni u trudnoći. No, nema razloga da brinete jer će se glas vratiti nakon poroda ili dojenja.

Jedna od većih promjena koju vaše tijelo doživljava jeste natečenost. Trudnicama mogu narasti stopala za jedan broj u trudnoći. To se dešava zbog hormona relaksina koji opušta ligamente zdjelice, ali i stopala.

U 11. sedmici trudnoće počinjete biti više energičniji

Kroz kalkulator trudnoće doznajte kako se beba formira kroz sedmice.

U 11. sedmici struktura bebinog lica se formira, a srce je skoro pa u potpunosti razvijeno. Kada je u pitanju majka u ovom periodu mučnine postaju blaže, grudi su značajno narasle i osjetljive.

Obrati ćete pažnju da vaša koža i nokti sve brže rastu, a koža lica je masnija nego inače. U ovom periodu možete promijeniti neke proizvode za njegu lica i kože.

Pogledajte šta vam donosi 12. sedmica vaše trudnoće uz kalkulator trudnoće.

U počecima trudnoće od velike je važnosti praktikovati zdrave životne navike.

Drugo tromjesječje trudnoće

U ovom periodu najvidljivija promjena na vašem tijelu je veći stomak. Moguća je pojava izraženih plavkastih vena na vašoj koži zbog povećanog protoka krvi.

Sasvim je očekivano da u 14. sedmici trudnoće osjetite povećan apetit s obzirom da su prestale mučnine. Možda vam se čak i pojavi posebna želja za neobičnim kombinacijama hrane.

Osim apetita, libido je također povećan u drugom tromjesječju

Ta 17 i 18. sedmica trudnoće je vrijeme kada se pojavljuju prve strije na vašem tijelu. Zbog rastezanja kože na području trbuha i grudi moguća je pojava i svrbeža. Ovo su neki od koraka kako da zaštitite svoju kožu. Svakako je preporučljivo da koristite njegujuće losione, ulja ili kreme koja će ublažiti svrbež i daljnji nastanak strija.

S obzirom da maleno ljudsko biće raste u vašem trbuhu veći dobitak kilograma je sasvim prirodan i zdrav. Kilaža i izgled ne bi trebali da vam mnogo kvare sreću, jer je to sve prolazno. Naravno, kako biste se vi bolje osjećali onda posebno vrijeme posvetite vama, važem zdravlju i koži.

Njega kože, kose, noktiju mogu djelovati i umirujuće ukoliko ste podložni stresiranju u mnogim situacijama.

kalkulator trudnoće
Kalkulator trudnoće ima veliku razinu tačnosti

Treće tromjesječje

Treće tromjesječje je posljednje razdoblje trudnoće. Tegobe i veći bolovi u leđima i nogama su očekivani zbog toga što vaša beba sve više raste. Porbavne smetnje i učestalo mokrenje su također jedni od simpotma koji obilježavaju ovaj period.

Zbog sve većeg trbuha vjerovatno vam je sve teže pronaći savršen položaj koji je udoban. Stoga, preporučujemo vam da istražite najbolje jastuke za trudnice koji osiguravaju udobnost i sigurnost.

35. sedmica trudnoće obilježena je po iscrpljenosti i umoru. Vaše tijelo se priprema za porod pa su i kontrakcije sve učestalije. Moguće je da ćete osjećati nelagodu i bolove u zdjelicama i kukovima.

Učestalo mokrenje i zatvor su i dalje prisutni. Preporučljivo je da u ovom periodu u prehranu uvrstite povećanu količinu vlakana. Na taj način mogli biste se osloboditi probavnih smetnjih.

Pritisak u trbuhu i zdjelici su sve veći. Postoji šansa za Braxton – Hicksove kontrakcije koje su normalna pojava u trećem tromjesječju. Kroz Braxton – Hicksove kontrakcije vaša maternica se polako priprema za porod.

Ako kontrakcije nisu bolne i prestaju kada promijenite položaj onda su u pitanju pripremne kontrakcije. U svakom slučaju preporučujemo da se za sve nedoumice i simptome obrtite vašem liječniku.

Najbitnije je da osigurate vama i vaošoj bebi što sigurniju i zdraviju trudnoću. Iako na neke stvari ne možemo toliko utjecati, svakako da slušanjem stručnih lica pomaže osiguravanju zdrave i ljepše trudnoće.

Simptomi trudnoće po sedmicama

Sipmtomi trudnoće se mijenjaju po sedmicama. Svaka naradna nedjelja donosi nove izazove i saznanja, promjene na tijelu. Najvažnije je da u toku cijele trudnoće pazite na zdravlje vas i vaše bebe. Slušajte pažljive savjete i upute ljekara.

Poželjno je da narednih 9 mjeseci vrijeme posvetite sebi i u što većoj mjeri, ako je moguće, izbjegavate stresne i druge situacije koje su nepogodne za vas i bebu.

Da li ste znali da se maternica može proširiti tokom trudnoće. U prvom tromjesječju ona je veličine naranče, dok je u trećem tromjesječju veličine lubenice.

Bolovi u leđima i kukovima

Devetnaesta sedmica trudnoće je vrijeme kada su sve učestaliji bolovi u leđima i kukovima. Česti simptomi u ovoj sedmici također su i česte glavobolje, probavne smetnje, nelagoda u području trbuha.

Zapamtite, 22. sedmica trudnoće je period kada će bolovi u donjem dijelu leđa biti sve češći. Također, stopala mogu biti više otečena nego inače zbog zadržavanja tekućine u organizmu. Moguće je da u ovoj sedmici bude pojačan rast dlaka na tijelu.

Životne promjene i navike u trudnoći

Sasvim je jasno da se navike u trudnoći mijenjaju. Ipak maleno biće raste u vama i samim time morate promijeniti određene životne navike kako bi osigurali da porod prođe u najboljem redu.

Na primjer, ukoliko ste pušač onda je trudnoća i više nego dovoljno dobar razlog da prestanete konzumirati cigarete.

Ne samo da duhan šteti vama i vašem zdravlju već i bebi. S obzirom da se svjesno konzumirali cigarete znajući njegove posljediće, mislimo da će malena beba koja raste u vama promijeniti način razmiljšanja.

Zasigurno da nećete imati preveliku želju da konzumirate cigarete u ovom periodu znajući na sve zdravstvene posljedice.

Zanimljiva činjenica je da 2015. godine, 17.8 % trudnica u Francuskoj pušilo je u trećem tromjesečju. Kao rezultat toga, bolnice su počele nuditi bonove za plaćanje, u zamjenu za sudjelovanje u programu prestanka pušenja tokom trudnoće.

Osim odricanja cigareta, alkohol je još jedna stvar koju nije poželjno konzumirati u trudnoći. Iako nije u pitanju porok koji ima veći negativan učinak na zdravlje, ispijanje kafe trebali bi pauzirati u narednih devet mjeseci.

kalkulator trudnoce

U trudnoći ne trebate jesti za dvoje

Zdrava i raznovrsna ishrana je sasvim očita životna promjena koja je neophodna za zdravu trudnoću. Povrće, voće, hrana bogata hranjivim materijama vitaminima i mineralima trebaju se naći na vašem svakodnevnom meniju.

Popularno vjerovanje da u trudnoći trebate jesti za dvoje nije tačno. Najvažnija je umjerenost. Jedite kao inače, samo unosite zdrave namirnice koje će omogućiti vašoj bebi zdrav rast i razvoj.

Kalkulator kalorija hrane će na lagani brz način izračunati koliko namirnica ima kalorija i lakše možete voditi računa koliko kalorija unosite u vaš organizam.

Dodatni obroci između ručka i večere su poželjni. Dodatni obrok može biti jedna jabuka i grčki jogurt i to je sasvim dovoljno da vam ponudi potrebnu energiju za ostatak dana.

Mnoge trudnice u Kini izbjegavaju jesti hranu poput sladoleda i lubenice. Više vole tople napitke kao što su čaj i juha jer vjeruju da je trudnoća ”hladne prirode” i da uz tople napitke stvaraju ravnotežu yin i yanga.

Zanimljiva je činjenica da bebe u trbuhu mogu osjećati okus hrane koje jedete pa samim time možda zbog toga imate razne žudnje za određenom jelima..

Fizička aktivnost

U zavisnosti od toga da li vam je trudnoća rizična ili ne preproučuje se fizička aktivnost. Ukoliko je riječ o sasvim stabilnoj, zdravoj i naprednoj trudnoći onda je važno da imate posebne fizičke aktivnost.

To ne podrazumijeva teške treninge u teretani već lagana šetnja, umjerene vježbe za trudnice koje možete pronaći na internetu. Ukoliko u vašem gradu psotoji pilates za trudnice onda se slobodno prijavite.

Redovni odlasci ginekologu

Posjete ginekologu su od neizmjerne važnosti za zdravlje vaše bebe. Važno je da imate stručno lice kraj sebe koje će vas pripremiti dodatno za sve nadolazeće simptome i promjene u vašem tijelu.

Redovni pregledi i slušanje uputa ljekara dodatno će osigurati da trudnoća i porod prođu u što boljem redu.

Trudnoća je zasigurno jedan prelijep i zahtjvan period za svaku ženu. Ne brinite se ukoliko mislite da samo vama otiču noge ili kosa opada. Vjerujte niste sami. Svi smo različiti i samim time naša tijela drugačije reaguju na promjene.

Nemojte se previše zamarati i pažnju posvetite sebi i svojoj porodice. Okružite se sa porodicom, prijateljima koji će vam pomoći da narednih 9 mjeseci prođe što bolje moguće.

Kilogrami i stomak će otići, najvažnije je da beba i vi budete zdrave i sretne.

kalkulator trudnoće
DES

Vrijeme je da počnete opremati dječiju sobu

Vrijeme od 9 mjeseci je dug period, ali kada ste trudni vrijeme brzo proleti.

To podrazumijeva biranje krevetića, komode, ormarića, stola za presvlačenje ili hranilice. Ukoliko na vrijeme počnete sa kupovinom i opremanjem ovo može biti zanimljiva i zabavna aktivnost u kojoj uživate vi i vaš partner.

Neophodne stvari za dječiju sobicu su: krevetić, stol za prematanje i komoda. Također, u prvim sedmicama nakon što ste došli iz porodilišta vjerovatno će beba biti u vašoj sobi. Možete poseban kutak napraviti u spavaćoj sobi i u početku neka tu krevetić bude smješten.

Poželjne stvari za bebu: baldahin, kišobran kolica, komoda, udobna fotelja ili kauč za roditelje, police itd.

Prilikom uređivanja dječije sobe preporučujemo da obratite pažnju na materijale. Poželjno je odjeća, dekice pa čak i krevetić i boja na zidu budu od eco friendly materijala koji neće škoditi bebi.

Kada je upitanju uređivanje krevetića imajte na umu da je potrebno samo imati navlaku za madrac i pamučnu plahtu kako bi bebi bilo udobno. Svi dodatni jastučići, dekice su u većini slučajeva nepotrebni, zauzimaju prostor i mogu biti štetni.

Najvažniji savjet za opremanje sobice jeste da kupujete pametno. Birajte kvalitetne stvari koji će vam poslužiti možda i u sljedećoj trudnoći. Nemojte se mnogo okupirati ukrasima i igračkama jer će vam to svi u većini slučajeva kupovati nakon porođaja.

Također, ovo važi i za odjeću jer beba brzo raste i većinu stvari neće ni obući. Stoga, uživajte u svim pripremama za bebicu i opustite se za vašu najljepšu ulogu.

Preporučujemo da pročitate i ovo