Kako odabrati haljinu prema obliku tijela

Pronađite savršenu haljinu za vaš oblik tijela

Bez obzira kakav oblik tijela imate one će savršeno pristajati. Pripremili smo savjete koji će vam pomoći kako odabrati haljinu prema obliku tijela. Haljine su stoljećima omiljen odjevni predmet kod žena.

Svi modni kritičari se slažu da je haljina klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Od djevojčica pa sve do zrelijih žena svima haljine stoje. Naravno, postoje određena pravila koja je potrebno slijediti kako bi izabrali savršenu haljinu.

Široke, duge, kratke i uske haljine postoji veliki izbor. Važno je da prilikom kupovine izaberete onu haljinu u kojoj se najljepše osjećate, a pravila dolaze na drugom mjestu.

Ovaj odjevni predmet nosimo na sve velike i bitne dane u životu – rođendani, mature, vjenčanje. Zbog toga psiholozi kažu da se za haljine najčešće žene vežu i zbog toga njih će najverovatnije čuvati do kraja života.

Fenomen male crne haljine

Ne znate šta obući? Mala crna haljina je odgovor. Iako je haljina sama po sebi klasik, još veći i popularniji odjevni predmet je mala crna haljina.

kako odabrati haljinu prema obliku tijela

U samo nekoliko minuta možete izgledati jednostavno i sređeno. Za mnoge žene ovo je simbol elegancije i ženstvenosti.

Mnogi veliki modni brendovi svake sezone u svoje kolekcije kreiraju i malu crnu haljinu.

Smatraju da je ovo komad odjeće koji morate imati u ormaru bez obzira na vaše godine.

Kada kažete mala crna haljina vjerovatno ćete se sjetiti čuvene američke glumice Audrey Hepburn. Upravo je ona proslavila crnu haljinu i učinila je klasikom. Haljinu je dizajnirao Hubert de Givenchy i nošena je prvi put na premjeri filma ” Doručak kod Tiffany’s” 1961. godine.

Ovo je jedan od najpoznatijih odjevnih predmeta u historiji dvadesetog stoljeća, a mnogi modni kritičari kažu da je ovo najpoznatija mala crna haljina svih vremena.

Haljine za tijela oblika kruške

Karakterističan izgled ovog oblika tijela je manji gornji dio i jači bokovi i bedra. Često je struk blago naglašen za razliku od bokova koji su veći od prsa. Za ovaj oblik tijela potrebno je da se više naglase prsa.

Odličan odabir je haljine koja se širi od struka. Možete pronaći haljine sa golim leđima, ramenima ili sa dubljim dekolteom kako bi postigli željeni efekat.

Poželjno je da haljina bude izrađena od lepršavog materijala kako bi ljepše padala, a dužina ne bi trebala prelaziti preko koljena. Dizajneri preporučuju da donji dio haljine bude u A kroju suknje tako ćete umanjiti naglašenost većih bokova i bedara.

Uz to možete isprobati dvobojnu haljinu svijetlijih boja ili gornjeg dijela s uzorcima kako biste skrenuli pozornost na svoj torzo i uravnotežili vašu siluetu.

Odličan odabir za figuru pješčanog sata

Figura pješčanog sata je ukoliko imate naglašene grudi i bokove a uzak struk. Prilikom kupovine trebate obratiti pažnju na strukirane haljine koje će naglasiti uzak struk. Možete potražiti i na haljine sa V izrezom. Izbjegavajte krojeve koji previše prekrivaju vašu figuru jer možete stvoriti vrećasti efekat.

kako odabrati haljinu prema obliku tijela

Uske haljine su vaš izbor ako želite u potpunosti naglasiti figuru pješčanog sata. Haljine na preklop ili ”sirena” haljine također savršeno pristaju ovom obliku tijela.

Haljine za tijela u obliku jabuke

kako odabrati haljinu prema obliku tijela

Savršen izbor za ovu figuru je haljina sa V izrezom i detaljima na rukavima. Tijelo u obliku jabuke karakterizira veće grudi, širok struk i tanke noge.

Samim time želite da skrenete pozornost sa gornjeg dijela tijela. Odaberite detalje koji će vam istaknuti noge, ruke ili ramena.

Kako bi izgledali vitkije i duže možete se odlučiti za haljinu u više tonova jedne boje. Popularan izbor za figuru jabuke jesu haljine koje imaju sa strane tamnije detalje ili boje. Tako ćete kreirati iluziju struka.

V-izrezi također će skrenuti pozornost na vaš struk i pružiti vam trenutno laskav izgled. Srećom, imate puno različitih vrsta haljina za tijela u obliku jabuka.

Šta izabrati za atletsku građu tijela ?

Atletski oblik tijela, poznat i kao kvadrat, obično se definira jednakim mjerama poprsja i kukova. Iako su im poprsje i bokovi približno jednaki, struk nije toliko dobro definiran kao kod žena s oblikom pješčanog sata.

Atletska tijela imaju tendenciju da budu i viša i vitka. Neke poznate osobe s ovim tipom tjelesne građe su Natalie Portman, Anne Hathaway i Eva Longoria. Za atletske figure savršeno je moguće poboljšati figuru na način koji će donijeti više efekta pješčanog sata.

Preporučuju se dekolte uz razinu ramena, što vam daje izgled manjeg struka i figure pješčanog sata. Haljine s drapiranjem ili one koje su stegnute u struku mogu pokazati laskavo vaše obline.

Izrezi, ukrasi mogu pomoći da uravnotežite gornji dio tijela sa uskim bokovima. Kako bi stvorili iluziju oblina igrajte se sa raznim teksturama i uzorcima.

Preporuka

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima