Šta uraditi kada vaš pas neprestano laje?

Psi su među kućnim ljubimcima u vlasništvu najvećeg broja kućanstava diljem svijeta, a jasno je da je raspon mogućih problema koje mogu uzrokovati veći od onih koje uzrokuju mačke, papige, kanarinci ili kornjače.

Šta uraditi kada vaš pas neprestano laje? Bilo da se radi o lavežu koji smeta vama i vašim susjedima, ili agresiji prema drugim ljudima ili psima, često nemogućnost kontroliranja psa može dovesti do problema koji često završavaju novčanom kaznom.

Životinje nas često razumiju bolje nego mi sami sebe ili čak njih. Imati kućnog ljubimca zahtijeva veliku odgovornost, prvenstveno prema njihovim potrebama koje moramo imati na umu prilikom organiziranja dana, a potom i prema drugim ljudima ako postoji rizik da naš ljubimac izravno ili neizravno šteti ili stvara probleme.

Ne želite nositi druge ljude na duši ako ih vaš pas ugrize, niti želite platiti kazne ako vas tuži osoba koju je vaš pas ugrizao.

Također, ogorčenost susjeda zbog stalne buke koju vaš pas stvara svojim stalnim lajanjem nije nešto čemu biste trebali težiti, zbog čega biste trebali pokušati bolje razumjeti svog psa, njegove potrebe i razloge lajanja, pronaći put do moguće rješenje.

šta uraditi kada vaš pas neprestano laje
Šta uraditi kada vaš pas neprestano laje?

Budite pragmatični

Ako vaš pas stalno i neugodno laje, a želite da prestane, počnite s postavljanjem realnih ciljeva, a u realne ciljeve ne spadaju oni kod kojih želite da vaš pas odmah prestane lajati.

Morate shvatiti da je lajanje normalna i prirodna stvar za psa i da će uvijek djelovati, htjeli mi to ili ne.

Ali ono što možete učiniti je kontrolirati ili smanjiti količinu lajanja. Za tako nešto prvo se trebate zapitati što uzrokuje njegov lavež.

Psi mogu lajati iz nekoliko razloga, uključujući:

  • – Ako je netko na vratima
  • – ako vidi ptice ili mačke u dvorištu
  • – ako ljudi prolaze pored kuće
  • – kad ostanu sami
  • – da privučem vašu pažnju
  • – kad im je dosadno
  • – ako vide drugog psa
  • ako vam posjetitelj uđe u kuću
  Tjeskoba odvajanja kod psa - šta je i kako je liječiti?

Ako vaš pas obično laje kada ga ostavite sam, najbolji način za rješavanje ovog problema bit će konzultirati se s kvalificiranim savjetnikom za ponašanje kućnih ljubimaca.

Isto vrijedi i za situacije kada vaš pas laje na ljude ili druge pse u onim trenucima kada ga vodite u šetnju.

Jednostavnim savjetima teško će se promijeniti ponašanje vašeg psa, stoga je potrebna detaljna procjena kako bi se utvrdilo u čemu je problem i kako utječe na prirodu ponašanja vašeg ljubimca.
Što se tiče drugih situacija i načina na koji se možete nositi s njima, saznajte u nastavku.

Uz pseće godine kalkulator otkrijte koliko vaš kućni ljubimac ima godina.

Ako laje kad je netko na vratima

Neki psi često laju kada vam žele skrenuti pozornost da su nekoga vidjeli ili čuli, na primjer osobu na vratima ili novi automobil parkiran na ulazu u našu kuću ili ako netko pozvoni na vrata.

U situacijama kada vam dođe poštar ili neki gosti ili vam zazvoni telefon i vaš pas počne lajati, pokušajte izvesti trik koji će biti lak i učinkovit. Odvratiti misli vaš pas laje.

Ako se vaš pas voli igrati igrica za pravljenje igračaka, pokušajte ga naučiti da pokupi igračke ili druge predmete kada se dogodi situacija koja potakne njihov lajanje. Zamolivši ih da “odlaze u krevet

To je također nešto što biste mogli isprobati jer na taj način napuštaju područje koje pokreće njihov okidač lajanja i traži od njih da se usredotoče na neutralan zadatak koji im je već poznat.

Uvijek nagradite dobro ponašanje vašeg psa onim što voli a to će ih motivirati da rade ono što žele svaki put kada to od njih zatražite.

Također, jedna od metoda koju možete isprobati je da snimite zvuk zbog kojeg vaš pas laje i pustite ga da ode do vašeg psa – isprva vrlo tiho, a zatim postupno dobiva na snazi, dok ga nagrađujete hranom. Ovaj proces se inače zove ‘desenzibilizacija i kondicioniranje‘.

Ako se odlučite isprobati ovaj pristup, morat ćete paziti da svog ljubimca tijekom treninga ne izložite “pravom” zvuku. Odaberite vrijeme kada ne očekujete posjetitelje ili goste.

pas neprestano laje
Zašto pas neprestano laje?

Ako pas laje na mačke ili ptice u dvorištu

Ako vaš pas laje na mačke ili ptice, naučite ga pouzdanom opozivu za koji zna da će biti nagrađen. Budući da nemate kontrolu nad situacijom u kojoj neka druga životinja uzrokuje prirodnu reakciju vašeg psa da laje, pokušajte primijeniti metodu rješavanja problema koja vam omogućuje da upravljate time.

  Kako preuzeti slike i objave sa Instagrama

Ako nagradite svog psa svaki put kada odluči doći k vama umjesto da nastavi lajati, on će vam početi obraćati puno više pažnje nego mačke ili ptice, a čak i kada počnu lajati na njih, bit će vam lakše prestati to lajanje jer ste navikli na to.određeni obrazac ponašanja.

pas neprestano laje
DES

Ako laje na ljude koji prolaze pored kuće

To je jedan od problema koje možete riješiti kvalitetnim taktičkim pristupom. Na primjer, ako vaš pas voli sjediti na prozoru i lajati na sve koji prolaze, samo mu dajte blokirati pristup isto, a zatim ponudi alternativno mjesto koje bi mu se moglo više svidjeti.

U slučaju da je pas u dvorištu i stalno laje na prolaznike, iskoristite priliku da se prisjetite i pohvalite psa što vam se vratio.

Ako ga ne možete držati na oku dok je u dvorištu, ne ostavljajte ga tamo samog bez nečega što može učiniti. Pronađite preplanulog psa koji je razigran i zanimljiv i dopustite mu da to čini dok je u dvorištu.

Ako laje da privuče vašu pažnju

Zastanite na trenutak i razmislite o reakciji kojom ste natjerali psa da laje kako bi privukao vašu pozornost.

Jeste li povisili ton, vikali ili nešto zabranili? Ako je tako, prestani. Kada pas laje da privuče pažnju, ugodite i njemu nagradite ih obraćajući pažnju na njih. 

pas neprestano laje
DES

Pokušajte zanemariti lajanje i pričekajte dok ne prestane. Ako mirno čekanje ne uspije, ljubazno ih zamolite da ‘sjedni‘ili’leći‘.

Kad se smire i prestanu lajati, pohvalite ih nekom poslasticom.
Rješavanje ovog problema nije uvijek tako jednostavno, a ako vam naši savjeti ne pomognu, potražite stručnu pomoć.

Ako zalaje od dosade

Mnogi psi laju jer nemaju što raditi. Ako je njegovo lajanje konstantno, pogledajte njegovu dnevnu rutinu i vidite koliko slobodnog vremena imaju ispuniti svojim aktivnostima.

Ako ‘slobodno vrijeme’čini veliki dio dana vašeg psa, zatim povećajte vrijeme vježbanja (šetanje, igranje u dvorištu) ili mentalnu stimulaciju (trening, korištenje igračaka za hranu).

pas neprestano laje
Pas koji neprestano laje – šta uraditi?

Na taj način biste ih umorili ili im jednostavno dali neki hobi koji će im odvratiti pažnju od lajanja.

Ako ne znaš zašto laje

Ako ne možete procijeniti zašto vaš pas laje ili vam nijedan od prethodnih savjeta nije pomogao, nemojte paničariti.

Priroda pasa nije uvijek onakva koliko bismo željeli, pa rješenja problema koje izaziva nisu tako jednostavna.

Zato i postoje profesionalni stručnjaci za ponašanje kućnih ljubimaca tko ti može pomoći. Ne ustručavajte se zaposliti ih ako ne uspijete riješiti problem.

  Hauraton kanalice za odvod vode odličan su odabir

Neprestano lajanje i frustracija koje dolaze s njim mogu biti izuzetno stresne i iritantne za vas. Ali zapamtite da nikada ne biste trebali negativno gledati ili mrziti svog psa zbog toga.

Kažnjavanje vašeg ljubimca može donijeti kratkoročne rezultate, ali neće promijeniti niti utjecati na razloge zbog kojih laje.

To znači da pas može prestati lajati kada mu kažete, ali može pronaći drugačiji način zabave, a gotovo sigurno će to biti nešto što ni vi nećete odobravati.

Ogrlice za pse: dobra ili loša stvar?

pas neprestano laje
Ogrlice za pse

Danas postoji veliki broj “uređaj“Za koje se tvrdi da zaustavljaju dosadno lajanje pasa i nude brzo rješenje.

Uređaji o kojima govorimo uključuju sprej ili električne ogrlice, sprejeve na komprimirani zrak, kante za zveckanje i slično, a čija je glavna funkcija šokirati, uplašiti, nanijeti bol ili nelagodu psu koji laje, pokušavajući ga naučiti kako lajanje donosi neugodnosti. posljedice..

Nedvojbeno će neki od navedenih uređaja raditi i donijeti brze rezultate. Ali, nažalost, oni će vašem psu učiniti više štete nego koristi.

Sve stvari koje smo naveli bave se posljedicama, a ne uzrokom lajanja. Na taj način samo potiskuju njegovo ponašanje, a ne nude rješenje za glavno pitanje – što tjera psa da laje?

Želite li svom psu izazvati stres ili čak bol, vjerojatno ćete se odlučiti za jedan od ovih uređaja. Ali znajte da ćete uništiti vezu između vas i vašeg ljubimca, a s vremenom će vam odanost zamijeniti nezainteresiranost za slušanje. To će rezultirati još lošijim ponašanjem i većim problemima.

Ovdje pogledajte kako zaštititi svog psa od krpelja!

Objava Što učiniti kada pas neprestano laje? SOS savjeti prvi su se pojavili na Solve Easy.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Brojanje glasova: 26

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Rahaela
Rahaelahttp://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima