Ukusni i mekani medenjaci recept
Medenjaci recept koji će vas oboriti s nogu! Jednostavni su za napraviti i većinu sastojaka imate sigurno u kuhinji.
Sastojci
- 4 jaja
250 gr šećera
6 kašika meda
600 gr brašna(meni je prošlo vise možda oko 800)- 2 kašićice sode
1 kašićica cimeta
Glazura
1 bjelance
150 gr
prah šećera
1 kaiška soka od limuna
2 kašike vode
10 klinčica(mljevenih)
Priprema
Umutiti jaja sa šećerom, medom, cimetom i zamijesiti tijesto dodajući sodu i brašno. U receptu piše 600 gr ali sam ja dodala više i to da dobijem tijesto koje može da se oblikuje u kuglicu mada je i dalje bilo ljepljivo pa sam morala malo vlažiti ruke da bih radila s njim.
Po receptu tijesto treba da odstoji 2 sata u frižideru ali pošto sam ja žurila radila sam odmah tako sto sam vlažnim rukama otkidala komadiće i pravila kuglice veličine velike masline.
Kuglice stavljati u podmazan pleh i to malo razmaknuti jer dosta narastu pri pečenju a imaju ljepši oblik ako se ne sastave kad se peku.
Peci da blago porumene oko 12-15 min. Medenjaci će biti jako mekani ali tako treba jer kad se ohlade malo će se stvrdnuti.
Za glazuru umutiti bjelance sa šećerom u prahu pa mu dodati limunov sok i vodu i u ovu glazuru umakati medenjake pa ih ostaviti da se osuše. Ja sam ih slagala na foliju pa u rernu na 80-100 C oko 1 h.
Posluživanje
Medenjaci su zaista vrlo mekani i mogu odmah da se jedu za razliku od drugih koji moraju da odstoje 1-2 dana i veoma su ukusni mada mislim da bi im lijepo pao i neki začin za medenjake ali pošto ja nisam imala stavila sam samo cimet.
Evo opet sam ih pravila i dodala sam i klinčice i to je ono pravo sad su zaista odlični
(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)