back to top

5 Načina Kako Ofarbati Kosu Bez Farbe

Osvježite boju kose bez farbe

 Budimo iskreni nekada zabavno eksperimentisanje sa raznim farbama  mogu oštetiti vašu kosu. Postoji mnogo načina kako ofarbati kosu bez farbe. Uz samo nekoliko sastojaka koje imati kod kuće promijenite boju kose bez da je oštetite.

Naravno, neke metode neće imati isti intezitet boje kao što bi imala uz farbu. Ovo je super rješenje za sve koje žele osvježiti boju bez farbe.

Svaka žena voli povremeno promijeniti izgled frizure ili boju kose. Mnogi psiholozi kažu kako često nova boja ili frizura mogu popraviti raspoloženje ženi i pomoći da okrenu novi list u životu.

Nova boja uz pomoć prirodnih sokova

Možda zvuči kao smiješna ideja, ali uz pomoć prirodnih sokova možete osvježiti boju kose. Ukoliko želite crvenkasti ili ginger odsjaj onda je za vas sok od mrkve. Sve zavisi od vaše boje kose koliko će trajati ova solucija. No, imajte na umu da u nekim slučajevima može trajati isto kao i farba.

Ako želite ofarbati kosu uz pomoć mrkve potrebno je da uradite sljedeće:

5 načina kako ofarbati kosu bez farbe
Uz pomoć soka od mrkve ofarbajte kosu.

Pomiješajte sok od mrkve sa uljem poput kokosovog ili maslinovog. Zatim, dobivenu smjesnu nanesite na kosu i prekrijte je sa nekom plastičnom kesom.

Nakon sat vremena isperite kosu uz pomoć jabukovog sirćeta. Za jači pigment ove korake ponovite idući dan.

Sve crvenokose znaju koliko je teško održavati crvenu boju kose. Kao i za sve boje, pa tako i za tamnije tonove crvene kose postoji prirodna solucija farbanja. Farbu punu hemikalija zamijenite sa sokom od repe!

Sok od repe je poznat po svojoj intezivnoj crvenoj boji. Stoga, ovaj način fabranja su žene oduvijek koristile. Priprema i proces farbanja je sličan kao i sa sokom od mrkve.

 Potreban vam je sok od repe koji ćete pomiješati sa uljem poput kokosovog ili maslinovog. Zatim, smjesu nanesite na kosu i pričekajte sat vremena da boja djeluje. Zadnji korak je ispiranje boje i to je to! U sat vremena dobit ćete željenu tamniju crvenu kosu bez dodatnih oštećenja.

Limunov sok je super riješenje za prirodne svjetle pramenove. Veći efekat će imati na svjetlijim bojama kose jer ipak je riječ o prirodnoj soluciji.

Poprskajte sok izravno na područja koja biste željeli istaknuti, a zatim planirajte provesti nekoliko sati na suncu. Limunu je potrebna toplina da bi aktivirao svoja posvjetljujuća svojstva, pa će, što je više vremena provedeno na suncu, to će vaša boja biti uočljivija.

Posvjetljivanje kose uz pomoć limuna je zahtjevan proces, pa ćete možda trebati ponoviti ovu tehniku dva do tri puta kako biste postigli zapažene rezultate. No, što ga češće koristite, bit će primjetniji vaši pramenovi. Važno je da znate da zbog prirodne kiselosti limuna, ova metoda može isušiti kosu, pa preporučujemo da dodate malo ulja (bademovo, kokosovo ili maslinovo) u smjesu soka.

Farbanje kanom

5 načina kako ofarbati kosu bez farbe

Već dobro poznata tehnika koja se najviše koristi na istoku. Danas farbanje kanom je možda najbolja opcija za sve koji žele intezivnu boju bez dodatnih oštećenja.

Budući da su mnoge boje za kosu za kanu na tržištu pomiješane s drugim prirodnim sastojcima poput indiga, mogu postići niz svijetlih boja, ovisno o tome koliko dugo ostaju u suhoj kosi (obično negdje od jednog do pet sati).

Mnogi fizeri ističu da se kana uglavnom temelji na crvenoj boji i uvijek će imati blagu crvenu ili zelenu nijansu, pa pripazite ovisno o tonu kože kada upotrebljavate kanu.

Kanu možete pronaći u skoro svim drogerijama, te prije farbanja važno je da se posavjetujete sa frizerom kako ne biste odabrali pogrešnu nijansu.

Ovaj način farbe je omiljen među ženama koje ne žele nanositi hemikalije na svoju kosu,a očekuju dobar intezitet boje i dugotrajnost.

Cimet

Još jedan sastojak koji sigurno imate u kuhinji, a možete ga iskoristiti da ofarbate kosu. Cimet je još jedan prirodni sastojak sa svojstvima za svijetlu kosu.

Za ovu metodu dodajte otprilike dvije do tri žlice cimeta u  svoj omiljeni regenerator. Smjesu nanesite na kosu i pustite da stoji najmanje četiri sata. Za najbolje rezultate stavite kapu za tuširanje i pustite da smjesa odstoji preko noći. Ova metoda može se više puta koristiti kako bi se uočili bolje rezultate, posebno za tamnije boje kose, ali kao bonus ostavlja nevjerojatan miris u vašoj kosi.

kako ofarbati kosu bez farbe

Nakon što ofarbate kosu posljednje oko čega se želite brinuti je njena dugotrajnost. Postoji nekoliko načina kako očuvati svoju  prirodno obojenu kosu.

Veoma je važno da ograničite upotrebu fena ili pegle za kosu. Time ćete dodatno očuvati vašu kosu zdravom.

Ukoliko upotrebljavate alate za oblikovanje frizure onda je neophodno koristiti proizvode za zaštitu od topline.

Za vrijeme kupanja poželjno je koristiti blagu temperaturu vode, jer previše vruća voda također može imati negativan učinak na vašu kosu.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima