back to top

Kako Da Usne Ne Budu Ispucane

Pripremite vaše usne za toplije dane

Svi želimo da nam za ljeto tijelo bude mekano i blistavo, pogotovo usne njegovane i sjajne. Kako da usne ne budu ispucane i njegovane za vrijeme ljeta otkrijte u nastavku.

Hladnoća je učinila svoje. Većini žena nije nepoznanica da za vrijeme zime tijelo postane suho. Naručito usne koje su najviše izložene hladnoći.

Nekada labelo nije jedino rješenje u borbi protiv ispucanih usana. Redovna njega je potrebna usnama jer će pružiti odgovarajuću zaštitu za vrijeme zime.

Usne ne zahtijevaju mnogo skupih proizvoda za njegu. Bitan je samo redovan piling i hidratacija.

Vremenske neprilike utječu na usne               

Nije nepoznanica da se ispucane usne javljaju najčešće zimi. Zbog hladnoće i vjetra usne se isuše. Bez obzira koliko nanosili labelo, ako živite u izuzetno hladnom području ispucane usne su neizbježne.

kako da usne ne budu ispucane

No, vrijeme nije samo jedini uzrok ispucanih usana. Nedovoljna hidratacija može dovesti do ove pojave.

Tako da je vrlo važno na dnevnoj bazi piti vodu. Često i nedostatak vitamina B utjecat će i na vaše usne.

Čak i za vrijeme ljeta suhe usne se mogu pojaviti. Tada je važno koristiti labelo sa SPF zašititom.

Riješite se ispucalih usana uz pomoć pilinga

Usne zahtijevaju uklanjanje mrtvih stanica kože, što znači samo jedno – piling.

Piling je postao najbolji prijatelj svim ženama. On čini vašu kožu mekanom i glatkom, te spriječava nastanak uraslih dlaka. Neizostavan je i u njezi usana.

kako da usne ne budu ispucane
Kokosovo ulje je neizostavno ukoliko želite mekane usne.

Piling ne zahtijeva mnogo vremena. Preporučljivo je dva puta sedmično odraditi piling usana. Dobra stvar je što ne morate kupovati posebne proizvode za ovaj tretman.

Ukloniti mrtve stanice kože možete uz pomoć šećera i kokosovog ulja.

Naravno, moguće je piling odraditi i sa ostalim uljima ( maslinovo, baby ulje, ricinusovo itd.)

 Napravite vaš domaći piling i u samo nekoliko minuta riješite se ispucalih usana.

Med i šećer hidratiziraju usne

Još jedan od prirodnih načina da njegujete usne je uz pomoć meda i šećera.

Med možete koristiti kao masku za usne. Također, pomiješajte med i šećer i dobit ćete savršen piling. Med zbog svojih ljekovitih i antibakterijskih osobina liječi i štiti vaše usne.

Napravite kod kuće masku za usne

Odlična maska koja će hidratizirati vaše usne je kombinacija meda i vazelina. Vazelin pomaže u njegovanju svih dijelova kože. Mnogi ga koriste umjesto labela.

kako da usne ne budu ispucane
Med hidratizira usne.

Ukoliko želite da napravite brzu masku kod kuće potrebna su vam dva sastojka med i vazelin.

U tankom sloju med nanesite na vaše usne, a zatim slijedi vazelin. Ostavite da maska djeluje nekoliko minuta i onda je isperite sa vodom.

U nekoliko minuta dobit ćete željenu hidrataciju i sjaj. Poželjno je da nakon svake maske i pilinga na usne nanesete labelo ili melem.

Ako imate izrazito ispucale usne masku koristite više puta dnevno kako bi dobili bolje rezultate.

Ne zaboravite na SPF

Zaštitini faktor ne preporučuje se samo za lice i tijelo. Poželjno je da se u vašem neseseru nalazi balzam za usne sa SPF-om. Za vrijeme vrućih ljetnih dana neophodno je nanositi zaštiti faktor na lice. Usne također mogu dobiti opekotine od sunca.

 Posebno ako planirate više dana provesti na plaži SPF ne smijete zaboraviti. Jer suhe i ispucale usne nisu samo pojava za vrijeme hladnih zimskih dana.

Na vrijeme uzmite labelo sa SPF- om prije nego što dođe ljeto. Zaštitini faktor je neizbježan u svakom obliku. Zato pobrinite se da se u vašoj torbi za plažu pronađe i labelo sa SPF – om.

Ništa bez vode

Dehidracija je jedan od glavnih krivaca koji uzrokuju ispucale usne. Zbog više razloga dobro je imati naviku redovnog pijenja vode.

Dehidracija se događa kada tijelo izgubi više tekućine nego što unese. Kad je tijelo dehidrirano, povlači vodu s određenih područja kako bi osiguralo da stanice ostanu hidratizirane. To može uzrokovati suhoću kože, uključujući i  usne.

Preporučeni dnevni unos vode varira, sve ovisi o godinama osobe, spola i razine tjelesne aktivnosti.

Šta uzrokuje ispucale usne?

Koža na usnama dosta se razlikuje  od one na ostatku lica. Iako su temeljne strukture slične, koža na usnama je mnogo tanja i nježnija.

Koža na usnama nema uljne žlijezde pa ne može proizvoditi vlagu. Postoje i drugi vanjski čimbenici koji mogu  uzrokovati ispucane usne. Kontrola ovih čimbenika može pomoći u liječenju i sprječavanju ispucalih usana ili zaustaviti njihovo pogoršanje.

Izbjegavajte isušujuće sastojke u proizvodima za usne. Pojedini balzami, ruževi i ostali proizvodi sadrže iritirajuće sastojke koji mogu negativno utjecati na suhe usne. Poželjno je da izbjegavate sastojke poput glicerina, mentola, fenola, kamfora i ostalih ovlaživača.

Lijekovi isušuju usne

Određeni lijekovi, poput antihistaminika, hemoterapije i diuretika, mogu uzrokovati dehidraciju kao nuspojavu.

Lokalni lijekovi protiv akni mogu sadržavati sastojke, poput salicilne kiseline ili benzoil peroksida, koji isušuju usne. Ako ovi sastojci dođu u kontakt s usnama, mogu uzrokovati suhe i ispucane usne.

Ne zaboravite da je redovna njega ključ za zdrave, mekane i blistave usne. Neka njega usana postane vaša neizbježna sedmična rutina.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima