VIŠE

  Prati nas:

  ReceptiNajbolji receptiPREKRASNE TULUMBE – Može ih svako napraviti!

  PREKRASNE TULUMBE – Može ih svako napraviti!

  PREKRASNE TULUMBE – Ovaj put sam odlucila za malo vise tradicionalni dezert Balkana a koja orginalno potice iz Turske tj. Anatolije a to je tulumba.

  Ove tulumbe su specijalitet mog muza i mogu vam reci da ne samo sto dobro izgledaju vec su i jako ukusne!

  Sastojci


  tijesto
  500 g Brasna
  400 ml Vode
  150 ml Ulja

  5 Jaja
  1 kasika Secera
  1 mala kaskicaca Soli
  Ulje za przenje
  Agda
  1 Litar Vode
  600 g Secera
  1/2 Limuna

  Priprema


  Staviti vodu,ulje,secer i sol da prokuha. Kad prokuha ugasiti sporet pa dodati brasno i mjesati da bude gusca smjesa. Ostaviti smjesu da se ohladi. Kad se smjesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mjesati dobro da se smjesa ujednaci.

  Znaci ne smije biti trag jaja. Moj muz kaze da se smjesa ljepi za ruke i da je najbolje rukama mjesati i to sto duze to bolja smjesa bude. Stavljati smjesu u kalup za tulumbe i praviti zeljene oblike vece ili manje na ne tako vruce ulje.

  Temperatura treba biti manja nikako jaka. Prziti ih nekoliko munuta da dobiju lijepu zuckastu boju. Pazite da vam ne izgore. Napraviti agdu tako sto ce te staviti vodu,secer i limun da se kuha sve dok se secer ne ukuha.

  Agda je gotova kad polako klizi sa kaske.Ostaviti agdu da se ohladi. Vruce tulumbe tj. iz tave stavljati u hladnu agdu. Ostaviti nekoliko minuta pa ih onda stavljati u zeljenu posudu.

  I jos nesto, u ovaj recept ne ide prasak za pecivo tako da znate da nisam zaboravila da ga stavim u stastojke.

  (Preuzeto sa: receptizatren.club)


  ..

  spot_img

  Zanimljivosti

  Zanimljivosti