back to top

Uvoz robe iz Kine procedura

Dugo godina na našim prostorima proizvodi koji su dolazili iz Kine su smatrani jeftinim i nekvalitetnim, međutim u skorije vrijeme situacija se u potpunosti promijenila. 

Uvoz robe iz Kine procedura sama postaje popularnija iz dana u dan i sve više mladih I perspektivnih osoba se odlučilo na ovaj odvažni korak prema boljoj budućnosti.  Posljednjih godina web stranice kao što su AliExpress, Alibaba i Joom su postali ekstremno popularni, a ova popularnost se posebno ogleda na Balkanu. Naime web stranice ovog tipa su omogućile velikom broju ljudi da kupuju različite proizvode po veoma niskim cijenama što naravno svaki kupac voli.

Iznenadna popularnost kineskih proizvoda

Svi proizvodi su detaljno opisani, te većina prodavača nudi besplatnu poštarinu odnosno strana koja šalje paket je zadužena za troškove transporta. Ovo je još jedan razlog zašto je uvoz iz Kine u proteklih par godina postao popularan.

uvoz robe iz kine procedura

Nisu samo pojedinci dobili korist od uvoz par proizvoda iz  Kine godine, trgovci koji planiraju trgovati na velikom nivou su također profitirali. Danas je jednostavno naručiti kontejner robe koji će stići na destinaciju koju vi odaberete gotovo samo jednim klikom miša. Ako čak imate dobre odnose sa stranom koja vam prodaje proizvod možete se dogovoriti da oni snose određeni dio troškova puta, cijenu carine ili slično.

Međutim nije jednostavno kako se čini ipak postoji određena procedura koju morate poštovati kako bi se posao kompletirao kako treba. U ovom tekstu ćemo govoriti upravo o toj proceduri i kako pravilno izvršiti uvoz proizvoda iz Kine.

Najjednostavniji način uvoza

Robu koju uvozite iz Kine tehnički nećete vi uvoziti nego će posao za vas obavljati agent. Razlog zašto je to tako leži u tome da agenti imaju bolje poznavanje Kineskog tržišta i mogu se bolje sporazumjeti. Na vama je dakle, samo da odaberete proizvod, količinu i željenu destinaciju, a na agentu je da obavi sve ostalo.

Zbog toga je važno da nađete kvalitetnu agenciju za kupovinu koja će obaviti posao kako treba. Kada se radite s profesionalnom i iskusnom agencijom, sebi povećavate šansu da uštedite nešto novca prilikom uvoza robe. Nikada se nemojte odlučiti za prvog posrednika  koji vam naiđe, istražujte. Uvijek postoji osoba koja bolje obavlja posao u jednoj branši tako je i s agencijama. Pokušajte da pronađete agenta koji ima iskustva, koji živi u Kini i koji iza sebe ima veliki broj uspješno obavljenih poslova.

Ostatak procedure

Generalno agenti su najvažniji sve ostalo ide jednostavno. Što se tiče plaćanja sve se obavlja online i nema se mnogo toga reći. Nakon izvršene uplate roba koju ste naručili se šalje brodom i prevozi u kontejnerima. Nakon iskrcavanja, roba se utovari na kamion i dolazi na adresu koju ste vi odabrali. Dakle, proces uvoza robe iz Kine danas ne može biti jednostavniji.

Naravno ne rade svi isto, te će u određenim situacijama kupac biti dužan da plati troškove čitavog transporta, ponekad će to biti pola, a u najboljim situacijama i manje od pola troškova transporta. Također u zavisnosti od kompanije koja vam šalje robu možda ćete vi biti dužni da organizujete kamion koji će vam transportovati robu od luke do željene destinacije, ali su to sve stvari koje se dogovore.

uvoz robe iz kine procedura

I u ovom dijelu je veoma bitan agent, što je bolji agent za kupovinu onda radite sa što više olakšica. Tako da nemojte štedjeti jer je agencija za kupovinu najbitniji faktor u ovoj vrsti poslovanja.

Kao finalnu stvar koju morate imati na umu je ta da roba ne može doći za dan dva. Budite spremni da čekate par sedmica ili čak mjeseci da vaša roba stigne. Međutim sjetite se da dobijate proizvod po dosta nižoj cijeni od vaših konkurenta tako da je prostor u kojem možete ostvariti zaradu dosta veći.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima