back to top

Top 10 originalnih i kultnih ženskih frizura svih vremena

Kosa mnogima od nas predstavlja mnogo više od pukih dlaka, a frizura koju nosimo često je odraz toga kako se osećamo i onoga kako želimo da nas drugi vide.

Bilo da pratimo najnovije trendove ili smo verni određenom stilu, frizure nas mogu inspirisati ili nam dati određenu snagu da živimo život na način koji je u skladu sa našim uverenjima.

Frizeri su zato veoma bitne osobe u našim životima jer oni odraz našeg unutrašnjeg bića imaju u svojim rukama.

Stručna edukacija za frizera u Novom Sadu, Beogradu ili nekom drugom gradskom centru bitna je za kontinuiran razvoj frizerske struke, kako bi se u godinama koje dolaze obrazovalo što više kvalitetnih kadrova.

Kolika je važnost kvalitetnih frizura i frizera koji ih stvaraju može se naslutiti prema značaju koje one predstaljaju za imidž mnogih svetskih zvezda koje su obležile određene dekade popularne kulture.

Najbolji svetski frizeri suočili su mišljenja za prestižni svetski magazine “Vogue” kako bi odabrali kultne i najbolje ženske frizure koje prevazilaze prolazne trendove i inspirišu ljude širom sveta. Ovo je njihova lista:

Grejs Džons

Grejs Džons je bila oličenje hladnokrvne i snažne žene sa prepoznatljivom kratkom frizurom koja je obeležila osamdesete godine prošlog veka.

Njen stil bio je pomeranje granica stila kod žena jer je uspešno koketirala sa muškom energijom koju sve pripadnice “nežnijeg pola” poseduju u manjoj ili većoj meri.

Grejs je sa ovakvim stilom bez dileme bila pionir jer je tradicionalnu mušku frizuru nosila na jedan graciozni i vrlo ženstveni način.

Njen izgled definitivno je ušao u istoriju kao jedan od najboljih i najoriginalnijih, a njena kratka kosa omogućila je njenim zadivljujućim crtama lica da u potpunosti zablistaju.

Linda Evangelista

Linda je jedna od najpoznatijih svetskih manekenki koja je uz Sindi Kraford i Naomi Kembel harala modnom scenom i pistama devedesetih.

Ipak, ono što ju je pored nestvarne i vrlo neobične lepote izdvajalo u odnosu na njene koleginice je sklonost ka eksperimentisanju, pre svega kada je reč o frizurama i nijansama boja koje je sa ponosom nosila i menjala.

Ova lepotica je u samo nekoliko godina, od 1991. do 1996. godine promenila čak 17 različitih boja i nijansi, a svaka promena donosila je veći uspeh i još veće oduševljenje kreatora i svih onih koji su tih godina pažljivo pratili šta je novo u svetu mode.

Brižit Bardo

Ona je i danas za mnoge neprikosnovena lepotica i najlepša žena koja je ikada hodala planetom.

Taj nevini izraz lica, nestvarna i raskošna lepota doneli su joj svetsku slavu koju vreme ne može da izbriše.

U toj njenoj popularnosti poseban pečat imala je i njena predivna kosa koja je izgledala tako meka, seksi i sofisticirana. Za njom su uzdisali muškarci, ali i žene širom sveta koje su želele na bilo koji način da se približe tom anđeoskom licu i daru prirode.

Zbog zavidnog volumena njene kose, Bridžit se i u 89. godini života često spominje kao primer fantastične i ženstvene figure čija je frizura i dalje san mnogih dama.

Merilin Monro

Teško da postoji osoba koja ne bi prepoznala kopiju frizure čuvene Merilin. Ono što je za čovečanstvo bio Elvis Prisli to je u ženskom obliku bila Merilin Monro.

Ova lepotica je i nakon više od 6 decenija od smrti neprikosnovena ženska ikona, a njena plava kosa i talasasta frizura savršeno su se uklapali uz to prelepo lice.

Sasvim zasluženo na spisku kultnih frizura nalazi se i ona koja je proslavila neponovljivu Merilin Monro.

Džulija Roberts

Njen osmeh i bujne kovrdže obležile su Holivud devedesetih godina prošlog veka. Film “Lepa žena” (Pretty Woman) lansirao je Džuliju u orbitu svetskog džet seta, a pored osmeha i savršenih belih zuba ono po čemu je postala prepoznatljiva je svakako kosa i fizura koju su krasile prelepe lokne.

Tih godina mnoge žene želele su lokne Džulije Roberts, a nema sumnje da trideset godina kasnije ova frizura još uvek ima svoje verne fanove.

Kovrdžavu kosu mnogi smatraju strastvenom, seksi i neobuzdanom te će svakom muškarcu pogled privući lepo lice koje na sasvim prirodan i spontan način može da iznese ovakvu frizuru.

Džejn Birkin

Ova britansko-francuska glumica i pevačica zaslužna je i za mnoge modne trendove, a svojom unikatnom lepotom inspirisala je devojke širom Evrope i sveta.

Njene čuvene šiške, dečja spontanost i zaljubljeni pogled očarali su svetsku publiku urezavši se u odrastanje čitavih generacija.

Ako je neko bio i ostao ‘cool’ onda je to šarmantna lepotica Džejn Birkin koja nas je zauvek napustila u julu 2023. godine.

Luis Bruks

Poznata po svojoj paž, bob frizuri, Luiza Bruks je jedna od prvih ženskih filmskih zvezda koja se probila u tada definitivno muškom svetu.

Ovakav stil, koji je bez problema iznela Luiza, i onda i danas se smatrao opasnim i vrlo smelim za jednu damu.

Vreme kada je džez još uvek bio mejnstrim po američkim klubovima, između ostalih obeležila je i Bruks koja je i tada svojom frizurom predstavljala avangardu.

Ovakva frizura pretrpela je mnoge inovacije i varijacije, ali zna se da je jedna jedina i neponovljiva bila i ostala Luiz Bruks.

Siseli Tajson

Siseli je bez sumnje žena koja je pred očima čitavog sveta sa uspehom predstavljala svoju afroameričku kulturu i poreklo. Ona je između ostalog prva afroamerikanka koja je dobila nagradu Oskar, a uzgred ima i tri Gremi nagrade kao i brojna druga priznanja.

Ono po čemu je takođe bila prepoznatljiva su i pletenice i način na koji ih je nosila u mladosti.

Tih sedamdesetih godina se sa ovakvim neobičnim stilom čak pojavila na naslovnim stranama modnih časopisa, što je bilo krajnje neuobičajeno za to vreme.

Fara Foset

Fara je smatrana jednim od najvećih seks simbola veselih sedamdesetih.

Doba disko muzike obeležila je i Fara svojom lepotom i frizurom koja je uistinu, poput pantalona zvoncara, postala obeležje jednog vremena.

Dugačka plava kosa, isprekidanih slojeva i sa bočnim ivicama i danas je vrlo popularna jer se lako pravi, a izgleda impozantno, bujno, vrlo seksi i blistavo.

Anđela Dejvis

Otkriti sebe, svoja osećanja, verovanja i poreklo kroz frizuru možda je i najbolje znala afroamerička aktivistkinja Anđela Dejvis.

Njena neukrotiva priroda najbolje se oslikava njenom fascinantnom bujnom kosom koja je pored njenog aktivizma inspirisala mnoge devojke da budu ono što jesu, prirodne i lepe takve kakve jesu.

Njena originalnost i revolucionarni duh je osim pojedinaca inspirisao i mnoge modne kreatore i modne kuće koje su se utrkivale ko će na približniji način uspeti da iskreira nešto divlje, autentično i naravno revolucinarno.

Ipak, svi smo izgleda zaboravili jednu stvar – original je samo jedan.   

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima